Czujnik ciśnienia wylotowego

13 Mar 2022, 01:21

Witam jestem nowy i nie wiem czy był taki problem opisywany. Mam Mazde 6 2.2 diesel 110 kw z 2013 roku. Ostatnio zaświeciły mi się kontrolki i auto przeszło w tryb awaryjny. N komputerze pokazuje niski sygnał czujnika wylotowego spalin. Po wymianie na nowy problem pozostał i nie można skasować błędu tak jak by cały czas był uszkodzony czujnik. Jaka może być inna przyczyna, kable sprawdziłem i są w porządku.
Patipati
Nowicjusz

13 Mar 2022, 12:24

W jaki sposób sprawdzałeś kable? Tu trzeba przemierzyć wiązkę żeby było wiadomo że z nią jest wszystko ok. Często od drgań między nadwoziem a układem wydechowym takie kable potrafią pękać w peszlu lub są uszkadzane w inny sposób i na oko nie da się tego sprawdzić.

Inny problem to zatkane przewody, węże czujnika sadzą pochodzącą ze spalin, podobnie jak w przypadku filtra cząstek stałych. Jeśli cząstki stałe ze spalin generowanych przez silnik Diesla zablokują jeden lub oba przewody, czujnik nie będzie mógł wyznaczyć dokładnej różnicy ciśnień. Wtedy może być właśnie komunikat który występuje u ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2022, 12:38

Witam wzięłam inny kabel ominolem całą wiązkę. Ale i tak wiązkę jest chyba Dobra bo na dwóch bocznych kablach jest zasilanie 5 wolt a środkowy jest masa. Masa niby jest ale nie wiem czy nie zaslaba bo niby z akumulatorem jest miernik piszczy ale już sprawdzając zasilanie na kablach tak jak by nie było masy bo nie pokazuje prądu miedzy po podłączeni pierwszego i trzeciego właśnie do tej masy we wtyczce. Wężyki raczej są drożne. Problem polega na ty że przy próbie skasowania błędu nie ma takiej możliwości , poprostu się nie da
Patipati
Nowicjusz

13 Mar 2022, 12:41

Rurki przedmuchałem a z jednej przy zapalonym silniku czuć ja delikatnie dmucha.
Patipati
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...