Czerwona kontrolka płynu chłodzącego, auto nie grzało - Seat Ibiza

30 Paź 2023, 18:39

Witam wszystkich.

Mam problem z autem, dokładnie Seat Ibiza 1.4 85KM benzyna + LPG 2008r. W zeszłym roku miała miejsce awaria auta, a mianowicie wyskoczył a czerwona kontrolka płynu chłodzącego, do tego auto nie grzało i z LPG przełączyło mi samo na benzynę. Po zatrzymaniu okazało się że ze zbiorniczka wyrzuca płyn pod ciśnieniem, próbując otworzyć zbiornik płyn wywalało jeszcze bardziej. Zadzwoniłem do mechanika to stwierdził że poszła uszczelka pod głowicą. Auto zostało scholowane i została wymieniona uszczelka, termostat, planowanie głowicy, sprawdzanie szczelności głowicy, wymieniony cały płyn chłodniczy itd. Po około pół roku miała miejsce ta sama sytuacja czyli auto przełączyło się z LPG na benzynę, przestało grzać i wyskoczyła czerwona ikona od płynu. Znowu auto poszło do mechanika i po raz kolejny tym razem na swój koszt wymieniał tą uszczelkę, stwierdził że nie było widać żeby cokolwiek się stało z uszczelką w tak krótkim czasie. Znowu głowica do planowania i jeszcze raz na szczelność głowicy. Auto wróciło do mnie i po około 2 miesiącach ta sama sytuacja, auto identycznie się zachowywało płyn wywalało zbiorniczkiem i brak ogrzewania i brak działania na gazie. Bardzo się zdenerwowałem tym faktem i auto trafiło do tego samego mechanika na poprawkę. Tym razem jednak nie wymieniał uszczelki pod głowicy a wymienił korek zbiorniczka wyrównawczego bo niby nie puszczał zbyt dużego ciśnienia. Pojeździł sam autem przez 2 tygodnie i mi oddał że jest ok. Dolał płyn który wyrzuciło ciśnienie i tak jeździłem znowu przez 4 miesiące i dwa dni temu miała miejsce ta sama sytuacja. Zrobiłem to samo czyli odkręciłem korek delikatnie aż zejdzie ciśnienie z układu i wyrzuciło dość sporo płynu, dolałem płyn i wróciło ogrzewanie i autem dało się jechać ale pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Mechanik stwierdził tym razem że to wina LPG (Parownika) i że mam jechać do gazownika.
Proszę o jakąś radę bo już mi ręcę opadają.
bonczek87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2007
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW GOLF VI VARIANT
Silnik: 2.0TDI
Paliwo: Diesel

30 Paź 2023, 19:53

Na początek trzeba zmienić mechanika . Po za tym nie piszesz czy włącza się wentylator na chłodnicy . Tam chyba nie masz w zegarach wskażnika temperatury silnika a jedynie kontrolkę . Zimny silnik świeci na niebiesko , normalna temperatura - nic nie świeci . Za wysoka , przegrzanie - świeci na czerwono . Czy tak ? Termostat - tam były chyba dwa rodzaje . Masz wiedzę jaki jest u Ciebie ? Numer części ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2023, 20:11

Wskaźnika nie ma w ogóle żadnego. Nawet jak jest zimny silnik to nie pokazuje ikony na niebiesko. Co do wentylatora to sądzę że się włącza ale sprawdzę to jutro, on powinien się włączyć od razu czy dopiero od konkretnej temperatury? Termostat nie mam pojęcia jaki jest, mechanik wymienił i tyle z tego wiem.
bonczek87
Nowicjusz

30 Paź 2023, 20:12

Dodam że dwa dni temu jak się to stało to zrobiłem jak mi kazał mechanik czyli odkręciłem korek od zbiorniczka i odpaliłem silnik, potem lekko go zakręciłem ale tak na dwa obroty i przejechałem kawałek autem to płyn wciągnął i w zbiorniczku było pusto, wróciło ogrzewanie i zaczął działać na LPG, dolałem płynu u wróciłem autem do domu. Ale dzisiaj znowu ta sama sytuacja.
bonczek87
Nowicjusz

