Cykanie w silniku Corsa C 1.2

19 Lis 2013, 22:57

Witam, mam pytanie odnośnie silnika w tym samochodzie. Wersja 1.2 75km 2002r. Autko ma przebieg 180000. Do tej pory leje olej Mobil One Peak Live 5w50. Od pewnego czasu słyszę cykanie w silniku, jakby popychacze hydrauliczne? Rytmiczne, wzrastają wraz z obrotami. Po pewnym czasie cichną. Czy to wina oleju, zbyt rzadki? Autku ubywa oleju, ale w dużej części jest za to odpowiedzialna uszczelka korka oleju. Jak wyeliminować te dźwięki. Czy to już pora na półsyntetyk? Jeśli tak to jaki? Musi być bardzo dobry, bo dbam o ten samochód jak mogę i cena nie gra roli. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Tomek
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

21 Lis 2013, 14:51

Olej zbyt rzadki,raczej zbyt gęsty,Opel zaleca oleje 5w30,ten MOBIL jest zalecany do silników wysilonych,lub zużytych,absolutnie do twego silnika,wymiana może pomóc,masz hydrauliczne zawory.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lis 2013, 22:15

Wiem, że hydrauliczne ale podobno one się zużywają i konieczna jest wymiana. Co do oleju to twierdzisz, że leję zły olej? Mnie mechanik przekonał, że ten syntetyk będzie najlepszy. Czyli zmienić na Mobil 1 5w30?
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

22 Lis 2013, 14:40

Valvoline zaleca do twego silnika Maxlife 5W40,taki olej sobie kup,i jego się trzymaj,mechanik miałby rację,tylko nie wziął pod uwagę tego,że ten Mobil będzie wolniej napełniał hydrauliczne kompensatory,poza tym,kup sobie filtr MANN
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...