Czy dopuszczalne jest spalanie oleju przy wyższych prędkościach?

12 Lip 2017, 02:34

Czesc. Posiadam golfa V 1.6 mpi benzyna rocznik 2007. Okolo 3000km temu byl robiony rozrzad i został dolany olej. Wczoraj zaswiecila mi się kontrolka że mam dolać. Te 3000km było pokonane 95%droga ekspresowa, srednio jeździłem 155km/h obroty około 5tys, czy w tym przypadku że spaliło mi około litr oleju na te 3000km to normalne czy jednak za dużo tego poszło? Proszę o pomoc
Dojczland
Nowicjusz

Auto: Toyota yaris

12 Lip 2017, 12:00

Raczej normalka. Niektórzy producenci podają, że samochód może zużywać litr oleju na każde 1000 km ( litr na tysiąc ). Więc jak u ciebie spaliło litr na 3 tyś, to nie ma tragedii.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2017, 07:12

Ok dzięki za pomoc
Dojczland
Nowicjusz

Auto: Toyota yaris

19 Lip 2017, 12:36

A tak z ciekawości- jaki olej masz teraz zalany? Akurat taki ubytek mieści się w normie, sprawdź czy korek z bagnetem jest prawidłowo zakręcony, ponieważ przez to także może odczytywać błędny pomiar.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2017, 14:33

Dojczland napisał(a):srednio jeździłem 155km/h obroty około 5tys
Mocno go cisnąłeś więc to spalanie oleju może być normalnym objawem w tym przypadku.

Daj znać jeszcze na jakim oleju jeździsz tak jak pytał wyżej @Petrostar i jakim masz przebieg.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

01 Sie 2017, 04:26

Tak,to zupelnie normalne gdy podczas dynamicznej jazdy po autostradzie silnik wezmie tyle oleju na takim dystansie,masz sprawny silnik.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...

03 Sie 2017, 11:06

Dokładnie tak, spalanie oleju przy takim obciążeniu silnika jest w normie, musisz zadbać o dolewkę, nie wiem jaki dokładnie posiadasz, ale zachowaj tą samą klasę lepkości i normy.
TwojeOleje
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi