Czy moge jezdzic na OC bylego wlasciciela??

23 Cze 2007, 10:57

Witam. Mam pytanie kupilem samochod z oplaconym OC do listopada br. , poprzedni wlasciciel niewypowie ubezpieczenia. do tej pory myslalem ze moge skorzystac z tego OC ale musze pojsc do PZU i przepisac ubezpieczenie na siebie. I tu jest moje pytanie:
gdy poszedlem do PZU i chcialem przepisac je na siebie pan z PZU zapytal mnie po co bede przepisywal na siebie? ze moge do konca waznosci jezdzic na jego OC. Ale zadalem mu pytanie jak to jest ze przeciez wlasciciel sie zmieni i beda moje dane w dowodzie rejestracyjnym a inne dane (nr rejestracyjny i wlasciciel) na ubezpieczeniu OC. On mi odpowiedzial ze OC jest do samochodu i policja mi nic niezrobi jak nieprzepisze ubezpieczenia na siebie. i dodal ze dla spokoju zebym wozil ksero umowy kupna samochodu. Czy to jest prawda? i czy na 100% sie policja nieprzyczepi ze samochod jest na mnie a ubezpieczenie na bylego wlasciciela?? Prosze o odpowiedz i z gory Dziekuje :)
sajnet22
Nowicjusz

23 Cze 2007, 12:22

Tak . mozna ,sam tak robie 8)

aha .. nr. nadwozia pozostaje ten sam - nie wiem jaka masz polise ale u mnie w papierach poprzedniego wlasciciela jest nr. nadwozia - policeman moze to latwo sprawdzic :P
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Cze 2007, 16:03

Witam :) ja mam polise OC z PZU :) opisalem problem na forum prawniczym i tez mi odpowiedziano ze bez problemu moge jezdzic na polisie poprzedniego wlasciciela :) i to mi sie podoba pare ladnych zlotych w kieszeni :) oczywiscie dla wszystkiego wozic umowe :) nr nadwozia (VIN) sie liczy i waznosc polisy :) i policja niebedzie mila problemow :) dzieki i Pozdrawiam
sajnet22
Nowicjusz

24 Cze 2007, 17:22

A jak można zrobić żeby sprzedający zostawił nam opłacone OC? potrzebny jest jakiś specjalny zapis w umowie?? Skąd mam wiedzieć że nie wypowie? co w razie kolizji, kto traci zniżki jeśli ja jeżdże na poprzedniego właściciela OC??
Oscar83
Nowicjusz

Miejscowość: Nidzica (Bydgoszcz)

24 Cze 2007, 21:59

Zmienily sie przepisy dotyczace OC. OC jest do samochodu nie do wlasciciela i jak kupujesz samochod sprzedajacy musi Ci dac OC chyba ze waznosc jego OC sie skonczyla wtedy odrazu musisz wykupic, ale jezeli jest tak jak w mojej sytuacji ze OC jest wazne do listopada, to moe swobodnie jezdzic.

Jezeli chodzi o wypowiedzenie to z tego co wiem poprzedni wlasciciel niemoze wypowiedziec OC kiedys mozna bylo i dostawalo sie zwrot pieniedzy w tej chwili tego juz niema.

A znizki nikt nie traci. Bo w chwili ubezpieczenia samochodu byl tamtego wlasciciela i on mial znizki dlatego OC jest nizsze, skonczy sie aktualne ubezpieczenie wtedy Ty oplacasz kontynuacje i to juz zalezy wtedy czy ty masz znizki czy nie :)

To tyle :) bardzo korzystne zmiany tylko niewiem jak to jest w przypadku innych ubezpieczalni, ja mam polise z PZU, a jak jest zreszta ta niewiem, najlepiej pojsc i sie zapytac do tej ubezpieczalni co masz polise. W PZU jest tak jak wyzej pisalem. Pozdrowka
sajnet22
Nowicjusz

24 Cze 2007, 23:23

Dzięki za odpowiedż :) nie wiem w jakiej ubezpieczalni jest to autko - jeszcze nie pytałem, ale mam nadzieję że będzie tak jak mówisz :) bo OC ważne jest do kwietnia następnego roku :)
Pozdrawiam :)
Oscar83
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...

