Czas na zmiane samochodu, auto do 15 tys

29 Lut 2016, 21:25

Witam.

Nastał dla mnie ten czas ze po 5 latach z moim Golfem 3 niestety pomału muszę się rozstawać, a raczej już nie tak pomału tylko w szybszym tempie. Samochód kupiony na wariata ( niby takie zakupy są najlepsze), był moim pierwszym autem i służył mi idealnie. Nigdy mnie nie zawiódł, nie psuło się nic poważnego zawsze coś co musiało się w końcu zepsuć.

Takim akcentem zmierzam do sedna że poszukuje samochodu do 15 tyś zł, które nie będzie kosztowne w eksploatacji i będzie mało awaryjne tzn jak mój golf jeżeli był u mechanika to praktycznie zawsze z czymś co musiało się w końcu zużyć i trza było wymienić. Na Samochodach niestety się nie znam, dlatego postanowiłem założyć tutaj wątek i posłuchać waszych rad żeby kwotę którą dysponuje wybrać mądrze.

Teraz większe konkrety. Samochód zazwyczaj jest używany do tzw jeżdżenia w koło komina. Obecnie patrząc to auto zazwyczaj jeździ 11km ( w jedna stronę) do pracy i w weekendy robię obecnie miedzy 80km a 160km, wiec w ciągu całego tygodnia w zaokrągleniu robię około 300km i tez nie zawsze. Wiec ogólnie mimo kwoty która chce wydać na auto przyda się samochód który mało pali ale z drugiej strony żeby coś tam się zbierał i żeby jakiekolwiek naprawy nie powodowały ze będę łapał sie za głowę patrząc ile mnie to będzie kosztować.

Samochody które ja zaczełem obserwować lecz nie wiem czy to dobry wybór to :
-Mazda 3 lub 6
-Honda Civic VII
-Opel Astra
-Może Golf V ?
-Audi A3 8P
-Seat Leon

Dodam że sadzę że w przypadku kilometrów ile robię rozsądniejszym wyborem jest Benzyna, niestety w tych wszystkich autach nie wiem na co zwrócić uwagę, jakich silników unikać itd.
Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych aut o których może nie mam pojęcia że są warte kupna a przez stereotypy ich unikam.

Pozdrawiam .
Gadom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2010
Auto: Golf III
Silnik: 1.9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

29 Lut 2016, 21:40

W Mazdach trzeba uważać na rdzę - w 6tce podłoga i nadkola, a w trójce nadkola tylne
Golf V nie ma dobrych benzyniaków, a taki się u Ciebie sprawdzi. Teoretycznie jest 1,6 z trwałych ale on nie chce jechać i pali sporo. Honda Civic 1,6 jest zauważalnie żwawsza i oszczędniejsza tylko uwaga na stan skrzyni biegów.
O Audi A3 8P nawet nie myśl. Leon zapewne II też nie i mają takie same gumniane silniki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

29 Lut 2016, 21:50

Przyznam zostałem szybko sprowadzony na ziemie. Tzn z twojej odpowiedzi wynika że Mazda 3 albo 6 ok ale szukać zadbanego modelu o reszcie mogę zapomnieć. Zaczynam być w kropce bo już nie wiem czego szukać.
Gadom
Nowicjusz

29 Lut 2016, 21:54

Jeszcze możesz szukać Astry H ale trafienie dobrego 1,8 (bo taki jest sensowny) to kwestia poszukiwań.
Jako kontrpropozycję polecam Toyotę Corollę e12 i Kię Cerato
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Lut 2016, 23:17

Ogólnie widzę ze Astre H ciężko dostać w moich okolicach wiec dolnyśląsk.
Co do Toyotę Corollę e12 i Kię Cerato to też widzę rzadkie modele aut w sprzedaży. Wiec na razie wybór chyba pada na Mazde 3 lub 6 .Tylko to Japoniec wiec pewnie muszę się liczyć że części do tanich nie będą należeć jak w popularniejszych markach samochodów ?
Gadom
Nowicjusz

01 Mar 2016, 11:16

Części droższe ale rzadziej wymieniasz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...
    BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...

01 Mar 2016, 16:29

Wiec niby to opłacalne mimo wszystko.

Hmmm a coś innego w benzynie ? Do francuzów nie jestem przekonany to na pewno. Ale może jakieś BMW ? Chociaz zawsze twierdziłem ze BMW to będziesz miał wydatki.
Gadom
Nowicjusz

01 Mar 2016, 18:22

W BMW szukaj rzędowych szóstek. W tej cenie kupisz ładne 323i
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Mar 2016, 18:24

jak będziesz myślał stereotypami tak jak większość polaków to kupisz golasa albo ulepa, francuzy nie są złe i często można znaleźć autko od I właściciela z dobrym wyposażeniem
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

01 Mar 2016, 18:59

Shatanka masz racje myślę stereotypami i jestem tego świadom. Boje się francuzów ? W sumie czemu ? Nie wiem bo mówi się ze francuz to francuz i tyle w sumie.

Przyznam szczerze że jak kupowałem swoje pierwsze auto nie miałem tyle problemów zastanowień i stereotypów jak teraz. Wtedy kupiłem na wariata i było dobrze. Obecnie w miesiąc potrzebuje nowego auta a moje jedyne wybory to Mazda 3 lub 6 która obecnie znaleźć ciężko mi zadbana i nie mam żadnej innej alternatywy.

Głupie miałem na początku szukania podejście żeby jak najlepszy rocznik i najmniejszy przebieg ale czytając forum tutaj uświadomiłem sobie chociaż jedno ze co z tego ze kupie młode auto z małym przebiegiem jak technicznie zaniedbane a np ktoś inny kupi Mercedesa z 95 z przebiegiem 300 tys i wyjdzie na tym lepiej niż ja. Dlatego przyjmuje każda propozycje, obecnie ważne żeby płacenie za części nawet podstawowe nie łapał się za głowę i robiąc mało km nie okazało się ze wydaje kupę kasy na paliwo. Samochód nie ma byc tzw "lepem na dupy" a samochodem do jazdy.

dzida zainteresuje się, BMW dobrze mi znane bo kolega takie ma. Ale jak dobrze już wyczytałem to zabawa w BMW to raczej w silnikach powyżej 2.0 a tam spalanie to coś z 10l
Gadom
Nowicjusz

01 Mar 2016, 19:02

Gadom napisał(a):dzida zainteresuje się, BMW dobrze mi znane bo kolega takie ma. Ale jak dobrze już wyczytałem to zabawa w BMW to raczej w silnikach powyżej 2.0 a tam spalanie to coś z 10l

coś za coś - ja też mam w swoim rzędową szóstkę i mam takie spalanie (jazda głównie w mieście na zimno):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Mar 2016, 19:06

Średnie sugerują, że chyba lubisz wkręcać swoje 6 cylindrów na wysokie obroty :naughty:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Mar 2016, 19:07

Na zimno do 4tys. ale potem tylko słucham i cieszę ryja :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Mar 2016, 19:15

I prawidłowo, nie ma nic gorszego niż zamulony silnik :ok:
Gadom, a może Ford Focus mk2? Dostaniesz w tym budżecie 1.6 115KM, który miałem i polecam - całkowicie wystarczający do Twojej eksploatacji, koszty napraw i części śmiesznie niskie, świetnie się prowadzi. BMW będzie dużo droższe w utrzymaniu, o ile podchodzisz poważnie do serwisowania samochodu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Mar 2016, 19:27

dzida napisał(a):coś za coś - ja też mam w swoim rzędową szóstkę i mam takie spalanie (jazda głównie w mieście na zimno):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

O kurde przyznam sporo, patrząc na to czy mnie stać na takie wydatki. Ale jeżdżąc nawet jako pasażer rozumiem dlaczego lubisz wykręcać swoja R6 :D

łysy30 napisał(a):I prawidłowo, nie ma nic gorszego niż zamulony silnik :ok:
Gadom, a może Ford Focus mk2? Dostaniesz w tym budżecie 1.6 115KM, który miałem i polecam - całkowicie wystarczający do Twojej eksploatacji, koszty napraw i części śmiesznie niskie, świetnie się prowadzi. BMW będzie dużo droższe w utrzymaniu, o ile podchodzisz poważnie do serwisowania samochodu.

A jak z awaryjnością tego auta oraz blacharka ?
Gadom
Nowicjusz