Czy jesteś dobry w negocjacjach?

07 Lip 2020, 19:30

Jestem jednym z tych osób, które naprawdę nie lubią negocjować, chociaż zdaję sobie sprawę, że to dla mnie korzyść. Widziałem, jak przyjaciel negocjuje 20 tys. złotych i byłem pod wrażeniem, jak dobrze opanował sztuczki negocjacji. Więc nasuwa się pytanie: czy większość ludzi lubi negocjować się przy zakupie używanego samochodu? Jakie tajne sztuczki możesz mi powiedzieć, które pomagają w negocjacjach z sprzedawcami?
Estegruzo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 3.0 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

08 Lip 2020, 08:46

Nie zawsze o wszystko trzeba toczyć negocjacje. Przy samochodach ważna jest ocena stanu technicznego i wtedy możemy coś ugrać jeżeli znajdziemy jakieś problemy lub cena samochodu jest mocno zawyżona wtedy można opierać się na innych średnich cenach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lip 2020, 10:15

Nie sądzę, że niektóre sztuczki są zawsze podstawą udanych negocjacji. Nie każdy z nas może swobodnie się komunikować i może z powodzeniem negocjować tylko dzięki elokwencji. Co każdy może zrobić, to odrobić lekcję. Porównać ceny wybranego modelu online. Poświęcić trochę czasu i zobaczyć, jak zmienia się cena wybranego modelu w zależności od wyposażenia, przebiegu lub stanu technicznego.
Ustaw kwotę pięniędzy, którą możesz wydać maksymalnie. Może to być jeden z argumentów podczas negocjacji ze sprzedawcą, dlaczego nie możesz kupić drożej.
Po wybraniu odpowiedniego modelu przeczytaj, jakie są najczęstsze usterki tego modelu. Posiadanie informacji o najczęstszych niedociągnięciach przyda się do samodzielnej inspekcji samochodu, a także może być przydatne podczas negocjacji.
Oczywiste jest, że sukces negocjacji zależy w dużej mierze od samego samochodu. Jeśli jest to dobre i schludne auto, bardzo trudno będzie negocjować. Jeśli jest to samochód z widocznymi wadami, który miał wypadek, negocjacje mogą być znacznie łatwiejsze.
Siemowitz
Nowicjusz

10 Lip 2020, 12:30

Dobrze jest znać wady samochodu. Udawać, że samochód nie bardzo Ci się podoba, jest dobre. Zachowanie stanowczości i nie kupowanie za kwotę sprzedawcy jest w porządku, ale możesz zostać bez swojego ulubionego samochodu. Moje ostatnie odkrycie tego, co najlepiej sprawdza się w negocjacjach, to historia samochodu. Przedstawia raport carvertical, a ton sprzedawcy zwykle się zmienia. Oczywiście wymaga to niewielkiej awarii samochodu lub cofnięcia przebiegu. Może to drastycznie obniżyć cenę, nawet jeśli sam samochód może być w doskonałym stanie. Najciekawsze jest sprawdzenie, jak zmienia się twarz sprzedawcy po wyświetleniu raportu :)).
Vacuum
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...