Czy kupić UAZ?

30 Maj 2024, 20:55

Witam! Jestem fanem militariów i na poważnie rozważam zakup UAZa 469, ale nie mam doświadczenia z takimi samochodami. Czy ktoś mi może powiedzieć czego powinienem się spowdziewać oraz czego powinienem się nauczyć? Może ktoś mi doradzi albo odradzi zakup UAZa?
Nonna
Obserwowany

• 31 Maj 2024, 06:15

Jeśli jesteś mechanikiem i lubisz dużo spędzać czasu z samochodem to polecam. Nad wszystkimi bezdrożami UAZik góruje swoją zaradnością w terenie .To auto akurat znam dość dobrze bo wraz z kolegą posiadamy takie cudo do jazdy po Bieszczadzkich bezdrożach.My zastosowaliśmy pewną modyfikację a konkretnie to ma zamontowany silnik Diesla TDI wiec jest i mocny :yes: i nie tak paliwożerny jak benzynowy :no: . Oczywiście jest to auto wymagające uwagi ze względu na prostotę wykonania ale ma jedną wielką zaletę ...usterkę naprawisz na leśnej drodze przy użycie .. młotka,druta i sznurka a części zamienne są ogólnie dostępne .Tu nie potrzeba komputerów diagnostycznych i ,,OBD2" bo nawet nie ma gdzie ich podłączyć :D tu wystarczy pewna wiedza i sprawne ręce. Jeśli mogę coś doradzić to szukaj i kup auto z wyprzedaży mienia wojskowego :yes: co chyba akurat teraz ma miejsce..często to egzemplarze z małym przebiegiem i dobrze utrzymane wiec warto poświęcić czas na poszukiwania .To proste auto typowo terenowe ale trzymaj się z daleka od egzemplarzy z tzw. okazji i od osób które używały auta do typowej eksploracji w terenie bo one zazwyczaj mają mocno zużyte elementy zawieszenia i przeniesienia napędu. Zwróć uwagę na stan karoserii, wycieki z skrzyni biegów i reduktora , stan plandeki ,wały przeniesienia napędu,opony,akumulator.
    Ostatnio edytowany przez Acer66, 31 Maj 2024, 06:48, edytowano w sumie 1 raz
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

31 Maj 2024, 06:48

Ale czy honker nie cieszył by oka bardziej? Tak samo gówniany jak uaz ale jednak ma więcej smaka moim zdaniem no i nasze polskie.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2024, 06:53

Nonna napisał(a):Jestem fanem militariów i na poważnie rozważam zakup UAZa 469, ale nie mam doświadczenia z takimi samochodami. Czy ktoś mi może powiedzieć czego powinienem się spowdziewać oraz czego powinienem się nauczyć?

Spodziewaj się dwóch godzin jazdy i dwóch dni pod autem :D
    A powinieneś nauczyć się mechaniki w zakresie podstawowym :ok:
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe

31 Maj 2024, 06:55

Honker jest nawet lepszy choć by z uwagi ,że masz blaszany dach nad głową :) a plandeka czasem podczas ulewy zawodzi i jak to mówią jedziesz a tu ci coś z sufitu prosto na twarz kapie :D :D
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 06:56

Kto miał WSKe ten wie jak to jest :ok:

Acer dziś nowoczesne wranglery maja to samo :lol:
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
      Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...

31 Maj 2024, 06:59

Ale za to jest EKOLOGICZNIE...i naturalnie ..krople deszczu ..obmywają ci twarz a w upalne dni masz jak w dżungli :happy: Dlatego zaczynając swoją odpowiedź na pytanie o zakup UAZ-a 469 napisałem ..Jeśli jesteś mechanikiem :yes:
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 11:33

Ja swoją przygodę z gaz/uaz wspominam z uśmiechem ale nigdy nie wrócę do tej " motoryzacji" bo jednak wolę jeżdżenie niż gadanie o jeżdżeniu :D w przerwach od naprawiania :D
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe

31 Maj 2024, 11:54

To prawda.. ale gdzieś tej mechaniki samochodowej trzeba się nauczyć aby mieć choć mgliste pojęcie o niej i wiedzieć jak wygląda: szczęka hamulcowa czy tłoczek hamulca oraz aparat zapłonowy lub cewka zapłonowa o innych elementach już nie wspomnę.Dziś rzadko który kierowca ustawi taki zapłon w oparciu o znaki na kole pasowym i korpusie czy też lampą stroboskopową.A ten pojazd świetnie się do tego nadaje..wszystko duże a zwłaszcza śruby :) i widoczne .Dziś kierowca po kursie nie wie co to prądnica,komutator ,regulator napięcia :(. Ja uważam że za 40 godzin jazdy praktycznej nauki jazdy to jak mawiał mój instruktor można się nauczyć sprawnie zmieniać koło a nie jeździć.A potem się dziwimy że na drogach trup ścieli się gęsto jak na linii frontu. :( Też miło wspominam UAZ-a ale tylko dlatego ,że nic innego wówczas na strażnicach WOP nie było ... i tylko jego nie trzeba było wypychać z błota i śniegu. :D Ale niektórzy lubią błoto
    https://nowiny24.pl/jazda-po-bezdrozach ... d/19280272
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 15:24

Acer66 napisał(a):wspomnę.Dziś rzadko który kierowca ustawi taki zapłon w oparciu o znaki na kole pasowym i korpusie czy też lampą stroboskopową
    ale po co to komu jak już tego nigdzie nie ma?
    Tak naprawdę cała mechanika z lat 60 już nikomu nie jest potrzebna bo nigdzie poza takim uazem czy starą ciężarówka nie wykorzystasz.
    Jak się mechaniki uczyć to tylko na autach z lat 90 2000.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 16:06

Nigdy nie wiadomo co w życiu ci się przyda i jakie umiejętności będą potrzebne.
    Teraz jest czas że ,,wróg u bram" a u nich na wyposażeni to UAZ, GAZ, Ził ,ZIS i inne motoryzacyjne rewelacje z dawnych lat :D A tak na poważnie to potem na forum dostajesz pytanie ..piszczą mi hamulce czym smarować... olejem czy smarem ŁT :shock: Nic tylko boki zrywać ze śmiechu.
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 19:32

Acer66 napisał(a):Teraz jest czas że ,,wróg u bram"
    a tam dramatyzujesz chyba :wink:

Niby masz racje, najlepiej wiedzieć wszystko ale jak miałbym znać tylko wiedzę podstawową to wolę tą użyteczną :yes:
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Maj 2024, 20:42

Lubię wiedzieć pewne rzeczy ot tak... sam dla siebie. Zwłaszcza gdy dotyczą moich zainteresowań a motoryzacja i sprawy techniczne to jest to co lubię. :yes:
    Wiedzę użyteczną też gromadzę ale ona dotyczy tylko tego sprzętu co aktualnie posiadam i użytkuję a co jest mi niezbędne do jego bezawaryjnego użytkowania a w moim przypadku to Mitsubishi ASX i Toyota Yaris Cross żony oraz Traktorek - kosiarka Stiga , kosiarka pchana Gardena i podkaszarka żyłkowa NAC .... kosiarka i podkaszarka mają już po 12 lat i nadal pracują bez uwag a to wszystko dzięki temu że ich użytkownie oparłem o swoją wiedzę. A mają na czym pracować bo koszą 33 ary trawy co 9 dni
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika