Czy mogę wjechać ponownie samochodem na Ukrainę?

15 Gru 2018, 18:32

Sytuacja wygląda następująco:

Wjechałem samochodem na Ukrainę (byłem współwłaścicielem auta). Pojazd został wyrejestrowany oraz sprzedany (lecz nadal jest na Ukrainie). Chciałbym w przyszłości niejednokrotnie przekroczyć granicę, ale nie wiem, czy musiałbym wpierw "wyprowadzić" poprzedni samochód.

Szukałem w internecie odpowiedzi na to nurtujące mnie pytanie, lecz nie znalazłem. Dlatego liczę na waszą wiedzę i pomoc. :)
DDirector
Nowicjusz

15 Gru 2018, 21:39

Możesz już się pożegnać z ponownym wjazdem na UA, wprowadziłeś auto bez clenia, już jesteś zablokowany u nich w programie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Gru 2018, 21:32

Dzięki za odpowiedź.

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Czy dałoby się jeszcze wykombinować coś z tym samochodem (ponowna rejestracja), abym mógł go z Ukrainy wyprowadzić?
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:41

Dobrze popłacisz to i za każdym razem wjedziesz, tylko musisz odrazu w budzie mówić jaka sprawa, zresztą oni już Cię tam pokierują co jak i za ile :naughty: . A możesz to auto wyprowadzić z UA?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 21:42

"A możesz to auto wyprowadzić z UA?"

Tak.
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:51

jeżeli jest to dla Ciebie opłacalne to byłby to najlepszy sposób moim zdaniem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

16 Gru 2018, 21:54

Rzecz w tym, że to nie ja płacę, a obywatel Ukrainy. :)
Także, jeżeli dobrze zrozumiałem - ponowna rejestracja, ponieważ bez niej nie da rady wyjechać z UA do PL? Zezłomowanie pojazdu też nic nie da, jak mniemam. :)
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 21:57

Kurde nie wiem, może jakiś kwit ze złomowania z UA wystarczy? powiesz że tam byłeś i coś tam się stało. Musiałbyś się dowiadywać w celnym ukraińskim ale z nimi się dogadać to ciężka sprawa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 22:00

Właśnie, jakby któryś z użytkowników forum wiedział, albo nawet był w podobnej sytuacji i wiedziałby, czy zezłomowanie pojazdu wystarczy? Przecież jest możliwe, że auto (a do tego jeszcze stare, bo z 1999 roku) może, że tak kolokwialnie to ujmę, nawalić i koszty naprawy przekraczają jego wartość.
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 22:05

Teoretycznie może ale skoro jezdziłeś to wiesz jak to jest u nich, podejrzewam ze nie ma tu użytkowników którzy jeździli na UA a gdzie dopiero mieli by być w Twojej sytuacji :naughty: , poza tym to co przeczytasz w necie nie zawsze musi być prawdą więc najlepiej udaj się do celnego i tam będziesz miał pewne info
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2018, 22:06

W takim razie udam się w najbliższym czasie i się dowiem. A Tobie dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
DDirector
Nowicjusz

16 Gru 2018, 22:14

Napisz co Ci powiedzieli bo jestem ciekawy tej sytuacji
Kao
Moderator
Awatar użytkownika