13 Lut 2009, 12:19
Wystarczy tylko,że jedna swieca uszkodzona i problem,oczywiscie moglo tak byc!Ja stosowalem swiece BOSCHA z 4 elektrodami,nie mam do nich zastrzezen,cholernie trwale!Bylem kiedys w zakladzie montujacym instalki gazowe po cos tam,zobaczylem na polce swiece NGK a mialem wymieniac wlasnie,zapytalem o cene,7 zl sztuka wtedy,teraz kosztuja te same 9 zl,wczoraj kupowalem.Za Boscha placilem kilka lat temu 25 zl,sztuka.Nie zauwazylem żadnej roznicy w pracy silnika,wiekszego spalania tez.Fakt te NGK jednoelektrodowe nie sa tak trwale,jedna elektroda nie podskoczy 4-em,tam nie zmienia sie odstep podczas uzytkowania.Powiem wam tak,jesli nie lubicie wymieniac sobie swiec samemu to kupujcie tylko swiece 4-elektrodowe,ja zrobilem na nich 50kkm,ja wymieniam sobie co 15kkm,bo jednoelektrodowe nie starcza mi na dluzej,jezdzac na gazie.A co do swiec NGK,trafiles na felerny egzemplarz,trafia sie i tak rowniez czasami.Ach w jednoelektrodowych zawsze nalezy zmniejszac odstep o o.1mm przy LPG,przy wieloelektrodowych nie trzeba.