Rozglądam się za ekonomicznym samochodem, który będzie mi służył na dojazdy do pracy (10km) i na uczelnie zaocznie (40km) oraz raz na pół roku trasa do domu ok. 500km w dwie strony.
Chciałbym, żeby był to samochód najlepiej w ocynku, z silnikiem 1.2 - 1.5. Najlepiej w dieslu (starym, wolnossącym, który chyba jest najmniej awaryjny) lub z instalacją LPG. Taki, którym koszt przejechania 100km w mieście nie przekroczy tych 30zł-35zł

Jestem w stanie zrezygnować z komfortu typu klima, el. szyby, immobiliser. Najważniejsze, żeby mieć w miarę pewne mało awaryjne auto do taniego przemieszczania się, gdyż robiłbym nim dobre 800-1000km miesięcznie.
Moje doświadczenie w branży motoryzacyjnej nie jest duże, dlatego spokojnie zaczynam się rozglądać i badać temat. Na razie moją uwagę zwróciły auta Fiat Punto II (z LPG) i Citroen Saxo 1.5 w dieslu, który czytałem, że na mieście spali 6l ropy, a na trasie poniżej 5 i jest bardzo mało awaryny

Ktoś byłby w stanie zaproponować jeszcze tego typu auta? Lub doradzić, czy warto ryzykować z LPG..
Dodam, że jestem w stanie zapłacić za samochód do 8 tysięcy