Czy mogę wjechać ponownie samochodem na Ukrainę?

15 Gru 2018, 17:32

Sytuacja wygląda następująco:

Wjechałem samochodem na Ukrainę (byłem współwłaścicielem auta). Pojazd został wyrejestrowany oraz sprzedany (lecz nadal jest na Ukrainie). Chciałbym w przyszłości niejednokrotnie przekroczyć granicę, ale nie wiem, czy musiałbym wpierw "wyprowadzić" poprzedni samochód.

Szukałem w internecie odpowiedzi na to nurtujące mnie pytanie, lecz nie znalazłem. Dlatego liczę na waszą wiedzę i pomoc. :)
DDirector
Nowicjusz

15 Gru 2018, 20:39

Możesz już się pożegnać z ponownym wjazdem na UA, wprowadziłeś auto bez clenia, już jesteś zablokowany u nich w programie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Gru 2018, 20:32

Dzięki za odpowiedź.

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Czy dałoby się jeszcze wykombinować coś z tym samochodem (ponowna rejestracja), abym mógł go z Ukrainy wyprowadzić?
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 20:41

Dobrze popłacisz to i za każdym razem wjedziesz, tylko musisz odrazu w budzie mówić jaka sprawa, zresztą oni już Cię tam pokierują co jak i za ile :naughty: . A możesz to auto wyprowadzić z UA?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 20:42

"A możesz to auto wyprowadzić z UA?"

Tak.
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 20:51

jeżeli jest to dla Ciebie opłacalne to byłby to najlepszy sposób moim zdaniem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

16 Gru 2018, 20:54

Rzecz w tym, że to nie ja płacę, a obywatel Ukrainy. :)
Także, jeżeli dobrze zrozumiałem - ponowna rejestracja, ponieważ bez niej nie da rady wyjechać z UA do PL? Zezłomowanie pojazdu też nic nie da, jak mniemam. :)
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 20:57

Kurde nie wiem, może jakiś kwit ze złomowania z UA wystarczy? powiesz że tam byłeś i coś tam się stało. Musiałbyś się dowiadywać w celnym ukraińskim ale z nimi się dogadać to ciężka sprawa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 21:00

Właśnie, jakby któryś z użytkowników forum wiedział, albo nawet był w podobnej sytuacji i wiedziałby, czy zezłomowanie pojazdu wystarczy? Przecież jest możliwe, że auto (a do tego jeszcze stare, bo z 1999 roku) może, że tak kolokwialnie to ujmę, nawalić i koszty naprawy przekraczają jego wartość.
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:05

Teoretycznie może ale skoro jezdziłeś to wiesz jak to jest u nich, podejrzewam ze nie ma tu użytkowników którzy jeździli na UA a gdzie dopiero mieli by być w Twojej sytuacji :naughty: , poza tym to co przeczytasz w necie nie zawsze musi być prawdą więc najlepiej udaj się do celnego i tam będziesz miał pewne info
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 21:06

W takim razie udam się w najbliższym czasie i się dowiem. A Tobie dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:14

Napisz co Ci powiedzieli bo jestem ciekawy tej sytuacji
Kao
Moderator
Awatar użytkownika