Czy da się zbić masę w Tico do 550kg?

15 Wrz 2010, 20:39

Witam, wiem że ten temat był poruszany nie jednokrotnie ale przeszukałem całe google w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie i niektórzy mówią że jest to możliwe a inni że jest to niewykonalne.

Niedługo będę zdawać na prawo jazdy b1 (samochód o masie własnej nie przekraczającej 550kg) i chciałbym przerobić Tico na auto które mógłbym zarejestrować na takową kategorię.

Oczywiście nie mam zamiaru ingerować w konstrukcję nadwozia, interesuje mnie wybebeszenie wnętrza aby zbić jak najwięcej masy. Chodzi mi o wyrzucenie kanapy z tyłu (co za tym idzie, późniejsza rejestracja na auto 2-osobowe), wyrzucić wygłuszenia, mechanizm otwierania szyb w tylnych drzwiach, wyrzucenie obicia tylnych drzwi itp.

W najgorszym wypadku jestem w stanie zainwestować w wykonanie maski z laminatu i szyb z poliwęglanu.

Jednak dalej nie wiem jak to jest z zbiciem tej wagi. Czy da się zejść do tych 550kg? I jakie przeróbki typu szyby z poliwęglanu i maska z laminatu są legalne według naszego prawa?

Na auto wraz z przeróbką mam zamiar wydać koło 3-4 tys.

Wyprzedzając uwagi typu "poczekaj 2 lata i zrób B zamiast bawić się w przeróbki" chciałbym powiedzieć że auto bardzo ułatwiło by mi dojazd do szkoły (30km od domu) wypady na ryby itp. Samochodami interesowałem się od najmłodszych lat i nie mogę się doczekać prawka, również dlatego podjąłem decyzje o zdawaniu na B1.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

~kazu.
kazuuu
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

07 Lis 2010, 13:39

Jeżeli ktoś mówi że nie można, to jest albo debilem, albo się nie zna i nabija posty...
Oczywiście że można. Teoretycznie można przerobić każde autko którego masa własna nie przekracza 950kg. Takich przeróbek dokonują różne serwisy, na przykład ogłaszające się na allegro, choć ostatnio takiego nie widziałem.
sSlasheRs
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lis 2010, 13:41

sSlasheRs napisał(a):Jeżeli ktoś mówi że nie można, to jest albo debilem,

Masz na myśli siebie... :?: :?: :cool:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lis 2010, 09:51

nie zarejestrujesz tico na 550 kg, bo homolacja producenta mówi o innej wadze, musiałbyś przejść ponowne badanie homologacyjne, żeby zmieć wpis w dowodzie. To zapewne kosztuje tyle co 20 tików.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

11 Lis 2010, 00:32

karlone napisał(a):musiałbyś przejść ponowne badanie homologacyjne,

A mozesz mi podac gdzie Ty to wyczytaleś oraz jakies podstawy prawne... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Lis 2010, 17:06

Podstawą prawną jest Wyciąg ze Świadectwa Homologacji, to raz, a dwa charakterystyczne dane w momencie uzyskiwania homologacji wybite są na tabliczce znamionowej auta. Jest tam też waga. Na podstawie tego dokumentu są wpisywane dane do dowodu rejestracyjnego. Wyciągi do wszystkich typowych modeli można znaleźć na typowej stacji diagnostycznej. W praktyce niedopuszczalne są zmiany parametrów charakterystycznych auta, bo nadmierne przeróbki mogą skutkować utratą homologacji, w praktyce, jak zatrzyma cię policja i zobaczą, że masz zmienioną konstrukcję auta, to zaraz spytają o papiery na takie przeróbki.

[ Dodano: 11 Listopad 2010, 16:15 ]
Migi60 napisał(a):
karlone napisał(a):musiałbyś przejść ponowne badanie homologacyjne,

A mozesz mi podac gdzie Ty to wyczytaleś oraz jakies podstawy prawne... :?: :?:

dodatkowo możesz sobie poczytać:
Kodeks Drogowy - Warunki techniczne pojazdów - wszystko tam jest napisane, art 66 p.6 a, b
dodatkowo - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
karlone
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczna Wielkanoc na drogach
    Święta wielkanocne to czas, gdy wiele osób podróżuje do swoich rodzin. Z powodu większego natężenia ruchu i niebezpiecznych zachowań innych kierowców nie wszyscy docierają do domu. W minionym roku w tym ...

11 Lis 2010, 17:43

karlone napisał(a):Jest tam też waga.

Waga na TZ ... :?: :?: Trochę na SKP juz pracuję ale o takim czymś pierwszy raz słyszę... :!: :!:
karlone napisał(a): Wyciągi do wszystkich typowych modeli można znaleźć na typowej stacji diagnostycznej.

Chyba słyszałes ze gdzies dzwonią ale jeszcze nie wiesz gdzie.... :!: :!: Na zadnej SKP nie znajdziesz i nie dostaniesz swiadectwa homo... :!: :!:
karlone napisał(a):W praktyce niedopuszczalne są zmiany parametrów charakterystycznych auta

Ale jakich,proszę ... :?: :?: Jak juz cos piszesz to pisz do końca... :!: :!:
karlone napisał(a):w praktyce, jak zatrzyma cię policja i zobaczą, że masz zmienioną konstrukcję auta, to zaraz spytają o papiery na takie przeróbki.

Jakie papiery moze ządać policja... :?: :?: Chyba nie powiesz ze wlasciciel samochodu ma to wozić z sobą.... :?: :?: Jezeli juz coś czytasz to doczytaj to do końca i dowiedz się gdzie to jest-powinno być odnotowane... :!: :!:
karlone napisał(a): ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

A wiesz akurat czego dotyczy ten DZ.U.32 poz.262... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Lis 2010, 21:44

Chłopie pracujesz na stacji, a nie rozróżniasz wyciągu ze świadectwa homologacji od samej homologacji. Nie wiem co próbujesz udowodnić. Daruje sobie tą dyskusję.
Zdjęcie
Zdjęcie
karlone
Zaawansowany

11 Lis 2010, 21:55

A co Ty chcesz mi udowodnić... :?: :?: To ze piszesz o czyms i pokazujesz cos o czym nie masz zielonego pojęcia... :!: :!: Wiesz chociaz co ta TZ zawiera w tych pozycjach i czego dotyczą... :?: :?:
Mówię Ci jeszcze raz ze slyszałes ze gdzieś dzwonią tylko nie wiesz gdzie i czym... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Lis 2010, 22:41

kazuuu napisał(a):[...]

Oczywiście nie mam zamiaru ingerować w konstrukcję nadwozia, interesuje mnie wybebeszenie wnętrza aby zbić jak najwięcej masy. Chodzi mi o wyrzucenie kanapy z tyłu (co za tym idzie, późniejsza rejestracja na auto 2-osobowe), wyrzucić wygłuszenia, mechanizm otwierania szyb w tylnych drzwiach, wyrzucenie obicia tylnych drzwi itp.

W najgorszym wypadku jestem w stanie zainwestować w wykonanie maski z laminatu i szyb z poliwęglanu.

Jednak dalej nie wiem jak to jest z zbiciem tej wagi. Czy da się zejść do tych 550kg? I jakie przeróbki typu szyby z poliwęglanu i maska z laminatu są legalne według naszego prawa? [...]
~kazu.

Migi, po prostu odpowiedz koledze na pytanie skoro jesteś takim mistrzem.
Wg mnie kolega od razu będzie miał zabrany dowód np za szyby bez homologacji.
karlone
Zaawansowany

11 Lis 2010, 23:00

karlone napisał(a):odpowiedz koledze na pytanie skoro jesteś takim mistrzem.

Sznowny Kolego,za mistrza sie nie uwazam i nim nie jestem/Ty to powiedzialeś/.
karlone napisał(a):Wg mnie kolega od razu będzie miał zabrany dowód np za szyby bez homologacji.

Nikt mu nie bedzie zabieral DR za brak homo na szybach-on po prostu dostaje"N"przy OBT po zmianach konstrukcyjnych.Przeciez ja moge być durniem ale nie idiotą zeby pod takim czymś się podpisać.Przerabiać on sobie moze do woli ale ten pojazd musi odpowiadać warunkom tech.zeby został dopuszczony do ruchu i ja o tym decyduje.
karlone napisał(a):bo homolacja producenta mówi o innej wadze,

Mozesz mi wyjaśnić o jaka wagę Ci chodzi w tym przypadku... :?: :?:
karlone napisał(a): Jest tam też waga.

