Cześć pod maska, Co to i czy powinienem od razu wymienić?

09 Maj 2017, 20:36

Witam jestem świeżym użytkownikiem Renault Megane 1.4 16v ...
Wszystko jest pięknie, tylko dzisiaj jadąc sobie droga usłyszałem stukniecie, z przerażenia zatrzymałem się i otworzyłem maskę.
Pod nią ujrzałem cześć która się urwała z jakiegoś "kabla " i ma podłączone jeszcze dwa mniejsze kabelki chyba do silnika i nie mam bladego pojęcia za co jest odpowiedzialna ,będę wdzięczny jeśli ktoś wie co to i ile mnie będzie kosztować naprawa .
Na razie zacisnąłem część trytytką :)
Umieszczam zdjęcia, jeśli są nie wyraźne zrobię nowe ^^
Z Góry Dziękuję.
ZinoX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1996
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Renault megane
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Maj 2017, 20:52

Wygląda to na filtr z węglem aktywnym. Pochłania opary benzyny ze zbiornika. Poprzez zawór tzw. EVAP są one usuwane z tegoż filtra podczas pracy silnika. Część integralna ze współczesnymi jednostkami napędowymi . Ekologia :mrgreen: . Trzeba to naprawić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

09 Maj 2017, 22:00

Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie czy wiesz ile mniej więcej może to kosztować? :D.
ZinoX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1996
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Renault megane
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2001

08 Wrz 2017, 10:06

Witam Wszystkich na forum. Koszty naprawy uzależnione będą raz od samej części która masz wymienić, a dwa od tego jaki serwis wybierzesz, najlepiej wcześniej przedzwoń i zapytaj, trudno nam powiedzieć ile zażyczą sobie za robociznę.
Autobelki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 2.0
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...