Crossover ok 70.000 PLN

10 Lip 2017, 13:14

Jakiś czas rozglądamy się za autem w budżecie ok 70 000 PLN. Interesuje nas leasing i autem planujemy jeździć koło 5-lat. Poruszamy się głównie po małym mieście i na krótkich odcinkach, robiąc poniżej 20kkm rocznie. Z racji formy skupiam się na benzynie lub LPG. Interesuje nas auto zawieszone nieco wyżej z racji na stan dróg w naszej okolicy, bez napędu na 4-koła. W grę wchodzą zarówno nowe jak i używane auta dlatego jestem otwarty na Wasze rady i propozycje.

Z nowych aut podoba nam się jeep renegade, opel mokka i fiat 500x. Jeep i Opel za ok 70k PLN oferują już rozsądne wyposażenie, natomiast Fiat jest kilka tysięcy tańszy lub daje jeszcze lepszą opcję w tej cenie. Jeep i Fiat to bliźniacze modele, gdzie trochę martwi mnie spalanie silnika 1.6 e torq na poziomie 9L. Mokka 1.4 zdaje się być nieco bardziej ekonomiczna. Wspólnym minusem tych aut jest mały bagażnik - 350l, który w obecnej sytuacji spokojnie mi wystarcza jednak jest szansa, że w trakcie leasingu rodzina się powiększy i zacznie się problem...

Używane, które nas interesują to benzynowe Kia Sportage 1.6 i Nissan Qashqai 1.2. 4-letnia Kia z rozsądnym wyposażeniem kosztuje ok 60k PLN, minimalnie młodszy i mniej wyeksploatowany Nissan podobnie. 10k PLN zostawiam wówczas jako zapas na wszelkie naprawy itd.

Głosem serca jestem za Jeepem bo wygląda i jeździ bardzo fajnie, głosem rozsądku za Nissanem bo wciąż młody, minimalnie większy bagażnik i mądry cenowo.

Może warto rozważyć jeszcze coś innego?
karlx
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: hyundai tucson
Silnik: 2.7 v6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

10 Lip 2017, 14:21

Skoro autem zamierzacie jeździć 5 lat pomyślałbym o czymś większym, bo 350-litrowy bagażnik może być problemem, jeśli pojawi się dziecko i będzie trzeba spakować wózek dziecięcy. Myśleliście może o CR-V? Tu np. bardzo ciekawa oferta:
http://uzywane.honda.pl/pl/samochody/in ... na-20.html
A z Waszych opcji osobiście wybrałbym Jeepa (też głosem serca), a gdybym miał posłuchać głosu rozsądku kupiłbym coś większego - np. właśnie CR-V.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

10 Lip 2017, 15:58

karlx napisał(a):Interesuje nas auto zawieszone nieco wyżej z racji na stan dróg w naszej okolicy, bez napędu na 4-koła. W grę wchodzą zarówno nowe jak i używane auta dlatego jestem otwarty na Wasze rady i propozycje.

Nie jestem zwolennikiem SUV-ów i crossoverów dlatego chciałbym tylko zwrócić uwagę, że te crossovery do 70 tysięcy nie mają lepszego (trwalszego) zawieszenia niż zwykłe auta. Mają za to większe koła (droższe felgi, opony), co powoduje większe spalanie. Zawieszenie jest twarde (auta są wyższe, przez co bez usztywnionego zawieszenia przechylałyby się w zakrętach).

Poza prześwitem crossovery w tym budżecie nie oferują nic więcej od "zwykłych" aut, za to kompakty w tej cenie będą: tańsze w utrzymaniu, bardziej ekonomiczne, większe bagażniki (kombi i minivany), bardziej bezpieczne i komfortowe. Tym bardziej nie widzę sensu kupna crossovera bez napędu 4x4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

10 Lip 2017, 16:07

karlx napisał(a):Interesuje nas auto zawieszone nieco wyżej z racji na stan dróg w naszej okolicy, bez napędu na 4-koła.

Ale że jak, drogi są tak dziurawe, że kompaktem nikt nie przejedzie? Skoro nie chcesz napędu 4x4, to jednak te drogi NIE są złe.

Podbijam to co powiedział Ossy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Lip 2017, 18:15

Dziury jak dziury, bardziej kwestia nieutwardzonych dróg w okolicy gdzie mając Passata 5b dało rado jechać bardzo wolno z uwagą na większe obniżenia terenu. Obecny Hyundai Tucson z racji wyższego prześwitu pokonuje te drogi szybciej i dużo bardziej komfortowo.

Z drugiej strony może moje passerati było po prostu bardziej podatne i nowsze auta będą lepiej sprawować się w terenie. W tej cenie znalazłbym fajnie wyposażonego opla astrę, fiata tipo, auris, rapid (słyszałem złe opinie o TSI). Jest również szansa na kombi więc rozwiązuje się problem bagażnika. Przejdę się do salonów/komisów i zobaczę jak się sprawy mają:) wówczas pozostaje tylko przekonanie 2 połówki :twisted:
karlx
Nowicjusz

10 Lip 2017, 18:18

Hmmm, skądś to znam... Ojciec ma Golfa i jak wjeżdża na pewne podwórko, to za każdym razem ociera wydechem o próg, a ja przelatuję bez problemu. Golfy/Passaty jakoś nisko osadzone są.

Jak chcesz auto na 5 lat to TSI odpada, za duże potencjalne ryzyko.

Pochodź po salonach, popatrz, weź miarkę i sprawdź ile każde auto ma do podłogi. Na prawdę jeśli to nie jest potrzebne, to lepiej wziąć kombiaka.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyna Audi A8 L extended
    Życzenie klienta jest priorytetem dla czterech pierścieni, nawet wtedy gdy wymagania wydają się niezwykłe. Przykładem takiego podejścia jest przygotowanie specjalnej wersji Audi A8. Na zamówienie jednego z europejskich ...

10 Lip 2017, 19:09

Możesz sprawdzić w Google wpisując: model auta i ground clearance.
Modele grupy VAG mają bardzo małe prześwity.
Duży prześwit zawsze mają osobowe Mazdy (ale nie ma reguły).
Zwróć też uwagę na przedni i tylny zwis w aucie. Takim Volvo S60 przejedziesz przez duży garb i nigdy nic nie zahaczysz. W kombi może być gorzej.
Ossy
Forumowicz VIP

11 Lip 2017, 21:24

Pojeździłem dzisiaj po salonach i jest szansa znaleźć 2 letnią corollę w rozsądnej wersji lub minimalnie starszą auriskę w hybrydzie. W tej cenie jest również nowe tipo w full opcji ale nie do końca czuję to auto. Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze astra sedan/kombi ale muszę posprawdzać wszystkie możliwości.

Czy mogę zmienić nazwę tematu? :oops:
karlx
Nowicjusz

13 Lip 2017, 17:07

karlx napisał(a):Czy mogę zmienić nazwę tematu?
możesz, ew powiedz jak ma ją zmienić to zrobię to za Ciebie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

16 Lip 2017, 10:36

Ostateczny wybór padł na Toyotę Auris Kombi, mamy do wyboru dwie opcje:
1. Roczną benzynę w wersji podstawowej + czujniki + automat CVT, przebieg pod 40kkm, gwarancja toyoty na 1,5 roku - 60k PLN
2. 3-letnią hybrydę w wersji premium + cvt, przebieg również pod 40kkm, dodatkowa gwarancja z salonu na rok - 65 k PLN,

Za benzyną przemawia niższa cena, gwarancja producenta
Za hybrydą mniejsza utrata wartości i znacznie bogatsze wyposażenie,
Co myślicie?
karlx
Nowicjusz

21 Lip 2017, 18:42

Po bliższym poznaniu auris okazał się po prostu nudny. Po drodze rozważyliśmy jeszcze nową astrę w kombi, ale wstępnie decydujemy się na Mitsubishi ASX. Znaleźliśmy fajny 2-letni egzemplarz w wersji invite przy salonie z przebiegiem niecałych 25kkm. 1.6 wydaje się rozsądnym silnikiem, który powinien wystarczyć nam na dobicie do 100k przebiegu. Razem z ubezpieczeniem i zimowymi oponami auto wyjdzie nam koło 62k PLN, więc zostaje bufor na ewentualne naprawy w przyszłości.

Przeglądałem internety i nie spotkałem się z większym narzekaniem na ten model. Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?
karlx
Nowicjusz

21 Lip 2017, 19:31

62 tysiące za 2-letni egzemplarz, gdy nowy można kupić za 76?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

21 Lip 2017, 19:38

Samo auto wychodzi 58k, doliczam ac+oc+nww do leasingu i opony do finalnej ceny. Nowy asx wychodzi pod 80k biorąc pod uwagę powyższe kwestie.
karlx
Nowicjusz

21 Lip 2017, 19:49

karlx napisał(a):Przeglądałem internety i nie spotkałem się z większym narzekaniem na ten model. Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Silniki mitsubishi(benzynowe), to sprawdzone konstrukcje. 100tys to żadne wyzwanie dla tego silnika. Jeżeli Ci odpowiada pod względem przestronności, wykończenia i dynamiki, to na awaryjność na pewno nie będziesz narzekał :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

18 Lut 2018, 16:31

Cześć, podbijam temat bo wracam ze zmianą auta. Finalnie nie zdecydowaliśmy się na ASXa i postanowiliśmy przełożyć na chwilę później kupno samochodu. Jakiś czas temu wróciliśmy do tematu i udało nam się znaleźć 2letniego Hyundaia Tucsona 1.6 w wersji comfort (m.in. tempomat, grzane fotele) minimalnie poniżej budżetu. Auta generalnie cieszą się dobrą opinią - czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę?
karlx
Nowicjusz