Jaką wagę masz na myśli.... :?: :?:

[ Dodano: 11 Listopad 2010, 22:03 ]
Ps.A mozesz mi wskazać na TZ tą wagę,która wg.Ciebie jest tam wybita...
Mozesz mi wyjaśnić co to za waga wg.Ciebie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 09:21

w tym wątku to kazuuu zadał pytania. Jeśli jestem w błędzie, to krótkim zdaniem wyjaśnij sprawę. Po co ta zabawa w berka? Co najmniej od połowy tego wątku, przeciętny użytkownik forum już nie wiem o czym ta dyskusja. Nie wiem, w szkole miałeś same pały, że teraz próbujesz mnie egzaminować. Napisz krótko i na temat, to może sam czegoś się dowiem. W końcu to Ty tu jesteś fachowcem.
karlone
Zaawansowany

12 Lis 2010, 09:59

karlone napisał(a):Podstawą prawną jest Wyciąg ze Świadectwa Homologacji,

Oczywiście zeby pojazd został dopuszczony do ruchu to musi posiadać taki dokument bo inaczej producent nie moze wypuścic tego do sprzedazy a WK nie zarejestruje/oczywiście mówimy o nowym produkcie/.Producent zeby dostał na to wyciąg homo musi przy produkcji uzywać części,podzespoły które tez posiadają znaki homologacyjne.
karlone napisał(a):nie zarejestrujesz tico na 550 kg, bo homolacja producenta mówi o innej wadze,

To ze w homo masz takie czy inne parametry to nie znaczy ze nie mozesz ich zmienić i nic nie tracisz oraz nie potrzebujesz zadnego nowego wyciągu homo.Wystarczy opinia rzeczoznawcy oraz dodatkowe badanie na SKP na dokonane zmiany i pojazd zostaje dopuszczony do ruchu.Teoretycznie mozesz zmienić wszystko tzn.DMC,MASĘ WŁASNĄ,ŁADOWNOŚĆ i jeżdzisz dalej.Praktycznie największy problem moze byc ze zmiana DMC bo niejednokrotnie z tym trzeba występowac do MI zeby otrzymac jednostkową zgodę na takie przeróbki ale to juz inna bajka.
Rozpatrując ten przypadek myślę/zaznaczm-nigdy tego nie robiłem/ze ma szanse na wynik pozytywny jezeli zrobione bedzie to zgodnie z przepisami.Tak jak zaznaczyłem zmianie ulegnie masa wlasna i ładowność a to mozna zrobić bez problemu i WK nie będzie robiła najmniejszego problemu zeby to zarejestrować...
karlone napisał(a):Napisz krótko i na temat, to może sam czegoś się dowiem.

Jezeli jeszcze czegoś nie wiesz to słuzę....
karlone napisał(a):. Nie wiem, w szkole miałeś same pały, że teraz próbujesz mnie egzaminować.

Nie było tak zle... :grin: Ja odniosłem wręcz odwrotne wrazenie.... :wink:

[ Dodano: 12 Listopad 2010, 09:19 ]
Ps.Moze jeszcze wyjasnienie odnośnie TZ na przykladzie FIATA:
1/ Poz.E-Dopuszczalna Masa Calkowita/Masa wlasna+Ladowność/
2/ Poz.F-Dopuszczalna Masa Całkowita Zespołu/DMC pojazdu+MMC przyczepy z hamulcem/
3/ Poz.G-Nacisk osi przedniej
4/ Poz.H-Nacisk osi tylnej
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 13:14

No, teraz gra i buczy. Dzięki :)
karlone
Zaawansowany

12 Lis 2010, 14:42

karlone napisał(a):No, teraz gra i buczy.

Widzę ze jednak osiągnęliśmy kompromis.... :!: :!: Pamiętaj o jednym,jak coś wiem dokladnie to nie ustąpię pola/wiek tez robi swoje... :wink: /A ze wszystkiego nie wiem,nie moze inaczej:ja wiem wszystko ale nie wszystko rozumię... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP