Czujnik parkowania, a bieg wsteczny - Hyundai i40

22 Mar 2022, 14:58

Witam :) czy spotkał się ktoś z takim problemem, że przy wrzuceniu biegu wstecznego, wszystkie przednie czujniki parkowania się włączają ? I pokazują jakby obiekt będący daleko, przy czym tylne działają bez zarzutu, pozdrawiam :) Hyundai i40 crdi 2014
Lasic12
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
0
  • 22 Mar 2022, 15:32

To są oryginalne czujniki montowane w tym modelu? Przy wrzuceniu wstecznego aktywują się wszystkie czujniki parkowania zarówno przednie jak i tylne.

Na pewno w nowszych Hyundaiach przy oryginalnych czujnikach żeby aktywować system parktronika trzeba było wrzuć bieg wsteczny lub nacisnąć przycisk aktywujący go. Pamiętam, że chyba w Tucsonie jak jeździłem i dojeżdżając do przeszkody trzeba było aktywować PDC właśnie przyciskiem bo inaczej nie pokazywał odległości (o ile nie wrzuciliśmy wcześniej wstecznego). To takie zabezpieczenie żeby ci ni pikało np. stojąc w korku za innym autem :) Ostatnio jechałem Avensisem (PDC działa automatycznie) i stojąc w korku z przodu z samochodu który tam stał z rury wydechowej leciała para. PDC kilka razy dało o sobie znać.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    0

22 Mar 2022, 16:58

Tutaj jest dokładnie jak opisałeś, parktronik uruchamia się przy wrzuceniu biegu wstecznego, lub poprzez przycisk. Problem polega na tym, że przy aktywacji, zaczynaja migać wszystkie czujniki przednie. Co ciekawe z przy dojechaniu do przeszkody, nadal wszystkie migają, lecz ten z której strony widzi przeszkodę, reaguje... Wszystkie czujniki są oryginalne :)
    Lasic12
    Nowicjusz

0

23 Mar 2022, 21:38

W i40 są czujniki parkowania ( przednie ) i czujniki cofania ( tylne ). Tylne włączają się po włączeniu biegu wstecznego. Przednie uruchamiają się podczas jazdy do przodu z prędkością mniejszą niż 10km/h i mają zasięg chyba od 60 do 100 metrów.
    Natomiast wszystkie czujniki ( przednie i tylne ) włączają się podczas włączenia systemu wspomagania parkowania. I tu może być coś nie tak z tym systemem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    0

23 Mar 2022, 22:00

MotoAlbercik napisał(a):Tylne włączają się po włączeniu biegu wstecznego. Przednie uruchamiają się podczas jazdy do przodu
    jesteś tego pewny że przy cofaniu przednie czujniki nie są aktywne?
    MotoAlbercik napisał(a):i mają zasięg chyba od 60 do 100 metrów.
    to jakaś abstrakcja, lepiej się popraw bo taką głupotę strzeliłeś że aż oczy bolą
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    0

23 Mar 2022, 22:56

U mnie przy prawidłowym działaniu przód i tył załącza sie przy wrzuceniu biegu wstecznego, taki sam efekt jak włączenie parktronik z przycisku :) w każdym razie coś jest nie tak, bo nie za każdym razem, ale czasem przy aktywacji parktronik cały przód miga non stop :)
    Lasic12
    Nowicjusz

0
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
      Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...

23 Mar 2022, 22:57

A pole widzenia mają chyba do 100 ale centymetrów :)
    Lasic12
    Nowicjusz

0

24 Mar 2022, 10:54

MotoAlbercik napisał(a):mają zasięg chyba od 60 do 100 metrów
    Poleciałeś teraz :mrgreen: tu powinno być centymetrów!
    Lasic12 napisał(a):Problem polega na tym, że przy aktywacji, zaczynaja migać wszystkie czujniki przednie. Co ciekawe z przy dojechaniu do przeszkody, nadal wszystkie migają, lecz ten z której strony widzi przeszkodę, reaguje...
    Wygląda na to że działają poprawnie. To miganie informuje Cię że czujniki są aktywne i czekają na wykrycie przeszkody.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    0

24 Mar 2022, 11:51

Kao napisał(a):to jakaś abstrakcja, lepiej się popraw bo taką głupotę strzeliłeś że aż oczy bolą

Przepraszam. Każdy wie o co chodzi.
    Lasic12 napisał(a):A pole widzenia mają chyba do 100 ale centymetrów

Tak - zgadza się. miałem napisać cm, a napisałem metrów - ale każdy wie o co chodzi, tylko nie Kao...Nie ma auta, w którym czujniki miałyby zasięg 100 metrów...
    Jednakże sorki, mój bład oczywiście.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

0

24 Mar 2022, 12:21

Wyciągnięte z instrukcji - Zasięg czujników przy cofaniu wynosi 100 cm przód i 120 cm tył, przy prędkości poniżej 10km/h.
    Zasięg czujników przy jeździe do przodu wynosi 60 cm przy prędkości poniżej 10cm.
    Nie byłem pewien jak jest i dlatego napisałem "chyba". I nie jest tak, jak napisałem, że czujniki mają zasięg od 60 100 cm. Tego Kao nie zauważył. Ale literówkę już złośliwie umiał wytknąć...
    Do tego jest uwaga, że system może nie działać prawidłowo, jeżeli obiekt znajduje się w odległości 25cm w momencie włączenia systemu.
    Samodiagnoza : jeżeli po przesunięciu dżwigni zmiany biegów w położenie biegu wstecznego nie słychać sygnału ostrzegawczego lub sygnał jest przerywany, a na wyświetlaczu miga ( tutaj nie pisze konkretnie czy ma migać kontrolka czy dany czujnik ) to należy się udać do ASO.
    Tak więc jeżeli ani z tyłu ani z przodu pojazdu nie ma żadnych przeszkód w podanych wyżej odległościach, a czujniki wydają sygnał lub migają, to jest coś nie tak z układem wspomagania parkowania.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

1

24 Mar 2022, 22:59

Wpisy nie związane z tematem usunąłem, a sam wątek zamykam bo już autor uzyskał stosowną odpowiedź.
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Rok produkcji: 2016