Czy Citroen C4 I jest warty zakupu?

25 Lut 2016, 18:54

Cześć,
mam okazje kupić Citroena C4 I w wersji Coupe z kwietnia 2006 roku. Jest to C4 z silnikiem benzynowym 1,6 - 110KM. Na liczniku ma przejechane 150 tyś. km.
Auto jest bardzo dobrze zadbane zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Silnik pracuje równiutko, jeździ się bardzo dobrze, ale jako że nie jestem mechanikiem to nie podejmuję decyzji, tylko za 2 dni udam się ze sprzedającym do mechanika żeby to on powiedział jak auto wygląda zarówno od góry, jak i od dołu.

Natomiast post ten ma na celu uzyskanie odpowiedzi od trochę innej strony.

Zdecydowana większość znajomych itd. itp. kategorycznie odradza zakup tego auto "bo francuskie i będzie więcej u mechanika, niż będziesz jeździł".
Ale obserwując sobie auta jakie jeżdżą po mieście to widać masę Citroenów, Peugeotów oraz Renault i jakoś ludzie tym jeżdżą...

Bardzo proszę o informację czy warto inwestować w taki samochód, czy jest awaryjny, czy bardzo często się psuje i czy jest to bardzo kosztowne (z tego co ja się dowiedziałem to silniki benzynowe w C4 są udane) ?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Hang
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2015
Auto: Brak

26 Lut 2016, 09:14

Jeżeli jest to zadbany egzemplarz to nie powinno być problemów,owszem elektronika bywa kapryśna,ale nie jest to coś z czym nie można sobie poradzić. Wstaw może link,tak abyśmy mogli go obejrzeć i ocenić.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2016, 11:31

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oto samochód. Tak jak mówiłem, byliśmy to auto zobaczyć, przejechać się i w najbliższych dniach wizyta u mechanika :)

A wiesz może jakie są koszty części (jakby już coś poszło) w porównaniu z innymi markami? Czy są one stosunkowo tanie czy drogie?
Hang
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 04 2015
Auto: Brak

26 Lut 2016, 12:01

Ceny części na przeciętnym poziomie, auto z 2006 też powinno być już pozbawione klasycznych problemów wieku dziecięcego u Citroena - problematycznej elektroniki. Jeżeli mechanik nie wskaże jakichś zaniedbań (a nawet te najdrobniejsze zignorowane potrafią zniszczyć kieszeń) to autko warte zakupu.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

28 Lut 2016, 14:24

Witaj :)
Sam założyłem bardzo podobny temat, powinieneś przeczytać ;) ("Czy C4 to dobry wybór?")
Ogólnie auto cierpi na stereotypy, wiesz jak to jest - jednemu się zepsuje i będzie robił hałas w internecie a pięciu innym będzie się jeździć ok ale nie będą tego opisywać. Z tego co ja się dowiedziałem to C4 ma bardzo dobre blachy i nie rdzewieje, silniki są całkiem udane, benzyny trwałe i dobre pod LPG a diesle chyba oszczędne. Mało trwałe zawieszenie i hamulce, elektronika wariuje.
Osobiście zrobiłem rozeznanie i na 3 osoby dwie sobie chwalą (benzyna 1.4 i diesel) a jedna ma notoryczbe problemy z elektryką, np otwiera drzwi i mu się wycieraczki włączają.
Nie jest to ani najlepsze auto jakie można kupić ani najgorsze, ale jest tanie i to jego zaleta ;)
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    [C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...