Czy mogę mieć z tego powodu problemy?

27 Sie 2022, 23:34

A więc sprawa wygląda następująco: dojeżdżałem do drogi głównej gdzie musiałem ustąpić pierwszeństwa i wydaje mi się że tak zrobiłem bo nikogo nie było ani z lewa ani z prawa w trakcie gdy wjeżdżałem tym bardziej że patrzyliśmy we dwóch na drogę a wyjazd był dość szeroki.. nagle pojawił się ze mną chłop jadący motocyklem trąbiąc i ledwo wyhamowując który dojechał z głównej z zza zakrętu.. Zawsze wychodzę z założenia że skoro ktoś ma czas na trąbienie to tym bardziej miał czas na spokojne wyhamowanie. Tym bardziej że z tego co pamiętam tam było 50 ew. 60 w górach i raczej tyle nie jechał skoro ja wjechałem na tą główną normalnie a nie wpierdzielając się nie patrząc na drogę. Chłop wyprzedził i zaczyna mnie stopować tak jakbym zrobił cokolwiek specjalnie, odwraca się pokazuje faka, po chwili odjeżdża, zjeżdża na pobocze i robi zdjęcie.. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś problemy? Gdyby nagrywał to raczej by mu się zarejestrowała też jego prędkość no nie?.. Ps. on wychodził z półkolistego zakrętu więc wydaje mi się że normalnie bym go zobaczył gdyby jechał z normalną prędkością. Ta dojazdówka z której wyjeżdżałem była od razu za zakrętem.
Nefretete00
Nowicjusz

28 Sie 2022, 07:15

A widziałeś żeby cokolwiek nagrywał gdy wyhamował i trąbił na ciebie ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Sie 2022, 10:55

Chyba nie wyglądało to jakby zrobił zdjęcie rejestracji z tyłu. A jakby miał kamerke wbudowaną to chyba nie potrzehne by bylo bo był za mną. W pierwszej chwili nawet nie zwrociłem na niego uwagi bo trąbił zanim się zbliżył i myślałem że to nie do mnie.
Nefretete00
Nowicjusz

28 Sie 2022, 12:00

Kolejny agresor na drodze i tyle. Jak miał kamerkę, to z nagrania na kamerce można bezproblemowo ustalić jego prędkość. Nie sądzę, żeby ryzykował mandacik za przekroczenie prędkości. No i do tego to co zrobił. Jeżeli chodzi o ciebie, to przepisy niestety są dość rygorystyczne - musisz ustąpić pierwszeństwa wszystkim na drodze z pierwszeństwem. I tyle. Obojętnie z jaką prędkością jadą. Ale i od tego bywają odstępstwa, bo jakby doszło do wypadku i sprawą zająłby się biegły, to wówczas taki kierowca, mimo że jedzie drogą główną, ale przekroczył prędkość, może dostać opinię, że to przyczyniło się do tego wypadku. I będzie współwinny jak nie winny. Wszystko zależy właśnie od widoczności z drogi podporządkowanej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2022, 12:19

Dzięki za odpowiedź. A samym donosem bez nagrania może cokolwiek zrobić? Jakbym go widział to bym ustąpił tyle że nikogo nie widziałem. Tam jest droga kręta i stąd to ograniczenie jakby jechał przepisowo to byśmy zauważyli.
Nefretete00
Nowicjusz

28 Sie 2022, 17:18

Nefretete00 napisał(a):A samym donosem bez nagrania może cokolwiek zrobić?
nie, nic Ci nie grozi, śpij spokojnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

28 Sie 2022, 18:52

Trafiłeś na kolejnego sfrustrowanego i zakompleksionego prostaka. Gdyby miał kamerkę to nie robił by zdjęcia :) Zapomnij o sprawie.
Nissan Primastar, francuski japoniec :) nissan-primastar-francuski-japoniec-vt129549.htm
grodek
Nowicjusz

Zdjęcia: 1