Czy kupić uszkodzone Auto Croma 1,9 TDI 2006 rok

28 Kwi 2014, 22:02

Witam

Mam pytanie odnośnie kupna sprowadzonego auta z niemiec. Chodzi mi o model Fiat Croma 1.9 TDI multi jet 150km 2006 rok. Przebieg potwierdzony ksiązkami i przeglądami ok 130 tyś. Znajomy mi je proponuje gdyż szukam rodzinnego auta na lata:) opcja 2+2. Chciałbym wydać do 15tyś. Województwo śląskie.

Dziś właśnie je przywiózł i uszkodzona jest chłodnica + reflektor + wgniecona lekko maska z przodu + opadniety lekko zderzak przedni + wystrzelone 2 poduszki przednie w kabinie. Auto na chodzie, jeździ, ładnie pali itp. Nie jestem znawcą ale oglądałem go pod kątem listy uszkodzeń z serwisów motoryzacyjnych i wychodzi świetnie. Silnik nie myty, tapicerka zadbana, brak oznak zmęczenia materiałów wewnętrznych, nawigacja wbudowana. Znajomy twierdzi że naprawi wszelkie usterki i zrobi blacharkę i koszt zamknię się w kwocie 15 tyś a dla mnie zostanie tylko opłata recyklingowa + rejestracja.

Chodzi mi o to czy auto po takich usterkach spokojnie można naprawić i bezpiecznie jeździć oraz czy cena nie jest za "niska". Na co zwrócić jeszcze uwagę. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Neortkius
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Corsa 1.2 B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2014, 22:07

Można ,ale biorąc pod uwagę Cromę zerknij na rynek - auto nie potłuczone kosztują od 13 tyś zł...
Może więc skusić się na nie bity? Sprawdzałeś czy został naruszony szkielet ,albo układ jezdny auta?
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

28 Kwi 2014, 22:09

Tak, sprawdzałem ale tak jak mówiłem nie znam się aż tak a najtańszą wersje cromy znalazłem za ok 14tyś i to np w szczecinie więc chyba byłbym bardziej stratny... ale dziękuje za sugestie

a odnoście nie tłuczonych to różnie to bywa a tu mam przynajmniej pewność co było zrobione wcześniej tylko wracamy do pytania czy można tym później bezpiecznie jeździć po wymianie chłodnicy, poduszek itp.
Neortkius
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Corsa 1.2 B

28 Kwi 2014, 22:25

Za 15,5-17,5 masz już modele z 1,9 JTDM od prywatnych właścicieli. Nie wiem czy warto "zyskiwać" 1-3 tyś zł.

Można.
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

28 Kwi 2014, 23:19

Neortkius napisał(a):czy można tym później bezpiecznie jeździć po wymianie chłodnicy, poduszek itp.
Wypadłem trochę z rynku :? ale czy przy tak niewielkich uszkodzeniach jakie opisujesz wywaliły by poduszki :?: Bo niby opisujesz tak jakby była to kolizja . Tu lekko opadnięty , lekko zagnieciony , trochę stłuczony itp.. A przecie żeby poduchy wystrzeliły to zazwyczaj musi być p....ty. Gostek mówi że z blacharą będzie tyle a tyle ... a czy nie będzie tak że minimalizacja kosztów , maksymalizacja zysków. :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2014, 23:27

Jeżeli podłużnice nie ruszone i będzie porządnie zrobione to się opłaca. Jak poduszki wystrzeliły to podejrzewam, że mógł się delikatnie pogiąć pas przedni. Zwróć uwagę na niego i jak jest pogięty to najlepiej żeby wstawić nowy, a nie prostować. Jeżeli jest jak piszesz i dobrze się zrobi to samochód nie będzie sprawiał problemów.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Carsharing: auta na minuty i ekologia
    Kiedyś uznawaliśmy, że samochód koniecznie trzeba mieć. Był przede wszystkim wyznacznikiem statusu właściciela. Dziś jesteśmy świadkami dynamicznych przemian na rynku, całkowitej zmiany sposobu myślenia. Samochodu ...

28 Kwi 2014, 23:43

grzegorzd92 napisał(a):Jeżeli podłużnice nie ruszone i będzie porządnie zrobione to się opłaca.
Z tym porządnie to różnie bywa. Niby np. lewa lampa stłuczona a prawa cała z zewnątrz a ma urwane uchwyty. Konstrukcja ciągnie i rwie. W celu minimalizacji kosztów naprawy będzie to klejone.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

29 Kwi 2014, 08:07

Dla tego napisałem jeżeli :yes:
Może znajomy go nie zrobi w trąbe, może zrobi.
Mój tata sprowadzał sobie takie samochody i robił dla siebie. Ale co innego zrobić dla siebie i jeździć samochodem, a co innego zrobić by zaraz sprzedać.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback

29 Kwi 2014, 21:30

Kamykx1 napisał(a):auto nie potłuczone kosztują od 13 tyś