Czas na nowe?

12 Paź 2009, 15:05

Witam.

Od jakiegoś czasu przymierzam się kupić nowe auto, zapewne wezmę samochód w kredycie, obecnie żadnych zaciągniętych kredytów nie mam, więc myślę, że to będzie dobra opcja. Obecnie mam dylemat czy wybrać diesla czy benzynę. Myślę jednak, iż benzyna będzie lepszym wyborem, gdyż przeważnie jeżdżę po mieście do pracy i z powrotem, czasem na weekend jakiś wyjazd, 1-2 razy w tygodniu na zakupy, no i to by było na tyle. No jedynie to w okresie letnim będzie gorzej, ale to można przeżyć bez większych problemów finansowych. Teraz, na jesień coraz więcej fajnych ofert, jedną z lepszych zaprezentował Mitsubishi.
No dobra, w tej chwili jestem w stanie zapłacić "cenę początkową" i spłacać kredyt przez 3-4 lata. Szukam bardziej kombi/sedana, hatchbacki, coupe i cabrio w grę raczej nie wchodzą, po prostu mi nie odpowiadają :) No ale może przejdźmy do moich typów:

- Peugeot 308 SW 1,6 120 KM, benzyna - diesel raczej w tym przypadku odpada
- Volkswagen Golf Variant 1,6 102 KM, benzyna / 1,6 105 KM, diesel
- Mitsubishi Lancer Sedan 1,8 140 KM benzyna - diesel chyba odpada

Chciałbym poznać też wasze propozycje, jednak najbardziej zastanawiam się nad tymi trzema opcjami, chciałbym również byście wybrali wersję silnikową.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Azton 17 Paź 2009, 20:29, edytowano w sumie 3 razy
Azton
Nowicjusz

Miejscowość: W-Wa

12 Paź 2009, 16:59

Zacznijmy od tego, że nie opłaca się kupować auta nowego. Przypuszczam, że rozchodzi się o kwotę mniej więcej 60 tys. zł. Za takie pieniądze dostaniesz kilkuletnie najnowsze BMW serii 3, albo Mercedesa C-klasę z silnikiem diesla 2,7 CDI (170 KM). Czyli auta prestiżowe z dobrym wyposażeniem i silnikami. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że te auta mimo, że mają sporo większe silniki, to ropy spalą tyle samo co benzynowe 1.8 lub 1.6. A miej na uwadze, że ON tańsze od PB. Okazuje się, że duże i mocne silniki są tak samo ekonomiczne jak przeciętne benzyniaki. O tym jak jeździ takie BMW z 3 litrowym dieslem, albo Mercedes z silnikiem 2,7 CDI w porównaniu do marnych 120 KM w Peugeocie to chyba nie muszę wspominać?

Druga sprawa to kredyt. Mówisz, że 1/3 kwoty już masz, a resztę chcesz spłacić w ciągu 3-4 lat. Weź pod uwagę, że kredyt na samochód kosztuje i będziesz płacił odsetki, na dodatek po tych 4 latach auto będzie kosztowało 50% obecnej ceny.
Czyli krótko mówiąc - stracisz i to dużo.

Co do samych aut. Ja bym Ci proponował kilka innych rozwiązań:
-możesz poczekać na Opla Astrę IV, który zapowiada się bardzo ciekawie. Na pewno Opel jest lepszą opcją niż VW, w którym płacisz za znaczek, a VW wcale nie jest super bezawaryjny.
-Mazda 3 w sedanie - bardzo przyjemne auto, z nowoczesną stylistyką. Wersja w sedanie wręcz przepiękna. Są bardzo przyjemne silniki 2.3 w benzynie, ale spokojnie są i mniejsze. Gorąco polecam abyś chociaż wsiadł do Mazdy i później wsiadł do VW i zobaczysz, że VW to jakaś kpina.
-Volvo S40 - dobre, solidnie zrobione auto. Ciekawa gama silnikowa i spore upusty.

Wszystkie te 3 auta będą wolniej traciły na wartości wraz z wiekiem, niż te zaproponowane przez Ciebie (może oprócz VW). Polecam tez przyjrzeć się np. Fiatowi Bravo z silnikami 1.4 lub 1.6. Silnik 1.4 z turbo ma aż 150 KM. Aczkolwiek do Fiata trzeba się przekonać, bo prawda jest taka, że wykończenie ma lepsze od wielu konkurentów, cenę sporo niższą, ale opinię tragiczną - moim zdaniem niesłusznie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2009, 17:43

No owszem, może Peugeot nie jest najlepszą opcją, ale nie chodzi mi oto, by sprzedać ją za jak największą cenę, tylko po to by bezpiecznie i komfortowo korzystać z samochodu przez kilka lat. Owszem, Mercedes marka znana i lubiana, o jego możliwościach wiem już dużo. BMW raczej odpada, jak dla mnie marka gorsza niż Mercedes. Oczywiście jest to moje odmienne zdanie, każdy ma prawo sądzić inaczej, ale o gustach się nie dyskutuje. Co do tych wymienionych samochodów przez Ciebie prócz Merca i BMW podoba mi się Volvo S40, fajne autko, cena jak dla mnie trochę wysoka. Mazda 3 też super. A co byście powiedzieli na Toyotę Avensis?
Azton
Nowicjusz

12 Paź 2009, 18:58

Hmmm...
A dziś widziałem nową Kia Megentis, długie to to- 4,8m i nawet nieźle wygląda(jakoś stylistyka poprzedniego Magentisa też mi przypadła do gustu- niekrzykliwe i ma wszystko co ma mieć samochód- może dziwny jestem bo większości znajomych się nie podoba ;) ).
Nie napisałeś w końcu o jakiej kwocie myślisz przy kupnie, ale ceny zaczynają się od 59k przy 160 konnej benzynie w minimalnym wyposażeniu, do 77k w 150 dieslu z maksymalnym wyposażeniem, a na koniec roku napewno będą jakieś upusty.
A 77 k kosztuje właśnie Nowy Golf Variant ze 105 konnym dieslem, w minimalnym wyposażeniu.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Paź 2009, 20:27

W tej chwili posiadam niecałe 50k, ale jak pisałem w pierwszym poście - samochód wezmę na kredyt, leasing też rozważam. A co może byście powiedzieli na VW Passata b7? Posiadałem b6 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę, autko bezawaryjne.
Azton
Nowicjusz

13 Paź 2009, 06:49

A nie zastanawiałeś się nad Octavią II w Kombi..?
Moim zdaniem największy kompromis ze względu na ... wszystko !!
Koszt,nieawaryjność ,trwałość,wygląd,zalety transportowe itd...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...

13 Paź 2009, 17:21

Te Skody mi się za bardzo nie podobają, nie przypadły mi do gustu, jedynie to z tych Skod podoba mi się Superb gen. II, ale one są za drogie. A co byście powiedzieli o Kii Cee'd SW?
Azton
Nowicjusz

14 Paź 2009, 13:25

Niby dobre ale na ile trwałe i jak będą traciły te auta na wartości,to pokaże czas...
Hyundai I30 to ten sam samochód w innej karoserii.
artur73
Awatar użytkownika

14 Paź 2009, 15:31

artur73 napisał(a):Niby dobre ale na ile trwałe i jak będą traciły te auta na wartości,to pokaże czas...
Hyundai I30 to ten sam samochód w innej karoserii.

Niby trwałe, są już jakiś czas a nic nie słychać o jakichś większych awariach... W końcu dają 7 lat gwarancji - to świadczy o tym, że starali się robiąc ten samochód, bo tylko głupek przedlużył by gwarancje, na coś co się ciągle psuje...
A co byś powiedział na:
Forda Focusa
Peugeota 308/207
Renault Clio Grandtour
Skode Fabie (jeżeli Octavia ci się nie podoba, to może mniejsza Fabia???)
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

14 Paź 2009, 17:18

Uświadomiłem sobie, iż Francuzy na nasze drogi to lekkie samobójstwo, dobre są na niemieckie drogi, ale nie na nasze. Ford chyba też odpada, w wersji kombi podobna do poprzedniej gen. Mondeo, a mi się również ono nie podoba. Skoda Fabia czy Octavia to praktycznie to samo, tyle że Fabia mniejsza, ale jak wspomniałem wcześniej - podoba mi się tylko Skoda Superb gen. II, ale - za drogie. To co myślicie o tej Kii Cee'd SW?
Azton
Nowicjusz

14 Paź 2009, 18:09

Ee.. przesadzasz mówiąc, że francuzy są złe na nasze drogi, da się nimi jeździć i to wygodnie ;)
Co do Ceed'a to nawet fajne autko, po FL nawet wyładniał.
Co do opinii to złych na autocentrum nie ma(chociaż akurat pierwsza jest negatywna- ale nawet jak coś było nie tak to pewnie po FL to naprawili).
Aha, zobacz jeszcze Hyundai i30cw, bliźniak ceed'a, to samo w podobnym opakowaniu- ale nie wiem jak z cenami i wyposażeniem, może się czymś różnią.

PS.
A tak a propo ceny Ceed'a(akurat tu SW), na tle innych modeli Kii jest dość drogi(w odniesieniu do innych marek też aż tak bardzo tańszy nie jest)- co zapewne wynika z tego, że jest niejako ich głównym modelem "sprzedażowym"[akurat w najlepszej wersji wyposażenia ze 140konnym dieslem kosztuje więcej niż Kia Megentis ze 160 konnym dieslem również w najlepszej wersji wyposażenia]-ale to taka dygresja :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

14 Paź 2009, 19:52

Hyundai coś mi nie przypadł do gustu, owszem podobny do Kii, ale no po prostu nie podoba mi się. Fajnie wygląda Saab 9-3 po lifcie i Toyota Avensis - również po lifcie. Co powiedzie nt. tych aut?
Azton
Nowicjusz

15 Paź 2009, 18:25

Saab to...Opel Vectra.
Niezła mechanika.
artur73
Awatar użytkownika

17 Paź 2009, 20:22

Ponawiam pytanie. Co myślicie o Toyocie Avensis?
Azton
Nowicjusz

18 Paź 2009, 12:35

Jeżeli chodzi o nową toyotę avensis to chyba ktoś pijany i naćpany ją stylizował ale to moje zdanie. Na pewno ci się długo długo nie zepsuje bo jest to solidnie wykonane auto i nie bedziesz mial wiekszych problemow z nim. Tak naprawde musisz do niego wsiąść w środku rewelacji nie ma ale można się do niego przekonać. Zachacz też o salon VW i obejrz jednak golfa i passata bo to dobre auta wiem z doświadczenia. Myśłe że dobrym autem byłoby też mondeo w dieslu troche droższe ale sie zwruci musisz poszukać i co najważniejsze nie oceniaj po wyglądzie. Na twoim miejscu z tą kasą leciał bym po 2,3,4 letnie bmw 3 lub c klase tonaprawde super auta. Wybór nalezy do ciebie pozdro :mrgreen:
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police