Czy ma dwumasę?

15 Wrz 2011, 10:28

Jedno proste i krótkie pytanie...
Czy Octavia 1,9 tdi z 2003r z mocą 90KM ma dwumasę?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Wrz 2011, 09:00

O ile dobrze pamiętam, to dwu masę ma ten mocniejszy silnik 110 konny,ten 90 konny nie ma! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Wrz 2011, 09:18

Nie tak prędko, w zależności jaki kod silnika, 1Z nie mają, ALH i AGR mają koło dwumasowe.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

26 Wrz 2011, 12:07

No więc właśnie... Wydaje mi się,że po VIN-ie nie da rady stwierdzić...Trzebaby oglądać od spodu i porozkręcać ale który sprzedający się na to zgodzi..?
artur73
Awatar użytkownika

26 Wrz 2011, 12:19

Ja tylko wiem,że 90 konne silniki do 2004r nie miały dwu masy,żaden,będę zdumiony ,jeśli którykolwiek o tej mocy miał.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Wrz 2011, 20:52

Tak jak piszę, 1Z nie miał dwumasy, pytanie tylko czy był montowany jeszcze w tych latach, AGR i ALH mają sprzęgło dwumasowe. No chyba że ktoś je już wywalił i założył zamiennik zwykły bo i takie nieraz zagrywki widziałem. BTW - Google nie gryzie.
Ale po co rozkręcać - skoro sprzedający używał samochodu (nie jest handlarzem?) to powinien wiedzieć do jakiego symbolowo silnika części kupował. Wbrew pozorom dużo części nie pasuje od innego symbolu mimo tej samej pojemności i mocy. Poza tym rzetelny sprzedawca powinien wiedzieć co sprzedaje dokładnie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

28 Wrz 2011, 07:35

Nawet jak się kupi z dwumasą,to czy "likwidacja" tej dwumasy nie zaszkodzi np;skrzyni biegów? Przecież pójdą na nią całkiem inne przeciążenia. Nie wiem jak to dokładnie z tym jest,bo wiem że ludzie wymieniają ale czy to za moment nie będzie miało konsekwencji..?
artur73
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 10:24

Moment w tych silnikach jest o tyle nieduży że zastosowanie zwykłego sprzęgła nie uszkodzi skrzyni biegów, często można spotkać takie zamiany na silnikach powiedzmy "z przełomu" kiedy to do starszych konstrukcyjnie silników dokładano dwumasowe koła. Przykładem są Golfy III/IV, Passaty - 1.9 TDI, Focusy, Mondea. 1.8 TD -> TDDi.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika