08 Sie 2017, 15:32
Koledzy mam pytanie. Mój kolega (rodowity niemiec) zginął w wypadku motocyklowym i został po nim VW Passat. Jego matka poprosiła mnie bym autem pojechał do Polski i tam je sprzedał. W brifie jako właściciel jest podana jego matka. Teraz takie mam pytanie, czy mogę tym autem się poruszać w Polsce? Jakich dokumentów potrzebuje? Mam tylko brief duży i mały, czy powininem mieć jakieś ubezpieczenie jeszcze? Gdzie znajdę informacje o tym czy auto ma ważny przegląd (tuv)? Jest nalepka na rejestracji ale w brifie nic nie ma, tak powinno byc? Auto stało pół roku jak kolega jeszcze żył i nie było jeżdżone, zastanawiam się czy jest w ogóle zarejestrowane itp. Jak to mogę sprawdzić? Jestem zupełnie zielony w tych sprawach. Pomóżcie proszę. Dołączam zdjęcie z briefu bo są tu jakieś pieczątki. Znajomy mi mówił że są one istotne dlatego wrzucam tutaj bo moze będą potrzebne do rozwiązania mojego problemu. Chce autem tylko pojechać do Polski, nie zamierzam do rejestrować i wolałbym nie ponosić kosztów dodatkowych. To starsze auto VW Passat z 1999 roku. Chce je tylko przywieźć i sprzedać tutaj. Na początku sam chciałem auto wziąć na części bo też mam takiego passata, ale matka kolegi chce za niego zbyt duzo jak dla mnie. Powiedzcie wiec prosze jak mam to załatwić by ona była zadowolona i żebym ja najlepiej nie inwestował swoich pieniędzy.