REKLAMA
Powiem krótko: poszedłem na swoje. Nigdy nie interesowałem się tematem transportu towarów i materiału aż w końcu na mnie trafiło.
No i jest. temat wyboru busa. Prawko mam B, zatem o DMC pow. 3.5t mogę śnić ale na krótko. W planach C lub choć by C1 bo mam D i w tym przypadku takie C1 to tylko formalność za 1000zł. Mniejsza z tym.
Mój problem na teraz to wybór busa. Zawsze myślałem że takie co jak choć by Transit Jumbo w wersji long long to naprawdę pakowne auto. Ostatnio jednak wziąłem kalkulator w łapę i już tak wesoło nie było.
Zgubiłem się w tym całym DMC.
Szukałem Transita. Padło na MK7 w wersji Jumbo czyli LONG MAXI.
Z tego co widziałem auto ma masy własnej 2300kg. Dodać do tego kierowcę 125kg, pasażera 100kg, pełen bak paliwa 80kg, zapas 30kg, lewarek i klucze i podobne 20kg, radio CB, antenę, jakiś bagaż podręczny jadąc w trasę, hak holowniczy no i śmiało na wadze wyjdzie 2685kg. DMC wpisali w wiki że ma 3490kg zatem na materiały zostaje 805kg.
Worek cementu waży 25kg.
Wychodzi na to że na pakę Transita zapakuję 32 worki cementu.
To jest prawda o czym piszę i mam rację czy gdzieś się mylę a posiadanie busa wcale nie jest smieszne???
805kg mi zostanie i co z tym fantem zrobić?
Te DMC jest ograniczone prawkiem czy fizycznie autem?
Rozumiem że w dowodzie będę miał wpisane 3490kg i koniec, tak?
Jak ludzie radzą sobie na budowach mając busa za 110 koła?
Czy istniej jakikolwiek Ford Transit czy coś podobnego np. z bliźniakami na tyle z DMC większym jak 3.5t pod prawko C1?
Chodzi o blaszaka - nie plandekę (ramę).
Ostatnio wiozłem 19 worków kombiakiem
Fakt, ugiął się trochę ale w spręzynach miał wzmocnienia i spręzyny wzmocnione więc siadł że jeszcze rękę dało się wsadzić. No ale 19 worków cementu to 2/3 tego co legalnie mogę wsadzić w takiego Transita! Po co ludziom Transit jeśli osobówka to ogarnie a taka z przyczepką tym bardziej.
Normalnie ubaw po pachy mam. Jade na remont, 30 paczek paneli, 40 kartonów glazury, 16 worków kleju, fugi, farby, narzędzia, sprzęt i co? Bus za mały by na raz obskoczyć sklepy?
Kilka dni temu pod Obi widzialem jak gość ładuje MK6 w wersji MAXI właśnie klejem do glazury. Wierzcie mi na słowo honoru że zapakował trzy EURO palety które widlakiem wywieźli z magazynu. Na palecie naliczyłem po 30 worków. Jak łatwo policzyć - 3 x 30 = 90 worków x 25kg = 2250kg.
Olał DMC czy tyle mógł bo jest coś o czym nie wiem?