Czy kupić uszkodzone Auto Croma 1,9 TDI 2006 rok

28 Kwi 2014, 21:02

Witam

Mam pytanie odnośnie kupna sprowadzonego auta z niemiec. Chodzi mi o model Fiat Croma 1.9 TDI multi jet 150km 2006 rok. Przebieg potwierdzony ksiązkami i przeglądami ok 130 tyś. Znajomy mi je proponuje gdyż szukam rodzinnego auta na lata:) opcja 2+2. Chciałbym wydać do 15tyś. Województwo śląskie.

Dziś właśnie je przywiózł i uszkodzona jest chłodnica + reflektor + wgniecona lekko maska z przodu + opadniety lekko zderzak przedni + wystrzelone 2 poduszki przednie w kabinie. Auto na chodzie, jeździ, ładnie pali itp. Nie jestem znawcą ale oglądałem go pod kątem listy uszkodzeń z serwisów motoryzacyjnych i wychodzi świetnie. Silnik nie myty, tapicerka zadbana, brak oznak zmęczenia materiałów wewnętrznych, nawigacja wbudowana. Znajomy twierdzi że naprawi wszelkie usterki i zrobi blacharkę i koszt zamknię się w kwocie 15 tyś a dla mnie zostanie tylko opłata recyklingowa + rejestracja.

Chodzi mi o to czy auto po takich usterkach spokojnie można naprawić i bezpiecznie jeździć oraz czy cena nie jest za "niska". Na co zwrócić jeszcze uwagę. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Neortkius
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Corsa 1.2 B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2014, 21:07

Można ,ale biorąc pod uwagę Cromę zerknij na rynek - auto nie potłuczone kosztują od 13 tyś zł...
Może więc skusić się na nie bity? Sprawdzałeś czy został naruszony szkielet ,albo układ jezdny auta?
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

28 Kwi 2014, 21:09

Tak, sprawdzałem ale tak jak mówiłem nie znam się aż tak a najtańszą wersje cromy znalazłem za ok 14tyś i to np w szczecinie więc chyba byłbym bardziej stratny... ale dziękuje za sugestie

a odnoście nie tłuczonych to różnie to bywa a tu mam przynajmniej pewność co było zrobione wcześniej tylko wracamy do pytania czy można tym później bezpiecznie jeździć po wymianie chłodnicy, poduszek itp.
Neortkius
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Corsa 1.2 B

28 Kwi 2014, 21:25

Za 15,5-17,5 masz już modele z 1,9 JTDM od prywatnych właścicieli. Nie wiem czy warto "zyskiwać" 1-3 tyś zł.

Można.
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

28 Kwi 2014, 22:19

Neortkius napisał(a):czy można tym później bezpiecznie jeździć po wymianie chłodnicy, poduszek itp.
Wypadłem trochę z rynku :? ale czy przy tak niewielkich uszkodzeniach jakie opisujesz wywaliły by poduszki :?: Bo niby opisujesz tak jakby była to kolizja . Tu lekko opadnięty , lekko zagnieciony , trochę stłuczony itp.. A przecie żeby poduchy wystrzeliły to zazwyczaj musi być p....ty. Gostek mówi że z blacharą będzie tyle a tyle ... a czy nie będzie tak że minimalizacja kosztów , maksymalizacja zysków. :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2014, 22:27

Jeżeli podłużnice nie ruszone i będzie porządnie zrobione to się opłaca. Jak poduszki wystrzeliły to podejrzewam, że mógł się delikatnie pogiąć pas przedni. Zwróć uwagę na niego i jak jest pogięty to najlepiej żeby wstawić nowy, a nie prostować. Jeżeli jest jak piszesz i dobrze się zrobi to samochód nie będzie sprawiał problemów.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...

28 Kwi 2014, 22:43

grzegorzd92 napisał(a):Jeżeli podłużnice nie ruszone i będzie porządnie zrobione to się opłaca.
Z tym porządnie to różnie bywa. Niby np. lewa lampa stłuczona a prawa cała z zewnątrz a ma urwane uchwyty. Konstrukcja ciągnie i rwie. W celu minimalizacji kosztów naprawy będzie to klejone.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

29 Kwi 2014, 07:07

Dla tego napisałem jeżeli :yes:
Może znajomy go nie zrobi w trąbe, może zrobi.
Mój tata sprowadzał sobie takie samochody i robił dla siebie. Ale co innego zrobić dla siebie i jeździć samochodem, a co innego zrobić by zaraz sprzedać.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback

29 Kwi 2014, 20:30

Kamykx1 napisał(a):auto nie potłuczone kosztują od 13 tyś