Samochód który zamierzam kupić, był kupowany na jedną osobę i na umowe darowizny przekazana część auta żonie (żeby mieć żony zniżki), czyli jeśli chciałbym kupować to musi być sprzedających dwóch tak?? współwłaściciel i właściciel autka tak?? no i chce żeby wpółwłaścicielem był także mój ojciec, więc i kupujących musi byc 2. Ma ktoś może taką umowę gdzieś? Albo też wie ktoś może jak mam przekształcić tą zwykłą Umowę kupna-sprzedaży?
Musi być tylu sprzedających ilu kupujących było przy poprzedniej transakcji, natomiast kupujących ma być tylu, ilu współwłaścicieli będzie w dowodzie rejestracyjnym. Taka umowa to zwykła umowa kupna-sprzedaży, tylko zamiast jednego sprzedającego masz np dwóch, a zamiast jednego kupującego masz też np dwóch. Znajdziesz przykłady takich umów w Internecie.
A co do ubezpieczenia, ja dostałam informację w Urzędzie Transportu i Czegośtam (tam, gdzie się auto rejestruje), że mam 30 dni na przerejestrowanie samochodu (to wiedziałam:)) ale też, że ubezpieczenie OC poprzedniego właściciela działa też tylko te 30 dni. I potem albo się automatycznie przedłuży (musisz pójść i poinformować o zmianie właściciela) albo jeżeli chcesz ubezpieczyć w innej firmie, to idź (wyślij fax), że już tego ubezp nie chcesz.