Czarna Bmw e34. Ocena linku.

28 Lip 2014, 20:29

spoko przecież nie wiem co to jest cewka i tylko 5 lat wałkowałem to na studiach i bilans mocy jest mi obcy ;) Jak wyidnukujesz wysokie napięcie mały prądem (stałym!) to jesteś mistrz :ok:
Polecam podpiąć amperomierz albo przeciąć przewód jeden i drugi. Przebicia są na dużej różnicy potencjałów czyli napięcia, a temperatura przy dużym prądzie przy przewodzie o małym przekroju. Dlatego jak odpalamy na pożyczonym prądzie marnymi kablami to po 10s się one topią, a nie iskrzą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lip 2014, 21:01

Wow, amerykę odkryłeś. Cewka gromadzi energię i ją wyzwala w postaci przepięcia podczas rozłączania obwodu i nie trzeba tu nie wiadomo jakiego prądu, a z resztą popatrz sobie na przekroje tych kabli i bezpieczniki. W każdym normalnym obwodzie masz dobrane przekroje przewodów z zapasem o czym też powinieneś wiedzieć i nie ma z przewodami po stronie niskiego napięcia problemu w normalnych autach jeżeli nie ma sytuacji dziwnych/awaryjnych. Nie wiem po co ciągniesz dalej tą bezsensowną dyskusję skoro urwałem ją od razu po tym jak napisałeś bzdet?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Lip 2014, 21:12

Właśnie miałem to napisać abyś popatrzył na przekrój przewodów jednych i drugich i się przekonał ;)
jiGsaw napisał(a):W każdym normalnym obwodzie masz dobrane przekroje przewodów z zapasem o czym też powinieneś wiedzieć i nie ma z przewodami po stronie niskiego napięcia problemu w normalnych autach jeżeli nie ma sytuacji dziwnych/awaryjnych.

owszem, jeśli mówimy o dobrych markowych przewodach

jiGsaw napisał(a):Cewka gromadzi energię

to chyba robi kondensator :mrgreen:

edit:
cewka zapłonowa to autotransformator
cewka zwykła w prądzie stałym to zwykły kawałek drutu
prościej się nie da
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 21:21

Cewka jest elementem inercyjnym, gromadzi energię w wytwarzanym polu magnetycznym.

Powiedz mi jaka jest trudność i problem z izolowaniem przewodów pod napieciem 12 V... :? :shock: Naprawdę wystarczy zwykła taśma, więc o ile przewód się nie łamie w środku i nie kruszy izolacja, a to już musi być wybitna tandeta jakiej nawet marka TATA chyba nie wstawi to nic się nie ma prawa dziać z nim.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 21:26

jiGsaw napisał(a):Cewka jest elementem inercyjnym, gromadzi energię w wytwarzanym polu magnetycznym.

w prądzie przemiennym zapomniałeś dodać
w prącie stałym jest przewodem, a kondensator przerwą

jiGsaw napisał(a):Powiedz mi jaka jest trudność i problem z izolowaniem przewodów pod napieciem 12 V... :?

żaden ale mi chodziło, że po jakimś czasie ta izolacja może pękać i kruszyć się jak mamy przewód jakości ala TATA lub super jakości mający sporo lat
w końcu nawet ferrari i lambo płonęły od zwarć :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 22:03

Ale nie zapominaj, że zmienny prąd w autach też mamy. ;)

No i tak czy siak nie widzę sensu wałkować temat, bo główny problem przewodów zapłonowych w autach dotyczy przewodów WN, a tych nie ma w M50. Dla mnie temat wyczerpany.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 22:05

po zastosowaniu przetwornika lub falownika i owszem :)
no to jak coś to przepraszam i adminów proszę o wysprzątanie, bo nas poniosło z offtopem :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika