Czujniki parkowania z przodu nie działają - Jeep Grand Cherokee

17 Gru 2019, 18:32

Witam,
Mam problem z przednim pasem czujników w moim Jeep Grand Cherokee 2018 3.0 CRD Summit.
Miałem ostatnio nieprzyjemność w lesie i wyrwałem zderzak. Wszystko poskładałem, ale od tamtego momentu nie działa mi system czujników parkowania przód. Byłem w serwisie i powiedzieli mi, że uszkodzony czujnik. Po wymianie czujnika nadal problem nie zniknął. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić na stole poprzez miernik lub jakiś zbudowany układ czy czujnik działa? Uprzedzam pytanie, nie uruchamia mi sie cały pas przedni czujników wiec nie ma żadnego sygnału dzwiekowego przy nich.
Bialylol
Obserwowany

17 Gru 2019, 21:45

jeszcze raz na komputer i ci pokaże co i jak a może problem nie leży w czujniku tylko w kablu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Gru 2019, 12:17

Bialylol napisał(a):Uprzedzam pytanie, nie uruchamia mi sie cały pas przedni czujników wiec nie ma żadnego sygnału dzwiekowego przy nich.
Wszystko wskazuje na to że uszkodziłeś wiązkę kabli. Przy jednym czujniku który jest uszkodzony reszta by działała poprawnie. Swoją drogą skąd w serwisie wiedzieli który czujnik wymienić jak nie działają wszystkie z przodu? Przecież na pewno mogą zrobić diagnostykę takiego układu i wtedy wychodzi dokładnie czy to czujnik i który.

Jak wyrwałeś zderzak to pamiętasz co się stało z wiązką od czujników? urwała się, kostki się wypięły?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Gru 2019, 12:21

Zderzak wisiał właśnie na tej wiazce, w serwisie zrobili diagnostykę i wyszło że prawy czujnik jest uszkodzony mimo że był wymieniony. I się zastanawiam czy jest sposób na sprawdzenie czujnika bez diagnostyki, tj na stole go podepne pod jakiś układ lub miernikiem?
Gdyby wiązka była uszkodzona to na serwisie by to wyszło.
Bialylol
Obserwowany

18 Gru 2019, 12:45

Bialylol napisał(a):w serwisie zrobili diagnostykę i wyszło że prawy czujnik jest uszkodzony mimo że był wymieniony
A jak wymienili ten wskazany czujnik to wyszło że dalej on nie działa? Zrobili diagnostykę po wymianie? Skoro dali nowy czujnik i dalej jest z nim problem to myślę że tu trzeba sprawdzić wiązkę kabli która idzie właśnie do tego czujnika.
Bialylol napisał(a):Gdyby wiązka była uszkodzona to na serwisie by to wyszło.
Pewnie tak ale przy uszkodzeniu kabli które idą tylko do danego czujnika mogła tu być zła interpretacji błędu i wskazywało to na czujnik chociaż czujnik mógł być dobry a winą są kable idące do niego lub sama wtyczka (wysunięte piny).

Nie próbowali w serwisie rozwiązać problemu? Wymienili czujnik, a że to nie pomogło to już nie sprawdzali dalej?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Gru 2019, 13:05

Napewno jest tak że czujniki maja przypisane swoje miejsce lub nawet maja różne numery, wystarczy że zostaną zamienione stronami i już nie będzie działać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

19 Gru 2019, 11:06

Wrócić do serwisu i niech szukają dalej - w okablowaniu. A tamten czujnik może się okazać sprawny. Jak już zacznie wszystko działać na nowym czujniku, to go odpiąć i podłączyć ten co był. Jak się okaże, że czujnik jest dobry, to ja bym poprosił o zwrot kosztów tego czujnika i bym im go oddał. Serwisy się nauczyły naciągać klientów i naprawiają metodą prób i błędów, a klienci za to płacą.
Inna sprawa, skoro po podmianie czujnika nadal on nie działa, to logiczne będzie, że padło okablowanie, albo nawet i sterownik - mógł dostać zwarcia na obwodzie tego jednego czujnika i go nie widzi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000