Czy Cruze ze Stanów Zjednoczonych to ten sam co europejski?

19 Mar 2017, 11:46

Cześć, mam okazję kupić Cruza z 2013roku sprowadzonego że stanów ale ASO nie potrafi zdekodować VINu i podejrzewa że mogą być problemy z dostępnością części w Europie. Ktoś miał doświadczenia że sprowadzanym Cruzem?
Fifracat
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 1977
Auto: Cruze
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2013

21 Mar 2017, 09:30

Z tym autem, to nie jest taka prosta sprawa. Musisz zerknąć, jaka nazwa samochodu jest wpisana w KP albo w DR. Bo ten samochód miał tak naprawdę trzy nazwy, w zalezności od tego, gdzie był produkowany. Jeżeli faktycznie w USA, to nie powinno być problemu z częściami zamiennymi, bo pod tą samą nazwą był też produkowany w Europie. zczęści do tego samochodu trzeba szukać wg roku, bo model o którym piszesz jest pierwszej generacji po pierwszym liftingu ( w sumie były trzy albo cztery lifty. Pierwszy lift był w 2012 roku.
A jeżeli chodzi o części, to musisz poświęcić troszkę czasu i poszukać w necie, jakie są dostępne i w jakich cenach. Ale raczej nie powinno być problemu, bo nawet, jeżeli auto było produkowane w USA, to praktycznie wszystkie części są takie same i nie ma znaczenia, czy samochód jest z USA czy z Europy. Ale jak wspomniałem, nie wszystkie części. Np. jeżeli auto nie było zarejestrowane dotąd w Polsce, a ni w Europie, to napewno będzie trzeba wymienić światła. Ale te w wersji Europa są dostępne na naszym rynku. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa liftingowa. A z kolei np. hamulce, to są takie same bez względu na kraj pochodzenia. No i myślę, że jeżeli nie zależy ci szczególnie na tym aucie z USA, to może lepiej jednak poszukać wersji Europejskiej, która jest już zrobiona na nasz rynek i wg wymogów naszego rynku. Napewno ułatwi to naprawy i ewentualne serwisowanie, aczkolwiek nasze serwisy jakie są, to sam się mogłeś przekonać, bo założę się, że osoba, z którą rozmawiałeś w serwisie, napewno sprawiała wrażenie osoby, która nie bardzo wie o co chodzi...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2017, 09:33

Dzieki za info. Zrezygnowałem z zakupu tego samochodu, bo wykupując CARFAX zobaczyłem, że samochód w stanach był utopiony więc pomimo idealnego stanu, to jednak się nie zdecydowałem, bo wiadomo, że za chwilę coś wyjdzie.
Fifracat
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 1977
Auto: Cruze
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...