Czy kupić opony wielosezonowe?

04 Paź 2018, 09:35

Zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie dla mnie zakup opon całorocznych. Mam Toyote Yaris 1.0 , rozmiar opony 155/80 R13 . Jeżdzę ogólnie mało, trochę po mieście (1-2 razy w tyg), raz w miesiącu trasa 300 km (część autostradą), wakacje wyjazd 800 km. Zmieniać na zimowe , czy kupić całoroczne?
megg1234
Nowicjusz

04 Paź 2018, 09:41

Też mnie ciekawi jak to jest z tymi całorocznymi oponami, czy to takie wielofunkcyjne?
gber44

04 Paź 2018, 14:37

megg1234 napisał(a):Zmieniać na zimowe , czy kupić całoroczne?
Jeżeli letnie opony masz w dobrym stanie i nie wymagają wymiany to lepszym rozwiązaniem będzie kupno kompletu zimówek.

Jeżeli jednak masz letnie do wymiany to możesz zastanowić się nad wielosezonowymi ale muszą to być opony z wysokiej półki żeby sprawdzały się zarówno w lecie jak i w zimie. Nasz zimy ostatnio są łagodne i myślę że takie opony mogły by się sprawdzić u kogoś kto mało jeździ i robi to w szczególności po mieście.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Paź 2018, 17:18

megg1234 napisał(a):Czy kupić wielosezonowe?
Dzisiaj, 10:35 Zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie dla mnie zakup opon całorocznych. Mam Toyote Yaris 1.0 , rozmiar opony 155/80 R13 . Jeżdzę ogólnie mało, trochę po mieście (1-2 razy w tyg), raz w miesiącu trasa 300 km (część autostradą), wakacje wyjazd 800 km

Jesteś wręcz modelowym przykładem, dla którego opony wielosezonowe są dobrym wyborem. Słabe auto, w większości jazda miejska, niewielkie przebiegi- to wszystko jak najbardziej pasuje do opon wielosezonowych :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2018, 13:42

Zgadzam się, nawet z racji samych przebiegów warto zainwestować w opony wielosezonowe, pytanie tylko jaki budżet jesteś w stanie przeznaczyć na ich zakup?
LadneFelgi
Nowicjusz

27 Paź 2018, 19:07

megg1234 napisał(a):Zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie dla mnie zakup opon całorocznych. Mam Toyote Yaris 1.0 , rozmiar opony 155/80 R13 . Jeżdzę ogólnie mało, trochę po mieście (1-2 razy w tyg), raz w miesiącu trasa 300 km (część autostradą), wakacje wyjazd 800 km. Zmieniać na zimowe , czy kupić całoroczne?

Widzę za dużo chyba raczej nie jeździsz. To zależy jak czujesz. Teraz z całorocznych są warte uwagi 4S AW21 od Yokohamy. Dena w stosunku do parametrów robi robotę. Możesz zobaczyć.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

27 Paź 2018, 19:31

Dzięki za wskazówki. W efekcie jednak kupione zimowe Nexeny.
megg1234
Nowicjusz