Coś z LPG za 4-5 tysięcy

28 Mar 2014, 00:42

Witam. Mam leciwego Golfa Mk II, ale zaczynam jeździć coraz więcej, komfort podróżowania takim autem jest raczej mocno średni, a i trapi go coraz więcej kłopotliwych usterek i jestem coraz bliższy tego, żeby pożegnać się z tym autkiem. Może jeszcze ostatecznie tego nie postanowiłem, ale ciągle korci mnie, żeby jednak kupić coś nieco większego. Budżet to maksymalnie 5 tysięcy. Interesowałoby mnie auto z silnikiem, który dobrze znosi zasilanie LPG, przestronne (raczej sedan) i coś, co nie koroduje w zastraszającym tempie. Nie wiem co więcej można tu dodać, bo za te pieniądze nie wypada wymagać zbyt wiele.

Jeśli miałbym podejść do tematu czysto zdroworozsądkowo, to pewnie szukałbym Lanosa, myślę, że za te pieniądze można dostać nawet zadbany egzemplarz. Problem w tym, że Lanosy naprawdę średnio mi się podobają. Myślałem też o Lagunie pierwszej generacji, kręci mnie takie autko. Ale kilku mechaników odradza mi Lagunę "bo to królowa lawet", ale czy ten przydomek nie odnosił się głównie do drugiej generacji tego modelu? Myślałem, że jedynka mechanicznie i technicznie jest całkiem ok, tylko chyba dość często zżerają ją korniki. Podobają mi się też Rovery, ale nie za wiele się o nich dowiedziałem, w sieci można znaleźć dość skrajne opinie, jedni chwalą, inni mówią, że to fatalna marka.
Na upartego to nie musi to być koniecznie sedan, ale na pewno autko w miarę przestronne i żwawe. Miałbym jeszcze sporo czasu na zastanowienie, ale fanie by było, gdybyście i Wy może porzucili jakieś swoje propozycje. Może będzie to coś, o czym w ogóle wcześniej nie pomyślałem a to auto przypadnie mi do gustu.
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Mar 2014, 08:48

Królowa lawet to własnie IIgeneracja,I możesz śmiało szukać i w tym budżecie taką bym Ci polecił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2014, 08:59

Astra F sedan (1.4) z LPG - 6 tys.
Po remoncie blacharki, pomalowana, nowy zbiornik lpg, nowe hamulce z tyłu..
niedawno wymieniane - rozrząd + pompa wody..
Ładny, bordowy kolorek.. krajowa.. CZ, el szyby, el antena, dwa komplety kół, bagaznik, na klapie skrzydło + stop..
Co na to ??
[link wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

28 Mar 2014, 09:45

Będzie, że jednak jestem mocno wybredny, ale Astra F nie za bardzo mi się podoba. Zresztą swego czasu dość długo śmigałem takim autem, nie powiem, jest całkiem wdzięczny, na pewno to po porostu niezły pomysł dla kogoś takiego, jak ja.

Pooglądałem sobie trochę ogłoszeń, przebrnąłem przez sporo opinii na temat Laguny I zamieszczonych w sieci i faktycznie powiedzmy 90% z nich jest pozytywna. Niestety dzieje się ze mną coś niedobrego, mianowicie coraz bardziej się napalam. :D Kiedyś byłem na stażu w auto-komisie (dzięki temu przekonałem się, że nigdy nie kupiłbym auta od handlarza), jego właściciel nabył właśnie Lagunę I, kurcze oczarowało mnie to auto. Zawsze byłem byłem przyzwyczajony do śmigania głównie jakimiś niemieckimi staruszkami z kiepskim wyposażeniem. A ta Renówka wywarła na mnie ogromne wrażenie, bardzo dobrze wykończone wnętrze, przestronny bagażnik i po prostu ten konkretny egzemplarz był świetnie utrzymany, był też wyjątkiem potwierdzającym pewną regułę, bo ów handlarz bodajże następnego dnia już go sprzedał, niestety z pozostałymi autami już nie szło mu tak dobrze, bo to były szroty, które nie sprzedawały się miesiącami.
Zatem ponownie nakręciłem się na "Lalunię" Ponownie, bo już kiedyś też miałem chrapkę na takie auto, ale wszyscy mi odradzali. Co jest z tymi ludźmi? Czy mit mówiący o tym, że auta francuskie są bardzo skomplikowane i awaryjne jest tak bardzo prawdziwy? Zawsze myślałem, że to dotyczy głównie nowszych Renault z pewnego okresu produkcji. Ale nie, mnóstwo ludzi upiera się, że wszystkie francuzy są skomplikowane i psują się na potęgę. A może to jest tak, że "jak dbasz, tak masz?" Mam sporo znajomych, którzy w ogóle nie dbają o samochód, oszczędzają na czym się da. Pewnie to przejdzie w jakimś Golfie Mk III, który mimo wielu usterek i tak będzie jeszcze jeździł przez wiele wiele kilometrów, ale np właśnie Laguna może nie wybaczyć takiej ignorancji.

Jeszcze odnośnie Laguny. Wielu dziwi się, jak to możliwe, że auto tak fajnie wyposażone może być tak tanie. No właśnie, gdzie jest haczyk? Nierzadko są to przecież egzemplarze z klimą, przyzwoitym audio itp. Niemiecka konkurencja z podobnego okresu produkcji raczej tego nie oferuje, już na pewno nie za te pieniądze? Chodzi o to, że Polacy po prostu mnie poważają francuskie auta i to dlatego ich wartość jest relatywnie niższa?
janusz91ff
Początkujący

28 Mar 2014, 09:58

Ceny są atrakcyjne bo polaczki twierdzą że są awaryjne a nigdy w życiu ich nawet nie mieli..
Moja propozycja to Audi 80 B4.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

28 Mar 2014, 10:12

80 b4, to fajna opcja. Mój ojciec swego czasu miał b3 i podobał mi się ten samochód, całkiem wygodny. Trochę już taki staruszek, ale wciąż z klasą. To na pewno jest jakaś opcja dla mnie. Póki co za bardzo nakręciłem się na Renault. Czy Laguna I ma ocynkowane nadwozie? Jaki silnik benzynowy w połączeniu z LPG jest w tym aucie najbardziej niezawodny? Nie jestem jakimś fanem prędkości, ale zależy mi na jakiejś tam elastyczności, czasem trzeba bezpiecznie wyprzedzić jakiegoś tira, bądź kogoś, kto ewidentnie się nie spieszy. Powiedzcie mi jak silników benzynowych zdecydowanie unikać.
janusz91ff
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów marki Dacia
    Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...

28 Mar 2014, 15:58

Ode mnie Peugeot 406 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Mar 2014, 18:04

406 też mi się podoba, nie tak jak Laguna, ale jest ok. Tylko za te pieniądze, to nie wiem, czy bym dostał ogarnięty egzemplarz. Kolega kupił kiedyś taką 406 bodajże za 2800 i to była istna skarbonka bez dna, silnik zajeżdżony, generalnie auto mocno wyeksploatowane. Za jakieś 4000 tysie można już rozglądać się za takim Peugeotem? Póki co to na razie Laguna jest murowanym faworytem.
janusz91ff
Początkujący

19 Cze 2014, 19:08

Odkopuję temat założony przeze mnie jakiś czas temu. Auta dalej nie kupiłem, ale po zmianie pracy chyba w końcu będę do tego zmuszony. Założenia wciąż są te same. Budżet to max 5tys. Poszukuję auta dość przestronnego, raczej sedana, z silnikiem o mocy około 100km, raczej z LPG, ale nie wykluczam też Diesla. Jeśli chodzi o wyposażenie, to mile widziana klima.
Jestem z pogranicza kuj-pom i mazowieckiego, dokładniej miejscowości Dobrzyń nad Wisłą, obszar poszukiwań to jakieś 50km.
Moje typy to Laguna I, Peugeot 406 lub np Rover serii 400. Poniżej kilka linków z moich okolic.

[link do oferty na Olx wygasł]

Będę wdzięczny, jeśli ktoś zerknie na powyższe propozycje i powie, czy któraś z nich jest godna uwagi.
janusz91ff
Początkujący

20 Cze 2014, 10:49

1,2,3,5,8 moim zdaniem warte uwagi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012