Posiadałem 406 Coupe 2.0, a obecnie posiadam 406 Coupe 3.0 V6 w dość mocno obecnie poszukiwanej edycji Settant"anni więc mogę się trochę wypowiedzieć na temat tego auta.
Silnik 2.0 nie do zabicia, ale dynamiką nie grzeszy..
Poliftowe 3.0 V6 XFX ES9J4S 207KM z VVT z wprawną zmianą biegów robi jakieś 7 sekund do setki, po wywaleniu katalizatorów niemonitorowanych + dolot pucha BMC odnotowywano przyrosty mocy na poziomie ~10%, silnik również dobry, lecz polecam zmianę oleju co 10kkm ze względu na zmienne fazy
Przy 2.0 średnia z 15kkm na LPG to 11.8l/100km, w 3.0 V6 obecnie jest 13.5l /100km ale dużo więcej jeżdże po mieście i lubię depnąć, w obu przypadkach sam zakładałem LPG więc różnica jest śmieszna.
Części do zawieszenia śmieszne tanie, tarcze/klocki zarówno do 2.0, jak i Brembo w 3.0 też nie są drogie.
Generalnie auta bez przygód blacharskich (a o takie ciężko) nie mają problemów z korozją.
Sam mając takie pieniądze miałem możliwość wyboru oklepanego już wszędzie E46 lub kupno czegoś, co przynajmniej kogoś zaciekawi, więc wybór był dość prosty
![Uśmiechnięty :)]()
A właśnie, auto mam na siebie, wiek 19 lat, dodany ojciec jako współwłaściciel - 1330 zł za OC, więc chyba niewiele. Za BMW pewnie byloby więcej