Czy diesel będzie odpowiedni (głównie trasa, ale niewielki przebieg)?

08 Lip 2021, 17:15

Mam możliwość zakupu od zaufanej osoby Opla Zafiry - diesel poj. 1,7 125 KM z 2008 r. (generacja B), przebieg 246 tys. kilometrów, oferowana cena 10 tys. zł. Samochód jest sprawny, ale w posiadaniu tej osoby dopiero od 2 lat, wiem, że auto było sprowadzone wcześniej z Francji (nie wiem dokładnie kiedy i kto wcześniej i w jaki sposób nim jeździł).

To byłoby w sumie moje pierwsze auto, które bym najprawdopodobniej wykorzystywał w następujący (dość specyficzny sposób):
- okazjonalna (kilka razy w miesiącu), kilkukilometrowa jazda miejska po dość dużym polskim mieście, w którym mieszkam
- 2-3 razy w miesiącu weekendowy przejazd tam i z powrotem do innego miasta: około 360 km w obie strony
- roczny przebieg od 10 do 15 tys. kilometrów

Czy jest sens decydować się na (tego) diesla przy powyższych założeniach? Bo w sumie bym wykorzystywał samochód przede wszystkim w trasie (a nie w mieście), ale stosunkowo rzadko (2-3 razy w miesiącu) i roczny przebieg nie byłby zbyt duży.

Czy też lepszą dla mnie opcją byłby samochód z silnikiem benzynowym?
karajan1
Nowicjusz

08 Lip 2021, 17:41

karajan1 napisał(a):, ale w posiadaniu tej osoby dopiero od 2 lat

a to mało? jest jakiś przymus przywiązywania się do jednego i to taniego auta na 10 lat?

Zakup auta od kogoś znajomego to zwykle lepsza opcja niż szukanie gruzów w ogłoszeniach, tym bardziej że cena spokk
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Lip 2021, 20:01

Nie chodziło mi o ten 2 letni okres, tylko o ten poprzedni, zagraniczny, gdzie nie jest mi znany sposób użytkowania auta.
Generalnie bardziej się skupiam na dylemacie czy diesel jest odpowiedni dla planowanej przez mnie struktury jeżdżenia takim pojazdem: okazjonalnie w mieście, regularnie ale powiedzmy góra 2-3 razy w miesiącu trasa ok. 400 km co daje w sumie w skali roku niezbyt okazałą liczbę przejechanych kilometrów. Czyli w sumie nie byłaby to jazda miejska (dobrze dla diesla), ale dziesiątek tysięcy kilometrów w trasie tez by nie było.
karajan1
Nowicjusz

08 Lip 2021, 22:06

Jak bardzo jest to zaufana osoba? Zadbane sztuki chodzą po nawet 15k tak więc.. no i nie wiesz kiedy sprowadzony i jak był użytkowany to według mnie jest jedna wielka niewiadoma czyli kupno auta tak jakby w ciemno z ogłoszenia..

karajan1 napisał(a):okazjonalnie w mieście, regularnie ale powiedzmy góra 2-3 razy w miesiącu trasa ok. 400 km co daje w sumie w skali roku niezbyt okazałą liczbę przejechanych kilometrów

Diesla bym odpuścił,może jakieś lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lip 2021, 01:10

Raczej się nie opłaca, choć w teorii wielu osób diesle są skazane na śmierć w jeździe miejskiej, to praktycznie ludzie nimi jeżdżą i nic. Poszukaj coś z lpg.
Gość114260