Coś reprezentacyjnego ale i ekonomicznego do 85 000,00 zł

10 Mar 2013, 19:58

Jasiek90 napisał(a):Znajomy ostatnio kupił 4 letnie C5 2.0 HDI z przebiegiem 100 000 km w ubogiej wersji za 45 000 zł i był to najtańszy godny uwagi egzemplarz, reszta to ulepy z Francji.
Taki nowy Citroen kosztuje niecałe 80 000zł, no sorry ale 40% straty od ceny początkowej przez 4 lata to niewiele.
Kwotowo straci mniej nawet od ukochanej Toyoty bo jest na wejściu tańszy o 15-20 000zł a później ta różnica maleje.

Ciekawe, bo najtańszy obecnie nowy C5 2,0hdi kosztuej prawie 82k i do tego trzeba dodać że jeden pozim wyżej gdzie dalej nie jest na max wypasiony kosztuje już ponad 90k w/g oficjalnego cennika. Więc jeżeli Twój znajomy kupił C5 z 08r za 45k to po prostu dał ciała a jeżeli 09r to trochę mniej dał ciała bo za 45-50k są wersje max wyposażone które kosztują. nowe około 100k. Zwróć uwagę na skrzynkę która potrafi zmienić cenę o 10k.
Teraz oczywiście powiesz że opisywany przez Ciebie C5 był jedyny w PL która jeździł a reszta to szroty z autostrad fracuskich podziurawionych jak ser szwajcarski :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Mar 2013, 20:07

Nie jedyny ale najtańszy, ma małe dziecko i zależy mu na bezpieczeństwie.
Zrozum, że są ludzie którzy jeśli już decydują się na auto używane to szukają auta w stanie najbliższym salonowemu a nie jak najtańszego, w dłuższej perspektywie te pewne taniej wychodzą.
Cennik Citroena nadaje się jedynie do podtarcia bo ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2013, 16:36

według mnie też volvo tak jak pisałem wcześniej jak najbardziej pasuje do prezesa. Kia, Skoda to bardziej dla przedstawiciela handlowego.
S60 lub większe S80 po prostu są reprezentacyjne i jeszcze w tym budżecie kupisz naprawdę fajny, bezpieczny samochód z dobrym wyposażeniem.

http://volvo.dekra.pl/index.php?taid=1, ... lsis6g2521

http://volvo.dekra.pl/index.php?taid=1, ... lsis6g2521
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2013, 16:59

Może i jest bardziej reprezentacyjne. Tylko czy warto za 80 tys kupować auto które ma 140 tys na budziku? Za tą samą cenę mamy nowy samochód tak samo wyposażony w wypadku superba/optimy przestronniejszy. Przy takiej kwocie chyba lepiej kupić nowke i spać spokojnie. No chyba że autorowi tematu to obojętne .
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km

11 Mar 2013, 17:55

spac spokojnie bo co? bo sa tanie czesci i gwarancja? tym sie kieruja floty jak ktos wczesniej slusznie napisal, czy superb/optima to samochody reprezentacyjne? mysle ze tak, ale nie w takim stopniu jak volvo, lexus itp.
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

11 Mar 2013, 18:01

Bo zużycie materiału, samochód to tylko przedmiot zaprojektowany na pewną ilość cykli.
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN - hot hatch - specyfikacja techniczna
    Od czasu debiutu Toyoty Yaris GRMN podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Genewie trwały intensywne prace mające na celu przygotowanie tego modelu do seryjnej produkcji. W centrum badawczym, zlokalizowanym w pobliżu ...
    Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...

11 Mar 2013, 21:13

Mylicie reprezentacyjny wygląd z prestiżem i stereotypem marki. Postarajcie się patrzyć na auto nie przez pryzmat znaczka tylko obiektywnie oceńcie jego wygląd.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

11 Mar 2013, 22:37

Ja gdybym miał wybierać z tych wszystkich wymienionych aut,to nawet bym się nie zastanawiał nad Optimą,do tego z takim przebiegiem,poza tym proszę mi pokazać inne tak smaczne autko.Nie mogę się doszukać niczego,co mnie by nie zachwycało w nim,nawet te tylne lampy są genialne,o kształtach już nawet nie będę mówił,poza tym,do jakości tych aut nie można mieć żadnych zastrzeżeń.Ostatnio był program,w którym dziennikarz postawił któreś z aut Kii na ulicy,znaczka na ucie nie było,pytał przechodniów czy wiedzą jakie to auto,wymieniali wszystkie znane i prestiżowe marki,ale nikt nie wymienił Kii.Ja takie auto bym kupił,znaczki zdjął (są takie auta na drogach)Nikt by nie wiedział co to za fursko jest !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Mar 2013, 23:02

A ja bym się tego znaczka nie wstydził. W sumie się nie wstydzę. Mój kolega jeździ skoda. Wsiadł do mojego ceeda i powiedział " jak w samolocie". Docenił jakość materiałów. Szczerze mówiąc to mi się podoba w kia. Bo kokpit ceeda jest wykonany tak jak w optimie. To że ktoś mówi "kia, hyundai , skoda? Co to za złomy!!" Z reguły mówią to ludzie których nie stać na taki samochód. Optima to reprezentacyjne auto. Volvo sylwetką nie ma szans. Nawet w środku ogrom miejsca z przodu i z tyłu. A jeśli chodzi o.plastiki. To zależy jaka wersja ;)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km

12 Mar 2013, 10:42

Nie,ja też bym się tego znaczka nie wstydził,chodzi o to,że to auto ma taką stylizację,że patrząc od tyłu byłbyś pewien,że to jest Lexus,patrząc z boku Datsun(było takie szokujące auto w latach 80-tych,z podobnym bokiem),patrząc z przodu z kolei ,jak nic czub rakiety Patriot,ale wszystko tak zaprojektowane,że pasuje jak pięść do nosa,niewątpliwie to najpiękniejsze auto na drodze,co ważne,nie przekombinowane,ludzie będą baranieć i obchodzić to auto wokół,dumając co to do cholery jest.Powiesz im to Kia,ach, to Kia???!!!,machną ręką,bo jeszcze wszyscy kojarzą Kię z Carnivalem.KIA obecnie to bardzo mocny zawodnik na rynku,nie ustępuje Japońskim autom nawet na krok,naturalnie, tym najlepszym producentom.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Mar 2013, 14:11

phantom, z ta rakieta patriot przesada, auto jest ladne ale nie az tak, kia zrobilo OGROMNY postep od czasow carnivala i ZACZYNA dopiero stawac w szranki z autami niemieckimi, kia ceed - jak dla mnie rewelacja samochod, mysle ze sposrod ceeda golfa i focusa wybralbym wlasnie ceeda, kia optima tutaj juz zalezy od gustu, wielu osobom sie sposoba, wykonczenie wnetrza rowniez, jesli chodzi o silinki jest juz gorzej (glownie diesle) elastyczne silniki ale bez rewelacji, porownania z lexsusem volvo jest wydaje mi sie duzo na wyrost, jak widzicie optima jest czesciej porownywana z autami klasy sredniej i nie zawsze te pojedynki wygrywa:
http://www.auto-swiat.pl/1-kia-optima-k ... -rodziny/1
http://www.auto-swiat.pl/1-kia-optima-k ... -mistrza/1

@killaz, po czesci samochod reprezentacyjny musi byc prestizowy
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

12 Mar 2013, 15:56

Tyle, że Lexus i Volvo to nie jest ta sama półka, porównaniami z AŚ też bym się nie sugerował, oni bardzo mocno promują Kie i Hyundaie od kiedy ich ośrodki badawcze i projektowe znajdują się w Niemczech i zasilają ich PKB, poza tym wykupują u nich dużo reklam.
Inny koreańczyk Renault Latitude też jest wart przyjrzenia się, kawał samochodu 4.9 m długości i 1.84 szerokości to jak A6 albo E-klasa a 2.0 PB można mieć za 69. 900 a to bardzo przestronny i nieźle wyposażony samochód który ma niewiele ponad 9 do setki, tyle, że jakość wykończenia i układu jezdnego jest niestety nie zbyt francuska.
Poza tym liderzy sprzedaży klasy średniej w Europie kolejno Passat, Insignia i 508, to są popularne ale przyjemne w jeździe auta.
Jasiek90
Stały forumowicz

19 Wrz 2013, 14:51

Kia, Hyundai, czy Skoda zrobiły w ostatnich latach duży postęp. To już nie to samo co kiedyś. Kia obecnie robi bardzo fajne, ładne auta. Superb jest bardzo popularny i komfortowy, a Hyundai jeszcze dorasta. Jednak gdybym miał 85 tysięcy to zastanowiłbym się nad Insygnią, Passatem, albo Mazdą 6. Cała trójka ładna i komfortowa. Mazda 6 spalanie ma najmniejsze i jest najtańsza, ale Passat i Insygnia mimo wszystko są bardziej urodziwe. Chyba, że masz 100 tys. i zdecydujesz się na nową Mazdę 6 :)
Milow
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 10 1985
Auto: Ford Focus