Crossover - miniSUV do 160tys.

08 Lut 2024, 09:33

Witam Forumowiczów.

Szukam samochodu jak w tytule.
Byłam zdecydowana na Hyundai Tuscan, ale przeraża mnie widmo kłopotów z tym filtrem cząsteczek stałych. W internecie bardzo dużo o tym piszą. Jak czytałam nie zdarza się to w wersji Hybryda, ale to już nie ten budżet. A w salonie mi o tym nie powiedzieli wcześniej, teraz potwierdzają, więc to trochę nieładnie z ich strony.
Stąd pomyślałam nad alternatywą. Jak czytam, to w Internecie polecają KiaXCeed, Nissan Qashqai, Skoda kamiq (ale ten jakoś mi się nie podoba, chociaż wygląda na dobry technicznie i w tym budżecie byłaby chyba pełna wersja.
Czasu mam mało, bo formalności muszę załatwić do końca lutego (na samochód mogłabym poczekać).

Stąd moje pytanie: co zamiast Tucsona? Któryś z wymienionych? Inna propozycja? Myślałam też nad Hyundai Koma - mi się podoba. Z tym, że tam też problem z tym filtrem i jeszcze parującymi lampami.

Jeżeli chodzi o kryteria, to: samochód nowy z salonu- moze być 2023, fajnie jakby wyprzedaży, skrzynia musi być automatyczna. Z wyposażenia zależy mi głównie nie czujnikach parkowania, kamerze minimum tylnej i tej opcji bezpiecznego ruszania pod górę (blokowania).

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Ps. Forum przejrzałam, ale ceny i dostępność się zmieniają.

Pozdrawiam
iza87
Nowicjusz

08 Lut 2024, 13:09

Rozglądam się za podobnymi autami (przy czym rozważam też używane i kombi). Tucson w ogóle odpuść bo to smok. Xceed będzie też atrakcyjniejszy cenowo.

Plus Kia i Hyundaia to zniżka na grupy zawodowe (może się łapiesz);
Plus skody - najlepsza cena i finansowanie (Hyundai ma przyzwoite, Kia fatalne)

Trzeba pamiętać o 2 rzeczach. Kamiq jest sporo mniejszym autem od pozostałych.

W Kia są idiotyczne wymogi przeglądów. Nie możesz przekroczyć przebiegu nawet o 1km bo stracisz gwarancję (możesz przyjechać nawet przy 10 000km a nie 15 000 ale nie możesz przekroczyć 15 000 km nawet o 1km)

W Kia dostaniesz też najmocniejszy silnik (1.5 160km) który jest dość oszczędny (przez 17 000 km mam średnie spalanie 5.8 w ceedzie kombi).
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2024, 13:16

Dziękuję za informację.
Tak obejmuje mnie też zniżka zawodowa.
W takim razie sprawdzę dzisiaj salony kia i skoda. Tylko czytałam, że w kia też problem z tymi filtrami. Jak dobrze rozumiem użytkuje Pan Kia? Czy technicznie z samochodu jest Pan zadowolony?
iza87
Nowicjusz

08 Lut 2024, 13:26

Nie spojrzałem początkowo na cenę auta, rozważ jeszcze tucsona ale tylko w hybrydzie (w wyprzedaży startuje od 141 i ma już kamerę cofania a Ty dostaniesz na niego 5-7% rabatu). Gdybym szukał auta do 160k to stawialbym na niego lub rav4.

Użytkuje ceeda w kombi z tym samym silnikiem, który siedzi w xceedzie. Zdarzają się problemy z cewkami zapłonowymi, prawdopodobnie przez nagar (ja nie mialem ale zdarza mu się czasem szarpnąć. Jeśli dużo jeździsz w mieście to czasami samochód musi skorzystać z całego obrotomierza :D , wtedy od razu inaczej działa. Jeśli czegoś bym się obawiał to automat, nie ma najlepszych opinii

Ps sam też rozważam kupno xceeda tylko z manualem. Jednak warunki leasingowe są tragiczne
sisinho17
Aktywny

08 Lut 2024, 13:43

Spójrz na Toyotę Corollę Cross.
Za nieco mniej niż 160k masz średnią wersję wyposażenia ze słabszą hybrydą. Nieco przekraczając budżet masz dodatkowo jakieś elektroniczne bzdety, ułatwiające manewrowanie, a za bodaj 165k mocniejszą hybrydę.
Zaletą obydwu wersji silnikowych jest fakt, że nie zastanawiasz się, czy coś się zatka, czy nie, a zawsze sprzedasz to auto z pocałowaniem ręki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2024, 09:57

Dziękuję za podpowiedzi.
Wybieram już tylko pomiędzy Hyundai Tucson Hybrid (podobno pozbawiona wad, których się obawiam) a Skoda Karoq. Skoda minimalnie tańsza, wyposażona mniej niż Tuscon, ale ma akurat też to wszystko, czego potrzebuję. Tylko jakoś wydaje mi się większa i stonowana wyglądem. Jeszcze jutro na spokojnie sprawdzę oba modele. Tylko gdzieś w internecie przeczytałam, że Karoq to przestarzała technologia i nie daje mi to teraz spokoju :) Podobno przy Hybrydzie będę miała mniejsze spalanie w mieście, a jeżdżę głównie po nim.
Pozdrawiam
iza87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...

09 Lut 2024, 10:02

Do miasta lepsza hybryda. Propozycja corolli cross to też był dobry pomysł.

Btw karoq jest parę centymetrów dłuższy od kamiqa, różnica w cenie jest duża, moim zdaniem zbyt duża
sisinho17
Aktywny

09 Lut 2024, 12:35

iza87 napisał(a):Tylko gdzieś w internecie przeczytałam, że Karoq to przestarzała technologia i nie daje mi to teraz spokoju
obecnie żyjemy w takich czasach, że dziś coś jest uważane za najnowszą technologię, a budzimy się jutro i jest coś nowego. Technologii sprzed circa 5 lat nie nazwałbym przestarzałą. Jedynie jeśli oczekujesz ekranozy wewnątrz, to możesz poczuć się zawiedziona.
Z innych opcji i to w hybrydzie (dobra do miasta) jest jeszcze Suzuki, gdzie za 160k masz pod korek wyposażonego S Crossa, lub za mniej niż 150k Vitarę również w full opcji, do tego z napędem na 4 koła (ośka też jest, tylko wtedy odpada najwyższa wersja wyposażenia). Pewną wadą może być dość "klasyczne" wnętrze w obydwu autach, oraz zautomatyzowana skrzynia biegów, a one rzadko działają płynnie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lut 2024, 13:56

Mike do Suzuki trzeba sie przymierzyć. Byłem w salonie, siadłem za kierownicą i zakończyłem oglądanie. Siedzenia z przodu to dwa stołki, bardzo krótkie siedziska. 30 letni colt czy Civic to luksus przy stołkach z Suzuki
sisinho17
Aktywny

09 Lut 2024, 14:09

Zamiast Kamiqa/Karoqa mając taki budżet celowałbym w VW T-Roc, który niedawno przeszedł lifting i został poprawiony wewnątrz.
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

09 Lut 2024, 14:30

sisinho17 napisał(a):Mike do Suzuki trzeba sie przymierzyć. Byłem w salonie, siadłem za kierownicą i zakończyłem oglądanie. Siedzenia z przodu to dwa stołki, bardzo krótkie siedziska. 30 letni colt czy Civic to luksus przy stołkach z Suzuki
wiem, dlatego też napisałem od razu o "klasycznym" wnętrzu. Autorka kupuje jednak nowe auto, więc na spokojnie może się przymierzyć, przekalkulować i wybrać to, co najbardziej jej przypasuje.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2024, 22:58

W tym budżecie można jeszcze zamiast Corolli Cross rozważyć Lexusa UX

ichris napisał(a):Zamiast Kamiqa/Karoqa mając taki budżet celowałbym w VW T-Roc
Skodę bym odpuścił i jeżeli już to lepiej celować w T-Roca A jak nie potrzebne duże auto to Yaris Cross w hybrydzie na wypasie i będzie spokój :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Lut 2024, 23:08

Są 2 letnie yarisy cross zaatakowane przez korozję (klapą bagażnika i/lub jej okolice)
sisinho17
Aktywny

10 Lut 2024, 23:13

Każdą Toyotę jak się kupuje to najlepiej od razu zabezpieczyć całe nadwozie, bo to nie tylko Yarisy. Tu nawet i Lexusy nie są pod tym względem dużo lepsze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35