Coś nie tak ze stanem licznika

05 Lut 2012, 21:43

witam.
kupilem samochod, ale przez moja goraca glowe nie sprawdzilem czy stan licznika jest prawidlowy z dokumentami.
dopiero w domu, na spokojnie przegladalem sobie papiery i wyszlo mi ze auto w 2004 czyli w momencie instalowania butli gazowej mialo przebieg 114tys a teraz w 2012 jego przebieg to 62tys. w czasie kupna spytalem sie czemu przebieg dziwnie maly a gosc powiedzial ze jego wujek malo nim jezdzil tzw. "niedzielny kierowca". srodek auta tez nie jest zbyt zniszczony (zakladalem ze moze cos byc przekrecone ale nie az o taka ilosc).
bede dzwonil do tego goscia zeby wyjasnil co jest grane ale czy mam jakies prawo do ewentualnego zwrotu gotowki?? co moge zrobic??
lucaklosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 1983

05 Lut 2012, 21:46

Masz w papierach od gazu 112tys km, a na umowie kupna sprzedazy 62tys?
Ja bym to zglosil na policje zeby doje.. handlarzykowi, cofanie licznika w celu zawiekszenia wartosci pojazdu to przestepstwo.

Mozesz spokojnie zadac albo obnizenia ceny, czyli w tym przypadku czesciowego zwrotu gotowki, lub zwrocic mu ten samochod.

Generalnie i tak kazde auto jest cofniete, ale zglos to na policje, niech sobie poodbiera wezwania, czy to na przesluchanie czy z data rozprawy w sadzie. Ja bym przynajmnije w ten sposob to rozwiazal, nie kontakt z nim, tylko zglosil na policje po prostu, niech oni sie z nim kontaktuja. Przerejestruj pierw auto na siebie, a potem zglos niebieskim, niech ci potem zworci rowniez za kosz rejestracji, o ile chcesz mu to auto zworcic.

Buractwo trzeba tepic i nie ma co sie z nimi bawic w kotka i myszke.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

05 Lut 2012, 22:03

Tak dokładnie popieram kolege do niebieskich goscia i po sprawie bo buraki tylko cofaja i cofaja te liczniki
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

05 Lut 2012, 22:33

kuzwa, w umowie nie ma wpisanego stanu licznika. prze--bane.
lucaklosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 1983

05 Lut 2012, 22:46

Jak mozna umowe kupna-sprzedazy napisac bez stanu licznika? Sorry... ale ROFL. :lol:

Jak nie masz w umowie stanu licznika, to ci powie ze sam sobie go cofnales, jestes w d..., mowiac w skrocie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Wrz 2012, 09:50

No chyba racja... Umowę kupna-sprzedaży pisze się zawsze ze szczegółowymi danymi,w tym także stan licznika. Możesz zgłosić tą sprawę an policje,zobaczysz co Ci powiedzą. Może jednak jeszcze nie wszystko stracone.
Dbajoauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
    Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...

23 Wrz 2012, 03:31

Wystarczy,że sprzedający powie,że licznik został zmieniony na inny używany,bo stary był zepsuty... To można robić. Kluczową sprawą jest to,czy w ogłoszeniu na pismie zdeklarował przebieg samochodu,czy stan licznika...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2012, 19:43

No właśnie z postu wynika,że nic takiego nie było deklarowane,wiec teraz udowodnić będzie naprawdę bardzo ciężko,choć są na to szanse.
Dbajoauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: BMW M3