Czasami brak mocy w dieslu 90km passat b5

13 Lip 2011, 23:00

Witam

Kupiłem passata b5 z Niemiec, autko przeszło generalny remont silnika przez mechanika, przebieg niby 210000tys, 90km, 1.9tdi. Autko na początku zbiera się cudownie, pędzi jak szalone, ale wszystko do pewnego momentu, jak stanę na światłach... Gdy wbija światło zielone, chcę szybko ruszyć i jak najszybciej się rozpędzić a tu nagle kicha... Auto muli, brak mocy, ledwo wchodzi na obroty... DOjadę w takim stanie na jakieś miejsce, zgaszę silnik, po 5 min znów ma pełno mocy i mogę znów przejechać z 5 km a potem znów lipa. Za trzecim razem już mogę jeździć normalnie, a po jakimś dłużej jeździe znów sytuacja się powtarza. To to może być? Brak mi pomysłów... ; /
jarekciszewski
Początkujący

Miejscowość: Polanica Zdrój

14 Lip 2011, 21:18

To jest bardzo podobna sytuacja do takiej, którą ja mam , tylko ,że moim można było jechać 120 km i potem brak reakcji. Powodem prawdopodobnie była turbina , która własnie poszła do regeneracji bo podobno się zagotowała. A dokładniej to siłownik przestał pracować i dlatego nie pchał turbiny. Potem się to tak ostało .
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2011, 21:30

mozliwe ze to wina turbiny
oleomak
Obserwowany

Auto: bmw e46 2.0d 150 km

15 Lip 2011, 00:23

To raczej na pewno wina turbiny :) Miałem dokładnie to samo a oprócz tego auto jechało tylko do 120 km/h potem się silnik włączał w tryb awaryjny :) Na Twoim miejscu nie bawił bym się w wymianę zaworów ani przepływomierza czy linek tak jak ja to zrobiłem tylko od razu jechał na badania które kosztują około 60 zł i wtedy będziesz miał pewność co to. Tak jak mówię masz prawie identyczną sytuacje co ja a u mnie dokładnie poszedł siłownik do turbiny i to spowodowało , ze ją przegrzał. Turbina wymaga regeneracji. Koszt takiej operacji to około 600-1200 zł w zależności co dokładnie się stało.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...