Czy bezpieczne jest ciągnięcie przyczepy cięższej od auta?

10 Maj 2013, 19:19

Mam takie pytanie.
Podam na przykładowym pojeździe.
Zakładamy, że samochód waży 1300 kg. Przyczepa (załadowana) waży 1500-1700 kg.
Rozumiem, że wg przepisów nie mogę ciągnąć tej przyczepy takim autem. A jak to się ma do bezpieczeństwa? Czym grozi przewożenie przyczepy cięższej niż auto? Jaką najcięższą (nie wg przepisów tylko patrząc na bezpieczeństwo) przyczepę mogę ciągnąć?
nacia
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 05 2011
Auto: Toyota Corolla 1,4 XLi 86KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

10 Maj 2013, 23:43

nacia napisał(a):Mam takie pytanie.
Podam na przykładowym pojeździe.
Zakładamy, że samochód waży 1300 kg. Przyczepa (załadowana) waży 1500-1700 kg.
Rozumiem, że wg przepisów nie mogę ciągnąć tej przyczepy takim autem. A jak to się ma do bezpieczeństwa? Czym grozi przewożenie przyczepy cięższej niż auto? Jaką najcięższą (nie wg przepisów tylko patrząc na bezpieczeństwo) przyczepę mogę ciągnąć?

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jak najlżejszą, a najlepiej żadną. Im cięższa przyczepa tym robi się bardziej niebezpiecznie... Masz dużo większą masę do zatrzymania w razie nagłego hamowania. Nie wspominając już że same tarcze się po prostu przegrzewają. Czy jest wywrotna to zależy jak wysoko jest umiejscowiona masa na przyczepie. A nie każdy też wie jak zachować się w przypadku gdy przyczepa Nam się np. poślizgnie, trzeba mieć trochę wyobraźni, ona swoje waży. Ten przepis jest na prawdę mądrze wymyślony... Nie powinno się zdecydowanie ciągnąć przyczepy cięższej od samochodu.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

12 Mar 2015, 22:09

Nie jest bezpieczne ciągnięcie przyczepy cięższej od auta im lżejsza tym lepiej.Tyle z mojej strony.
Autok12
Nowicjusz

Zdjęcia: 5
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto zadbać o dobrą widoczność podczas jazdy?
    Zwłaszcza jesienią kierowca powinien zadbać o czystość szyb oraz świateł w swoim samochodzie. To czas, gdy deszcze i mgła mogą negatywnie wpływać na widoczność, a w dodatku przy kiepskiej pogodzie auto łatwiej ulega zabrudzeniu. ...
    Co zrobić po dachowaniu auta?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zachować się podczas dachowania samochodu. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Przygotowując się do drogi ...