Czujnik temperatury i ciśnienia w kolektorze dolotowym Fiat Grande Pun

14 Cze 2016, 10:16

Witam serdecznie mam maly problem otóż rok temu w styczniu padł w ten czujnik temperatury i ciśnienia w kolektorze dolotowym zakupiłam nowy boscha no i po 1,5 roku teraz padł znowu auto ma problemy z odpalaniem oddalam go na gwarancję i tu moje pytanie czy można auto uruchomić i jeździć nim bez tego czujnika? Reklamacja pewnie będzie trwac z 2 tygodnie a auto porrzebne. Mam co prawda ten pierwszy popsuty czujnik ale auto odpala na nim dopiero kolo 10 przekrecenia kluczyka. Proszę o odpowiedź z góry dziękuję :D
Auto to Fiat Grande Punto 2006r. Benzyna 1,2
nika18s
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 07 2008
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

17 Cze 2016, 12:19

nika18s napisał(a):padł w ten czujnik temperatury i ciśnienia w kolektorze dolotowym
To są dwa różne czujniki. Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym tzw. MAP Sensor i drugi to może być czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Masz jakąś fakturę lub paragon żeby sprawdzić co to dokładnie za czujnik?
Po wymontowaniu Map sensora nie będziesz jeździła bo kolektor w kolektorze po czujniku zostanie dziura i nie będzie podciśnienia. Trzeba poczekać aż zostanie wymieniony.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Cze 2016, 18:16

Kacper napisał(a):To są dwa różne czujniki. Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym tzw. MAP Sensor i drugi to może być czujnik temperatury płynu chłodzącego.
Kacper nie mieszaj. Tutaj czujnik ciśnienia jest zintegrowany z czujnikiem temperatury powietrza zasysanego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...
    Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...