Czy mogę założyć u siebie szersza oponę?

11 Lis 2011, 20:05

Witam serdecznie

Panowie, od paru już lat poruszam się swoją skodą fabią (1 generacja) i stwierdziłem, że wszystko fajnie, ale na zimę stanowczo przydałyby się szersze opony, bo te wąskie fabryczne 165 dość kiepsko się czasami sprawdzają w trudniejszych zimowych warunkach, brakuje lekko lepszej przyczepności. I teraz mam pytanie, czy na moje felgi na których zawsze była założona opona 165/70 R14 mogę założyć np. oponę 195/60 R14 lub 185/60 R14 ? Czy taki zabieg jest normalny? Czy może muszę kupić nowe felgi? Jakieś szersze? A jeśli tak, to czy to w ogóle będzie się dało założyć? Może trochę laickie pytanie, ale motoryzacja nie jest moją mocną stroną. Na logikę wydaje mi się, że na te felgi co mam mogę założyć opony 185/60 R14 bez problemu, ale upewnijcie mnie lub doradźcie mi coś.

Będę wdzięczny za pomoc...
Pozdrawiam
donel2011
Nowicjusz

Auto: fabia

11 Lis 2011, 20:33

donel2011 napisał(a): Na logikę wydaje mi się, że na te felgi co mam mogę założyć opony 185/60 R14 bez problemu, ale upewnijcie mnie lub doradźcie mi coś.

W swojej Fabii drugi sezon będę jeżdzić na takich właśnie zimówkach.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lis 2011, 18:44

Zalezy jakiej szerokosci masz felge, ale powinno byc ok. 185/60r14 zaloz max, nie ma co przesadzac z szerokoscia w zimowkach. No i tez duzo zalezy od samej opony, od najtanszych marek typu Debica i itp, nie ma co oczekiwac, kup jakies opony ze sredniej polku, lub nawet gornej, przy tym rozmiarze az takiej duzej roznicy nie ma, Dunlopy Winterresponse to swietne oponki, powinny byc tansze o 20zl od Goodyearow i itp.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

14 Lis 2011, 19:07

donel2011, podaj dokładne informacje, a uzyskasz dokładną odpowiedź, bo nie można tak zgadywać w ciemno, czy rozmiar podpasuje, czy nie..
Na początek powiedz jaki masz silnik w swojej skodzie, który to rocznik, lub jaki jest oryginalny rozmiar opon, z podaniem też ich indeksu nośności i prędkości
Na podstawie tych informacji możemy ustalić co możesz sobie pozmieniać :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

15 Lis 2011, 12:24

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

15 Lis 2011, 19:57

Szersze opony mają chyba gorszą przyczepność? Im większa powierzchnia styku, tym mniejsze ciśnienie wywiera na podłoże..
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...

15 Lis 2011, 23:40

Przy szerszej oponie latwiej o boksowanie sie kol przy ruszaniu, ale na zakretach masz lepsze trzymanie boczne przy szerszym kapciu, droga hamowania tez bedzie krotsza.

185 do Fabi moze spokojnie zalozyc, jaka by to nie byla.
Czimi
Stały forumowicz

16 Lis 2011, 14:49

Witam

Przede wszystkim dzięki za zainteresowanie tematem.
W sumie z zakładania 195 szerokości już zrezygnowałem.

Zastanawiam się teraz czy wybrać :

ContiWinterContact TS800 185/70 R14 88 T
czy
ContiWinterContact TS800 175/70 R14 84 T

Jeśli o mnie chodzi to felgi w tej fabii mam 5jx14, według tej tabelki, która tutaj została podlinkowana z tej zresztą strony to bez problemu mogę zakładać 175/70 R14, bo jest ten rozmiar felgi co mam zalecany do szerokości opony 175. Przed chwilą też zauważyłem, że ta rozpiętość jeśli chodzi o szerokość felgi przy oponie 185 jest od 4,5 do 6. Wiec mimo ze zlecaja felgi 5,5 to chyba nic sie nie stanie jak to zaloze na moje 5 calowe felgi? Oprocz tego tematu na forum postanowilem tez zadzownlc do 2 serwisow skody i fige sie dowiedzialem. No rece mi opadly. W koncy w autoryzowanych punktach obslugi skody, gdzie codziennie od kilku lat maja doczynienai ze skodami, powinni z pamieci recytowac jakie opony do jakich felg itd. A ci mowia ze nie wiedza, trzeba poczytac, gdzies powinno pisac itd. No ludzie litości... tyle to ja sam potrafie, wielcy mi autoryzowani specjalisci... Jeden nawet wysnul teorie, ze jak zaloze 185 opone do felgi 5 cali to mi sie zrobi jajo po pewnym czasie. No na moja logike to sie nie zrobi, ale moze Wy sie cos w tym temacie wypowiecie?

W kazdym badz razie jak poczytalem te tabelke to jakos wydaje mi sie ze moge brac 185 szerokosc do tej mojej fabii i nie powinno sie nic dziac?

Ktoś pytal o szcegoly tej mojej fabii, wiec...

- 1 generacja
- rocznik 2006 (modelowy 2007)
- Hatchback
- silnik benzynowy 1.4
- od nowosci miala opony 165/70 R14
- felgi mam 5j
- na oponach letnich na jakich wyjechala z fabryki jest 81 T

Cos jeszcze powinienem napisac?

Ciekawa jest teoria ze na szerszych oponach jest większe buksowanie podczas ruszania. Ja bylem przekonany ze wlasnie odwrotnie. Zarowno wielkosc opony i szerokosc ma tutaj znaczenie podczas ruszania na sniegu. Im wieksza i szersza tym chyba lepiej? Ja to kiedys testowalem tak prywanie. Moja fabia i zimowki 165/70 r14 i golf 3 z zimowkami 195/60 r14. No golfem to bylo marzenie jezdzic, wyjezdzac z garazu, czy pod gorke. Wiec z moim doswiadczeniem troche ta teoria tutaj koliduje.,.

Krótko mowiac powinienem brac 185 czy 175 szerokosc. Jak mi radzicie?
donel2011
Nowicjusz

17 Lis 2011, 17:45

Kupujac wiekszy rozmiar, o indeks nosnosci(81T), nie musisz sie martwic, bo bedzie wyzszy. Conti to dobre oponki, kup 175 czy 185, to nie jest duza roznica tak naprawde i ciezko doradzic ktore sie okaza lepsze, przy 175 bedzie ci troche latwiej z meisjca ruszyc, czy pod gorke wjechac, a przy 185 autko powinno meic ciut krotsza droge hamowania, czy lepsze trzymanie na zakretach, ale to naprawde sa dosc male roznice, wazne zeby opony byly jakies lepsze i mialy 4-5mm bieznika.

W teorii 175 powinny byc do miasta lepsze(duzo ruszania i niskie predkosci), jak jezdzisz czesto poza miastem to 185(krotsza droga hamowania, lepsze trzymanie na zakretach).

A letnie na twoim miejscu tez bym na 175, czy nawet 185 zamienil, 165 to jest typowo miejski rozmiar.
Czimi
Stały forumowicz

17 Lis 2011, 20:12

Przy szerszych oponach zdecydowanie lepiej sie hamuje, i droga jest krótsza
GwarotT
Nowicjusz

18 Lis 2011, 07:17

Też chcialem w koncu 175 kupic tylko jak spojrzałem na klapke od wlewu paliwa to tam nie ma wymienionej opony o rozmiarze 175. Jest 165 a potem przechodzi od razu do 185...

W każdym badz razie temat felg mamy za sobą? zarowno 185 jak i opone 175 bez problemu zaloze na 5 cali felge?
donel2011
Nowicjusz

19 Lis 2011, 14:49

Nie ma, bo producent najwidoczniej odrazu stosowal rozmiar 185. :P

A na felge 5 cali, maksymalna szerokosc opony to 185 wlasnie.
Czimi
Stały forumowicz

29 Lis 2011, 11:14

A na które w końcu sie zdecydowałeś? Na te szersze czy węższe? Daj znać na forum,a dobór opon jest o tyle ważny,\że przed nami zima,więc warto pomyśleć o czymś naprawdę solidnym.
Oponybiz
Nowicjusz

Auto: VW GOLF V

03 Gru 2011, 16:39

Witam

Oj bardzo długo nad tym myślałem, jakie opony kupic, ewentualnie felgi itd.
Ale już po wszystkim, opony zamówione juz nawet je założyłem i all okej, czekamy na śnieg :)

Zupełnie przez przypadek trafiłem do dwóch lepszych wulkanizatorów w mieście, to są warsztaty które istnieją od wielu lat i tak samo od wielu lat pracują tylko i wyłącznie przy felgach i oponach. Wszyscy zgodnie stwierdzili, żeby nie słuchać nikogo i nie zakładać opon o szerokości 185 na felge o szerokości 5 cali. Owszem, można to zrobić, jednak szkoda opon, ponieważ po pewnym, stosunkowo niedługim czasie zrobi się balon i będzie po wszystkim. W tebelkach, w sklepach internetowych pisze że można te opony załozyć na te felgi, ale tutaj mamy do czynienia z podstawową sprawą użytuch słów, pomiędzy "można założyć" a "zaleca się jednak nie zakładać" jest wielka różnica. Dlatego nie ryzukujcie bezpieczeństwa swojego, pasażerów itd i nie narażajcie się na koszty. Miałem już kupić felgi 5,5 cala jakie są zalecane do opon o szerokosci 185, ale jakos mi sie nie chciało już kasy teraz wydawać. Dlatego zamówiłem te opony na ktorych samochód wyjechal z fabryki, za to zainwestowałem w porzadne opony Continental ContiWinterContact TS800 165/70R14 81 T. Trafiły mi się z datą produkcji 2011 i póki co jestem zadowolony wszystko jest OK. No ale wiadomo poczekamy na śnieg, jednak słuchając wielu oponi na ich temat i patrząc na kilka testów opon zimowych (nawet pare lat wstrzecz) to jestem spokojny o te opony.

Przetestuje sobie te opony w pewnych warunkach i zobaczymy jak się spiszą. Wiele można poczytać o tym, że na zime powinno się zakładać węższe opony, jednak jestem prawie pewien patrzać na moje doświadczenie, że to nie jest tak do końca. Ale o tym przekonam się jak bedzie zima z prawdziwego zdarzenia. Według mnie optymalna szerokość opony zimowej to 185. Ale tak jak mowie przekonam sie o tym jak spadnie sporo śniegu. Zobaczymy jak dwa rózne samochody o podobnych oponach będą zachowywały się w tych samych miejscach. Dam znac ktore opony, czy szersze 195 w golfie czy wezsze 165 w skodzie spisały się lepiej. Patrzac na doswiadczenia z zeszłorocznej zimy golf z oponami szerokimi 195 bije te w skodzie 165 na łeb. Wiec to gadanie o wezszych oponach na zime jest dla mnie wyjątkowo głupie i bezsensu, bo moje doswiadczenie i moje wlasne testy w zeszlym roku pokazuja cos zupelnie innego, ze szersze opony lepiej sobie radza na sniegu, podczas ruszania pod gore itd. ednak w tym roku skoda ma ubrane owe continentale wiec zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce. Czy roznica sie troche zatrze czy nie. Jesli skoda bedzie sobie radzila lepiej niz rok temu to bedzie oznaczalo, ze na oponach zimowych nie wolno oszczedzac i nalezy wybierac te z gornej polki, a jesli golf dalej bedzie znacznie lepiej sobie radzil to oznacza, ze szersze opony sa lepsze na zime i koniec kropa. Zadne gadanie, ani testy nie zmienia mojego zdania.
donel2011
Nowicjusz

03 Gru 2011, 17:01

Jeszcze zależy jakiej klasy masz opony w Skodzie, a jakiej w VW. Na pewno wąskie Dunlopy będą lepsze od szerokich Barumów, tak jak wąskie Barumy będą nadal gorsze od szerokich Dunlopów. ;)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM