04 Sty 2008, 18:39
Przepisy KRD mówią : zabrania się zatrzymywania pojazdu w odległości mniejszej niż 15 metrów od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek,a na przystanku z zatoką na całej jej długości.
Piszesz,że nie była to zatoczka,tylko pas ruchu z wydzielonym miejscem dla zatrzymywania się autobusów,oznaczone zygzakiem.Jak się nie mylę(może warto byś to sprawdził),zygzak ma 30 metrów - 15 m przed i 15 m za tablicą oznaczającą przystanek.Tak więc nie wolno zatrzymywać się na tym zygzaku.Poza nim,jezeli żaden inny znak tego nie zabrania - można.Po to własnie sa malowane te zygzaki,żeby kierowcy nie musieli biegać z taśma mierniczą i odmierzać od słupka przystankowego 15 metrów,żeby móc się zatrzymać.
Tak więc wg mnie,kwadracik nie miał prawa wystawić ci mandatu.
Napisz co orzekł Sąd Grodzki.
Jezeli sąd przyzna ci rację,to możesz na tego kwadracika złożyć pisemną skargę,że pracując na takim stanowisku nie zna przepisó KRD i naciąga kierowców na mandaty.Kopię tej skargi możesz złożyć równiez u Prezydenta Miasta,ponieważ to UM podlega Straż Miejska.Ja kiedyś tak zrobiłem i kwadracika wywalili z roboty...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...