30 Paź 2023, 20:32

Jeśli masz klimatyzację to wentylator powinien włączyć się chwilę po jej włączeniu . Najpierw na wolnych obrotach i w razie potrzeby chwilę póżniej na szybkich . Przy wyłączonej klimatyzacji wentylator włącza się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez silnik . Tutaj też najpierw wolny bieg wentylatora , póżniej szybki . Nie masz wskażnika temperatury więc kontrola działania / włączenia wentylatora wskazana przy podłączonym interfejsie diagnostycznym . Wtedy będzie wiadomo jaka jest rzeczywista temperatura płynu chłodzącego i przy jakiej temperaturze włączy się wentylator . Taka mała uwaga . w większości tych aut , po większych przebiegach nie działa wolny bieg wentylatora . Powód ? Przepala się rezystor umieszczony wewnątrz silnika wentylatora. Co do termostatu . Jak pisałem dwa rodzaje . Jeden z nich jest konstrukcją szatana . Wkład taki cały plastikowy gdzie jego iglica rzeżbi dziurę w pokrywce . Otwiera się za póżno lub wcale . Trzeba wymieniać wkład i pokrywkę.
bonifacy
Stały forumowicz

31 Paź 2023, 09:07

To nie mechanik tylko jakiś szarlatan... Wywala płyn i od razu uszczelka? LOL

Sprawdź to co wyżej bonifacy napisał, ja tylko dodam że czasami warto wymienić korek, on musi spełniać odpowiednie parametry ciśnienia do poprawnego działania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

31 Paź 2023, 09:13

Ach brak słów na taką osobę.. I to na dodatek dwa razy wymienił w przeciągu pół roku..
Sprawdzę to..
On korek wymieniał też niby tyle że wstawił jakiś stary. A korek to zamiennik czy lepiej oryginał?
bonczek87
Nowicjusz

31 Paź 2023, 13:03

Panowie - a nie będzie to po prostu zapowietrzony układ chłodzenia?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2023, 11:46

Jesteś w stanie powiedzieć mi jaki termostat muszę zakupić?
Podaje Numer VIN: VSSZZZ6JZ9R066637
bonczek87
Nowicjusz

02 Lis 2023, 17:25

bonczek87 napisał(a):Jesteś w stanie powiedzieć mi jaki termostat muszę zakupić?
Sprawdziłeś co było pisane do tej pory ? Wentylator włącza się ? Możesz jeszcze poszerzyć czynności sprawdzające . Jest jeszcze jeden dziwoląg w tych autach . Bezpieczniki tzw. blaszkowe na akumulatorze . W niektórych wersjach obwód wentylatora dla szybkiego biegu zabezpieczony jest takim bezpiecznikiem . On z czasem pęka . Pęknięcie jest mało widoczne . Wtedy raz przewodzi a innym razem nie . Co do termostatu to nie jestem w stanie powiedzieć jaki u Ciebie jest.
bonifacy
Stały forumowicz

04 Lis 2023, 15:27

Przepraszam że tak długo nie pisałem ale w tygodniu ciężko mi coś sprawdzić. Wiec tak sprawdziłem ten wentylator to po włączeniu klimatyzacji włącza się po dłuższej chwili ale to od razy bardzo go słychać i sądzę że nie działają te wolne obroty wentylatora. Co do bezpiecznika to wydaje mi się że jeden jest przepalony 5A. Wymieniłem go tak żebym miał pewność. Dodałem zdjęcia w którym miejscu był ten bezpiecznik i jak on wyglądał. Czekam na kabel ODBII i wtedy podłączę interfejs i sprawdzę. Może ktoś z Was napisać mi gdzie dokładnie w VAGu sprawdzić te temperatury? Ewentualnie czy da się włączyć kontrolkę jak silnik jest zimny czy ciepły?
bonczek87
Nowicjusz

04 Lis 2023, 16:02

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Otwórz zaznaczoną pokrywkę i zrób zdjęcie tak aby było widać wszystko co pod nią. Wstaw to zdjęcie tutaj .
bonifacy
Stały forumowicz

04 Lis 2023, 16:17

Tak to wygląda
bonczek87
Nowicjusz

04 Lis 2023, 16:50

Ok . Masz ,,inną '' skrzynkę bezpieczników . Nie masz bezpieczników tzw. blaszkowych . Ale przy okazji . Zwróć uwagę co niżej zaznaczyłem

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Widać nadtopioną izolację przewodu . Dotknij palcem tego złącza po zakończeniu jazdy czy nie aby gorące . Być może trzeba poprawić połączenie . Dzisiaj jest jeszcze ok ale za jakiś czas wypali/wytopi w tym miejscu skrzynkę .
bonifacy
Stały forumowicz

04 Lis 2023, 17:30

Ok będę sprawdzał.. Ale teraz po jeździe sprawdziłem i nie jest ciepłe to miejsce.
Mam dwa kable ODBII, jeden pokazuje mi Interface not found a na drugi łączy się mogę wejść w engine ale później w nic wejść nie mogę. Może to wina że stary VAG COM mam? Mam wersję VAG-COM 311.2 EN.
bonczek87
Nowicjusz