Czy ja to wina?

17 Sty 2016, 19:00

Jak w temacie. Na obrazku myślę, że jest wszystko ładnie rozrysowane.

Prostokąt to samochód, kropeczka to babka.

Wyjeżdżałem z parkingu tyłem, aż tu nagle wiadomo do czego doszło. Oczywiście na samym początku rozejrzałem się czy z prawej i lewej wolne i czy po mojej stronie nikt za mną nie idzie. Było czysto więc cofam. Aż tu nagle, nie wiem nawet skąd gdy już w sumie hamowałem i miałem już jechać do przodu, słyszę delikatne puknięcie. Na szczęście nic się nie stało i sprawa rozeszła się po kościach. Na aucie nie było nawet kurzy przetartego. Dosłownie nic.

Nie wiem skąd ona się wzięła nawet, przypuszczam że wyszła z za samochodu jakiegoś który był zaparkowany po drugiej stronie i zaczęła przechodzić przez drogę, bo ja wcale jakoś blisko nie byłem tyłem przy tych samochodach co stały po drugiej stronie. Ona już była z 1 metr na jezdni.

W moim odczuciu ewidentna jej wina. I gdybyśmy zadzwonili na policję to ona powinna dostać mandat za wtargnięcie na jezdnię oraz za wejście na jezdnię spoza pojazdu ograniczającego widoczność.

Zdjęcie

A wy jak myślicie?
Pimpin
Nowicjusz

Auto: Ford Focus MK1
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Sty 2016, 11:05

Pimpin napisał(a):W moim odczuciu ewidentna jej wina. I gdybyśmy zadzwonili na policję to ona powinna dostać mandat za wtargnięcie na jezdnię oraz za wejście na jezdnię spoza pojazdu ograniczającego widoczność.

No nie do końca tak jest. Ty cofałeś, a cofanie jest dośc ostro w przepisach opisane - art.23 ustawy:
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.
Tak więc, raczej byłaby to twoja wina - pieszy nie spadł z nieba, nie pojawił się znikąd - musiał wcześniej zbliżać się do ciebie. Poprostu niezauważyłeś i tyle.
Oczywiście można również przedyskutować zachowanie pieszej - jeżeli weszła na drogę w miejscu niedozwolonym ( zależy jak daleko była od pasów, które zamieściłeś na rysunku ), też może być winna. Ale wówczas była to współwina - ty napewno dostałbyś mandat i piesza też mogłaby dostać mandat. Ale wszystko zalezy od okoliczności i miejsca zdarzenia. Np. jeżeli sprawa byłaby w strefie zamieszkania, wówczas wina byłaby tylko twoja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2016, 14:12

Z tego co się orientuje to jezeli pieszy ma do 50m pasy to powinien przehochodzic na pasach. Jezeli nie to mnie poprawcie
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

18 Sty 2016, 15:41

Pieszy może przechodzić przez jezdnię, jeżeli przejście dla pieszych jest dalej jak 100m. A jeżeli skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100m, to może on przejść na tym skrzyżowaniu. Jednakże pieszy jest zobowiązany do zachowania szczególnej ostrożności i musi ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom.
Jednak tutaj był manewr cofania, więc cofający musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sty 2016, 17:39

Do przejścia było na pewno mniej niż 100 m.

I w sumie to nawet jeszcze jedno przejście jest i zapomniałem je narysować. Też bardzo blisko od miejsca zdarzenia. Pół minuty drogi, nie więcej.

Zdjęcie

Nikt nie zwrócił uwagi także na to, że przy drodze znajduje się chodnik.
Pimpin
Nowicjusz

18 Sty 2016, 17:45

Pimpin napisał(a):przy drodze znajduje się chodnik.

Zwrócił, zwrócił..
Co to da ?? Już widze jak pieszy daje się przekonac do pójścia na PDP..
MA wszystko wyjasnił - jesli by sie pojawiła policja to obstawiam dwa mandaciki..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców
    Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł. ...

18 Sty 2016, 18:03

No w sumie też tak myślałem. Ale na prawdę najgorsze jest to, że ludzie wchodzą na drogę i w ogóle się nie patrzą czy coś jedzie czy nie.
Pimpin
Nowicjusz

19 Sty 2016, 10:47

Pimpin napisał(a):Ale na prawdę najgorsze jest to, że ludzie wchodzą na drogę i w ogóle się nie patrzą czy coś jedzie czy nie.

Tu się zgodzę..Niestety, niektórzy piesi zachowują się jak święte krowy :( Nie myślą o ty,, kto jest w starciu z samochodem najbardziej pokrzywdzony...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 12:19

MotoAlbercik dzieki za sprostowanie. Na szczęści obyło się bez uszkodzeń i poszkodowanych.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206