Witam użytkowników tego forum
![Uśmiechnięty :)]()
.
Obecnie jeżdzę Astrą F - samochód trzyma się całkiem przyzwoicie jak na swój wiek i przebieg (~400.000 km), ale czas się przesiąść na coś nowszego, mocniejszego i z lepszym wyposażeniem i jakością wykończenia.
Samochód mam zamiar kupić na wiosnę (kwiecień-maj), lecz już teraz chcę się poradzić w kierunku jakich modeli mam się kierować. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego w tym budżecie...
Paliwo: benzyna/benzyna + LPG (w ostateczności - patrz roczny przebieg)
Roczny przebieg: max 10.000 km
Rocznik: 2000+
Spalanie: Max 12-13L w mieście.
Użytkowanie: 80% miasto / 20% trasa
Ilość przewożonych osób: zwykle jeżdżę sam, czasem w 2-3 osoby.
Silnik: ~2.0, max 2.5l
Skrzynia: koniecznie manual
Napęd: bez znaczenia
Bagażnik: nie mniejszy niż obecny, ponieważ wożę w nim kilka rzeczy.
Oczywiście samochód ma być w miarę bezawaryjny, ale nie chcę też samochodu który będzie zabijał cenami części. Mocowo chcę minimum +- 150KM, bo czasem mam ochotę poczerpać przyjemności z jazdy (oczywiście w granicach rozsądku!), a i wyprzedzanie obecnym samochodem nie jest przyjemne - brakuje mocy i momentu obrotowego. Jeśli o czymś zapomniałem, to napiszcie, postaram się odpisać. Moje typy to:Hyundai Coupé - II generacja, tutaj celowałbym w 2.7 V6. Bardzo mi się podoba, fajna sportowa sylwetka. Wnętrze też wydaje mi się przyjemne. Słyszałem że auto niedoceniane, warte rozważenia.
Volvo C70 - stylistycznie średnio, jakość wykonania i wyposażenie na + dla mnie. Również silniki są podobno bardzo dobre. Obawiam się tylko ceny części/napraw. Czy jest to składak jak V40 i S40 (Renault/Mitsubishi)?
Astra G Bertone/Coupé - jeden z moich faworytów - dość przyjemna sylwetka, części jak w astrze G, więc tanie i dość rzadko spotykany na drogach. No i ocynk (obecna asterka niestety choruje na korozję
![Smutny :(]()
) Tutaj jedyny rozsądny wybór to chyba 2.0 Turbo? Ciężko trafić na dobry egzemplarz?
Toyota Celica - VII Generacja. Wizualnie mi się podoba, we wnętrzu mniej. Podobno 1.8 już jeździ przyzwoicie, ale ma jakieś problemy ze zmiennymi fazami rozrządu?
Lexus IS 200 - tylny napęd, fajny wygląd i podobno niezawodny. Jakość wykończenia też niby bardzo dobra. Podobno do tego auta lepiej brać 3.0 R6 niż 2.0 R6, lecz wersja 3.0 wykracza poza mój budżet
Saab 9-3 II SS - najbardziej skłaniam się właśnie ku temu modelowi - fajne silniki 2.0t (podobno łatwo poddać je tuningowi), przyjemna sylwetka, niezłe wyposażenie. Słyszałem negatywne opinie na temat pisków i trzasków plastików we wnętrzu. Coś mi się obiło o uszy, że jest spokrewniony z Vectrą C.
Vectra C - raczej nie trafię na wersję po FL i z silnikiem o przyzwoitej mocy (poza budżetem). Słyszałem o problemach z elektryką i ogólnie z awaryjnością.
Peugeot 406 Coupe - podobno kolejne niedoceniane auto. Mimo że jestem trochę sceptycznie nastawiony do francuzów, to owy model przypadł mi do gustu - zarówno pod względem sylwetki, jak i wnętrza. Silnik 2.0 wydaje mi się troszeczkę za słaby, a V6 sporo palą. Jak z awaryjnością?
Mazda 6 I - tata jeździ takową i jest bardzo zadowolony, pomijając że rdzewieje
![Smutny :(]()
. Na wersję MPS raczej mnie w budżecie stać nie będzie, co z wersją 2.3L? Warty uwagi ten silnik?
Do głowy przychodzą mi jeszcze: Honda Accord VI, Honda Civic Coupe.
Odrzuciłem:Mazda RX-8 - bardzo duże zużycie paliwa i oleju silnikowego, większość egzemplarzy czeka remont silnika. Sylwetka super, fajny patent z drzwiami.
BMW E36/E46 - kojarzą mi się (niestety) z młodymi gniewnymi. Jestem trochę uprzedzony do BMW, choć nie wiem czy słusznie. Aczkolwiek chciałbym coś innego i mniej popularnego niż często widywane "bety" na mieście.
Audi TT I - wizualnie ok, silnikowo też fajnie. Jakość wykończenia jak to w audi
![Uśmiechnięty :)]()
Jednak auto jest malutkie, bagażnik też malusieńki, a i do 16.000 chyba nie mam co liczyć na fajny egzemplarz nawet z podstawowym silnikiem.
Odpadają również Alfy Romeo.
Jakbyście mieli jeszcze jakieś propozycje, to proszę podawać. Ogółem mam trochę mętlik w głowie i nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu przy kupnie auta, z którego nie będe zadowolony, które nie spełni moich oczekiwań.
Pozdrawiam
![OK :ok:]()