Czarna Bmw e34. Ocena linku.

28 Lip 2014, 20:29

spoko przecież nie wiem co to jest cewka i tylko 5 lat wałkowałem to na studiach i bilans mocy jest mi obcy ;) Jak wyidnukujesz wysokie napięcie mały prądem (stałym!) to jesteś mistrz :ok:
Polecam podpiąć amperomierz albo przeciąć przewód jeden i drugi. Przebicia są na dużej różnicy potencjałów czyli napięcia, a temperatura przy dużym prądzie przy przewodzie o małym przekroju. Dlatego jak odpalamy na pożyczonym prądzie marnymi kablami to po 10s się one topią, a nie iskrzą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lip 2014, 21:01

Wow, amerykę odkryłeś. Cewka gromadzi energię i ją wyzwala w postaci przepięcia podczas rozłączania obwodu i nie trzeba tu nie wiadomo jakiego prądu, a z resztą popatrz sobie na przekroje tych kabli i bezpieczniki. W każdym normalnym obwodzie masz dobrane przekroje przewodów z zapasem o czym też powinieneś wiedzieć i nie ma z przewodami po stronie niskiego napięcia problemu w normalnych autach jeżeli nie ma sytuacji dziwnych/awaryjnych. Nie wiem po co ciągniesz dalej tą bezsensowną dyskusję skoro urwałem ją od razu po tym jak napisałeś bzdet?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Lip 2014, 21:12

Właśnie miałem to napisać abyś popatrzył na przekrój przewodów jednych i drugich i się przekonał ;)
jiGsaw napisał(a):W każdym normalnym obwodzie masz dobrane przekroje przewodów z zapasem o czym też powinieneś wiedzieć i nie ma z przewodami po stronie niskiego napięcia problemu w normalnych autach jeżeli nie ma sytuacji dziwnych/awaryjnych.

owszem, jeśli mówimy o dobrych markowych przewodach

jiGsaw napisał(a):Cewka gromadzi energię

to chyba robi kondensator :mrgreen:

edit:
cewka zapłonowa to autotransformator
cewka zwykła w prądzie stałym to zwykły kawałek drutu
prościej się nie da
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 21:21

Cewka jest elementem inercyjnym, gromadzi energię w wytwarzanym polu magnetycznym.

Powiedz mi jaka jest trudność i problem z izolowaniem przewodów pod napieciem 12 V... :? :shock: Naprawdę wystarczy zwykła taśma, więc o ile przewód się nie łamie w środku i nie kruszy izolacja, a to już musi być wybitna tandeta jakiej nawet marka TATA chyba nie wstawi to nic się nie ma prawa dziać z nim.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 21:26

jiGsaw napisał(a):Cewka jest elementem inercyjnym, gromadzi energię w wytwarzanym polu magnetycznym.

w prądzie przemiennym zapomniałeś dodać
w prącie stałym jest przewodem, a kondensator przerwą

jiGsaw napisał(a):Powiedz mi jaka jest trudność i problem z izolowaniem przewodów pod napieciem 12 V... :?

żaden ale mi chodziło, że po jakimś czasie ta izolacja może pękać i kruszyć się jak mamy przewód jakości ala TATA lub super jakości mający sporo lat
w końcu nawet ferrari i lambo płonęły od zwarć :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 22:03

Ale nie zapominaj, że zmienny prąd w autach też mamy. ;)

No i tak czy siak nie widzę sensu wałkować temat, bo główny problem przewodów zapłonowych w autach dotyczy przewodów WN, a tych nie ma w M50. Dla mnie temat wyczerpany.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi ASX, LANCER i COLT z instalacjami LPG
    W polskich salonach Mitsubishi Motors są już dostępne modele ASX, Lancer i Colt z instalacjami LPG z pełną gwarancją. W takie instalacje można wyposażyć zarówno nowe samochody, jak i używane modele marki Mitsubishi. ...
    10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...

28 Lip 2014, 22:05

po zastosowaniu przetwornika lub falownika i owszem :)
no to jak coś to przepraszam i adminów proszę o wysprzątanie, bo nas poniosło z offtopem :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika