Cruze Benzyna czy Diesel

24 Sty 2017, 22:01

Tak jak w temacie, który silnik polecacie 140 kucy benzyna czy 150 diesel.
Auto ma służyć głownie do jazdy po mieście i sąsiednich miastach.(okolice katowic) Jakoś dużo nie będę nim jeździć około 400 km/miesiąc.
mever12
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C

24 Sty 2017, 22:05

benzyna
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2017, 22:07

A mógłbym prosić o lekkie rozwinięcie/uzasadnienie. Nie znam się to chciałbym usłyszeć dlaczego taki wybrać.
mever12
Nowicjusz

24 Sty 2017, 22:24

Wpisz na tym forum haslo czy na pewno stac mnie na diesla to zrozumiesz. Diesel i miasto to zlo. Nowoczesny diesel i miasto to tragedia. I nie ma co tu wiecej pisac. A ty kolego sprobuj sam zaglebic temat
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

24 Sty 2017, 22:26

OK dzięki za odp
mever12
Nowicjusz

24 Sty 2017, 22:26

1. Nowoczesne diesle posiadają filtry fap/dpf, które "zapychają" się przy miejskiej jeździe, koszty
2. Spalanie na krótkich odcinkach nie będzie dużo niższe niż benzyniaka - silnik diesla rozgrzeje się w zimie do temperatury pracy po 10km jazdy (nie stania w korku), stąd większe spalanie. Dodatkowo kwestia jazdy na niedogrzanym silniku nie jest raczej korzystna dla jego osprzętu
3. Kiedy przyjdzie Ci wymienić wtryski/turbo/koło dwumasowe to na każdą z tych części wydasz pięcioletnie "oszczędności" z tankowania
Jak diesel w ogóle brzmi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak poza tym, kwestia związana z nagrzewaniem silnika itd, zanim poczujesz ciepło z klimy to już dojedziesz na miejsce
Mnie ostatnio zakład pracy chronionej wyposażył w diesla, rękawiczki zdjąłem dzisiaj po 8km
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...