Czy mam problem ?

12 Wrz 2012, 18:03

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem ( może nawet duży problem) i liczę że waszą wiedzą będę wiedział co zrobić

Mianowicie w wakacje 2010 zakupiłem samochód za grosze ( Volkswagen polo 92 r ) wszystko ok papiery oc itd . Cieszyłem się nim 2 tygodnie aż dostałem propozycje pracy za granicą . Miała być to praca na 3 miesiące więc pomyślałem że jak wrócę przerejestruje opłacę OC przeglądy itd . Okazało się że wróciłem tydzień temu i przypominałem sobie o tym nieszczęsnym autku :(
W papierach mam tylko opłaconą skarbówkę. Reszta leży .. Oc wyszło w grudniu 2010 ( zostało wypowiedziane prze ze mnie faxem ) tak jak i przegląd , auto tez nie zostało przerejestrowane . Chciałem się skontaktować z dawnym właścicielem ale zmienił numer.
Żadnych pism nie otrzymałem dotyczące jakikolwiek spraw związanych z autem I dlatego mam do was parę pytań.
1. Czy grozą mi jakieś opłaty ( słyszałem że muszę opłacić zaległe OC )
2. Czy mogę go zarejestrować i po opłatach dalej użytkować
3 Jakie mam opcje

Z góry dziękuje za poradę
fen3k
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 04 2010
Auto: Vokswagen
Typ: Inny

12 Wrz 2012, 20:46

1.Polisę wypowiedziałeś więc zaległego OC płacić nie będziesz. Chyba, że przysłali ci listem, żebyś od momentu kupna do momentu usunięcia polisy zapłacił zaległe OC. Jeśli wypowiedziałeś polisę przed wygaśnięciem to nic nie będziesz musiał płacić.
2. Co do rejestracji, jeśli samochód został wyrejestrowany to może być mały problem. Ale jeśli nie, to wystarczy go przerejestrować, nawet po 3 miesiącach można przerejestrować (żebyś tylko miał wszystkie dokumenty)
Skarbówkę opłaciłeś więc z US masz spokój. Nie da się wypowiedzieć przeglądu... Jeśli auto jest sprawne to dostanie normalnie pieczątkę i ważność na rok.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

13 Wrz 2012, 09:49

Problem może wystąpić, jeśli UFG dojdzie w swoich bazach danych do tego, że 2 lata pojazd nie miał wykupionego ubezpieczenia OC (3 tys. kary).

Ale oczywiście nie chcę Cię straszyć. Moim zdaniem pewnie nie ma jeszcze Twojego auta w bazach danych UFG i nikt póki co Ci kary nie przyślę.

Najlepszym wyjściem w tym przypadku byłoby wyrejestrowanie tego samochodu zupełnie. Jeśli teraz go zarejestrujesz i wykupisz na niego OC, to dla UFG będzie to podejrzane, ponieważ nie będzie w ich bazach historii ubezpieczeniowej z poprzedniego roku i zaczną "węszyć".

Sprawdź sobie na stronach UFG po nr VIN, czy Twoje auto widnieje w ich bazach https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Możesz również uzyskać od nich konkretną odpowiedź, jeśli zadasz pytanie poprzez formularz kontaktowy. Pamiętaj, że UFG ma prawo odstąpić od nałożenia tej kary jakby co.
dominicue
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000