REKLAMA
Witam.
Nastał dla mnie ten czas ze po 5 latach z moim Golfem 3 niestety pomału muszę się rozstawać, a raczej już nie tak pomału tylko w szybszym tempie. Samochód kupiony na wariata ( niby takie zakupy są najlepsze), był moim pierwszym autem i służył mi idealnie. Nigdy mnie nie zawiódł, nie psuło się nic poważnego zawsze coś co musiało się w końcu zepsuć.
Takim akcentem zmierzam do sedna że poszukuje samochodu do 15 tyś zł, które nie będzie kosztowne w eksploatacji i będzie mało awaryjne tzn jak mój golf jeżeli był u mechanika to praktycznie zawsze z czymś co musiało się w końcu zużyć i trza było wymienić. Na Samochodach niestety się nie znam, dlatego postanowiłem założyć tutaj wątek i posłuchać waszych rad żeby kwotę którą dysponuje wybrać mądrze.
Teraz większe konkrety. Samochód zazwyczaj jest używany do tzw jeżdżenia w koło komina. Obecnie patrząc to auto zazwyczaj jeździ 11km ( w jedna stronę) do pracy i w weekendy robię obecnie miedzy 80km a 160km, wiec w ciągu całego tygodnia w zaokrągleniu robię około 300km i tez nie zawsze. Wiec ogólnie mimo kwoty która chce wydać na auto przyda się samochód który mało pali ale z drugiej strony żeby coś tam się zbierał i żeby jakiekolwiek naprawy nie powodowały ze będę łapał sie za głowę patrząc ile mnie to będzie kosztować.
Samochody które ja zaczełem obserwować lecz nie wiem czy to dobry wybór to :
-Mazda 3 lub 6
-Honda Civic VII
-Opel Astra
-Może Golf V ?
-Audi A3 8P
-Seat Leon
Dodam że sadzę że w przypadku kilometrów ile robię rozsądniejszym wyborem jest Benzyna, niestety w tych wszystkich autach nie wiem na co zwrócić uwagę, jakich silników unikać itd.
Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych aut o których może nie mam pojęcia że są warte kupna a przez stereotypy ich unikam.
Pozdrawiam .