Cruze 1.6 hatchback Podłączenie kamery cofania

13 Paź 2019, 10:35

waldegaard
Świeżak
Imię: Waldemar
Chevi: Cruze
Silnik: Benzyna 1.6/124kM hatchback
Kontakt: Skontaktuj się z waldegaard

Podłączenie kamery cofania/ wpięcie do przewodu lampy cofania

Post autor: waldegaard » 22 min temu
Dzień dobry.
Ostatnio zakupiłem rejestrator jazdy wraz z funkcją kamery cofania. Rejestrator TRACER model Mobi Mirror FHD (w lusterku).

Mam problem z podłączeniem tylnej kamery. Podłączyłem przednią zasilając wyprowadzonym przewodem z gniazda zapalniczki (ukryty w schowku). Wszystko działa bez zarzutu. Kabel do kamery cofania przeciągnąłem pod uszczelkami i łączeniem plastików na sam tył wychodząc do komory bagażnika. Nie rozpoznałem wcześniej tematu z dostępem do przewodu zasilania lampy cofania. W Cruzie jest to dość kłopotliwe bo oprawa światła cofania jest zamontowana w zderzaku a dostęp od strony podwozia jest wielce utrudniony :( . Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Jeśli kabel do samej kamery jest ok - długość w zupełności wystarczająca to przewód do podłączenia do światła cofania (zdjącie kolor czerwony ) ma ok 1m. Potrzebuję kilku wskazówek:
1. jakie są opcje podłączenia(inne miejsce podłączenia, jakieś kostki przyłącza itp)
2.Jeśli podłączenie ma być tak jak zamierzałem (z bagażnika ) to jak zasilić kamerę z światła cofania? Gdzie można przeciągnąć kabel i jak się wpiąć?
3. Gdzie najlepiej zamocować samą kamerę.

Za wszelkie porady bardzo dziękuję
Cruze Silnik: Benzyna 1.6/124kM hatchback
Waldegaard
Obserwowany

14 Paź 2019, 09:53

Waldegaard napisał(a):Nie rozpoznałem wcześniej tematu z dostępem do przewodu zasilania lampy cofania. W Cruzie jest to dość kłopotliwe bo oprawa światła cofania jest zamontowana w zderzaku a dostęp od strony podwozia jest wielce utrudniony
W bagażniku gdzieś pod listwami musisz mieć kabel do tego światła i tam się możesz wpiąć. Sprawdź też przy lampach czy z gdzieś tam go nie widać.

Waldegaard napisał(a):1. jakie są opcje podłączenia(inne miejsce podłączenia, jakieś kostki przyłącza itp)
Musisz po kablu zlokalizować gdzie on jest wpięty.
Waldegaard napisał(a):2.Jeśli podłączenie ma być tak jak zamierzałem (z bagażnika ) to jak zasilić kamerę z światła cofania? Gdzie można przeciągnąć kabel i jak się wpiąć?
Chcesz kamerę umieścić we wnętrzu auta na podsufitce zaraz przy tylnej szybie? To nie zmienia tego jak ma być ona zasilana. Sygnał musi dostać po włączeniu wstecznego.
Waldegaard napisał(a):3. Gdzie najlepiej zamocować samą kamerę.
To już zależy od samochodu i warto przed zamontowaniem ostatecznym kamery sprawdzić kilka miejsc oglądając widok w lusterku.

Generalnie jak masz z tyłu problem z kablem od wstecznego można by znaleźć czujnik przy lewarku i tam się wpiąć z tym czerwonym kablem. Możliwości jest kilka zawsze przed montażem warto sprawdzić dostępność odpowiednich kabli do podpięcia żeby dwa razy nie rozbierać wnętrza auta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...
    Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...