24 Cze 2007, 23:50

jak jest w PZU to na bank mozesz jezdzic, a co do tematu komu znizki zabiora i czy wogole zabiora w razie stluczki, juz napisalem pytanie do prawnika :) to pewnei niedlugo tu wkleje odpowiedz :) Pozdrawiam
sajnet22
Nowicjusz

25 Cze 2007, 13:46

Dowiedziałem się że weszła taka ustawa z tym przejmowaniem OC od byłego właściciela, więc nie jest to tylko w PZU. A w razie kolizji odpowiada tylko i wyłącznie nowy właściciel auta.
Samochód który zamierzam kupić, był kupowany na jedną osobę i na umowe darowizny przekazana część auta żonie (żeby mieć żony zniżki), czyli jeśli chciałbym kupować to musi być sprzedających dwóch tak?? współwłaściciel i właściciel autka tak?? no i chce żeby wpółwłaścicielem był także mój ojciec, więc i kupujących musi byc 2. Ma ktoś może taką umowę gdzieś? Albo też wie ktoś może jak mam przekształcić tą zwykłą Umowę kupna-sprzedaży?
Oscar83
Nowicjusz

25 Cze 2007, 14:19

niewiem dokladnie ale mysle ze zona tego pana powinna byc a Ty ze swoim Ojcem na pewno przy podpisaniu umwy, niewiem wlasnie tylko jak to wyglada z wspolmalzonkiem :) dzieki teraz juz jestem pewny na 200% ze moge jezdzic spokojnie :) Pozdrawiam to sobie pomoglismy na wzajem :)
sajnet22
Nowicjusz

26 Cze 2007, 01:43

Spoko trzeba sobie pomagać. Ja niestety autka nie kupiłem :( umówiłem się z gościem na wtorek po południu a zadzwonił w poniedziałek przed moim wyjściem do pracy z informacją że właśnie sprzedał autko :( no i teraz znowu będę szukał i szukał odpowiedniego auta :(
tak to już jest.. jak pech to pech, już w piątek miałem po niego jechać i przy wyjeździe z miasta zepsuł się kumplowi samochód (chłodzenie silnika przestało działać) i nie można było jechać.
Oscar83
Nowicjusz

26 Cze 2007, 10:12

ehh no to faktycznie lipa , wspolczuje. a jakie autko? :) ja niedawno kupilem sobie honde civic 4g :) jest super normalnie :) pozdro i niemartw sie niebawem kupisz bryke ;)
sajnet22
Nowicjusz

26 Cze 2007, 12:20

Golf III 2.0 GTI - czarny 96r. w gazie. Podoba mi się 1.8 95r. też w gazie, ale nie wiem ile jest to słabszy silnik niż w 2.0 gti, wie ktoś czy mocno czuć różnice??
Oscar83
Nowicjusz

02 Lip 2007, 18:22

Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody spowodowane ruchem tych pojazdów jest najpowszechniej występującym rodzajem ubezpieczenia obowiązkowego. Z tytułu tego ubezpieczenia przysługuje odszkodowanie, jeżeli sprawca zdarzenia to znaczy posiadacz bądź kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia lub też utrata, zniszczenie bądź uszkodzenie mienia. Z ubezpieczenia tego ubezpieczyciel jest zobowiązany wypłacić odszkodowanie za szkodę spowodowaną przez każdą osobę kierującą tym pojazdem, a więc także przez osobę, która nielegalnie weszła w posiadanie pojazdu.
Baltak
Nowicjusz

10 Lip 2007, 23:48

Samochód który zamierzam kupić, był kupowany na jedną osobę i na umowe darowizny przekazana część auta żonie (żeby mieć żony zniżki), czyli jeśli chciałbym kupować to musi być sprzedających dwóch tak?? współwłaściciel i właściciel autka tak?? no i chce żeby wpółwłaścicielem był także mój ojciec, więc i kupujących musi byc 2. Ma ktoś może taką umowę gdzieś? Albo też wie ktoś może jak mam przekształcić tą zwykłą Umowę kupna-sprzedaży?

Musi być tylu sprzedających ilu kupujących było przy poprzedniej transakcji, natomiast kupujących ma być tylu, ilu współwłaścicieli będzie w dowodzie rejestracyjnym. Taka umowa to zwykła umowa kupna-sprzedaży, tylko zamiast jednego sprzedającego masz np dwóch, a zamiast jednego kupującego masz też np dwóch. Znajdziesz przykłady takich umów w Internecie.

A co do ubezpieczenia, ja dostałam informację w Urzędzie Transportu i Czegośtam (tam, gdzie się auto rejestruje), że mam 30 dni na przerejestrowanie samochodu (to wiedziałam:)) ale też, że ubezpieczenie OC poprzedniego właściciela działa też tylko te 30 dni. I potem albo się automatycznie przedłuży (musisz pójść i poinformować o zmianie właściciela) albo jeżeli chcesz ubezpieczyć w innej firmie, to idź (wyślij fax), że już tego ubezp nie chcesz.
Gość1392

11 Lip 2007, 00:26

No ale jeśli OC poprzedniego właściciela jest ważne jeszcze kilka miesięcy to kupujący przejmuje okres ważności OC, musi tylko zgłosić się do firmy w której to OC było opłacone i tam porównają zniżki sprzedającego i kupującego i w zależności czy będą takie same czy mniejsze zniżki, trzeba będzie ewentualnie dopłacić.
Oscar83
Nowicjusz