Cykliczne wibracje samochodu po przekroczeniu 130 KM/h

13 Sie 2013, 08:00

Witam,
Mój wóz posiada bardzo dziwną i dosyć męczącą przypadłość. Po przekroczeniu 130-140km/h samochód wpada w cyklicznie powtarzające się wibracje. Odwiedziłem wielu "profesorów" i żaden z nich nie znalazł przyczyny takiego stanu rzeczy. Wymieniono: Górne mocowania amortyzatorów, końcówki drążków, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora poprzecznego, oba drążki kierownicze oraz jeden przegub wewnętrzny. Posiadam dwa komplety kół, także temat krzywych felg lub ich złego wyważenia pomijamy. Amortyzatory sprawdzone. Nie mam już pomysłów co z tym fantem zrobić. Poruszam się często autostradami więc dyskomfort jaki mi dokucza jest coraz bardziej irytujący. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
toomi1982
Obserwowany

Auto: Hyundai Sonata NF
Silnik: 2.0 Crdi 140HP@170HP
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Sie 2013, 08:16

Jesteś pewny że wibracje występują tylko po przekroczeniu określonej prędkości a nie określonych obrotów?
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

13 Sie 2013, 08:30

Tak. Nie ważne czy jadę na 5 biegu czy na 6 z tą sama prędkością. Samochód tak jak by wpadał w jakiś rezonans cyklicznie. Obroty nie grają roli.
toomi1982
Obserwowany

Auto: Hyundai Sonata NF
Silnik: 2.0 Crdi 140HP@170HP
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

17 Sie 2013, 19:34

jedź z autem na stacje Pewnie chodzi tylko o wyważenie Opon. :) Przy wiekszych prędkościach się nasilają.
Podtlenek LPG is My Lover <3 :D
piotrekp132
Początkujący

Miejscowość: Dallas
Prawo jazdy: 08 03 2013
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Bmw e39
Silnik: 523i (197km :D )
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

20 Wrz 2014, 09:46

tomi i jak sie uporałes z problemem, bo ja mam to samo , daj mi info na maila please: [email widoczny po zalogowaniu]
jaco77
Obserwowany

Auto: peugeot 407sw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...