Czy moje zimowe opony są łyse?

03 Gru 2017, 21:10

Witam,

Własnie kupiłem Puegota 307 1.4HDI z założonymi już oponami zimowy i tutaj pojawia się moje pytanie czy na podstawie tych zdjęć jesteście w stanie określić czy ten sezon mogę na nich przejeździć czy tylko wymiana na nowe wchodzi w grę.
Dodam, że dzisiaj po 1 opadach sniegu ABS często się załączał. Suwmiarka pokazuje lekko ponad 4mm.
Rok produkcji 2014
andrzej111222
Obserwowany

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 18 03 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Puegeot 307
Silnik: 1.4 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Gru 2017, 21:25

Śnieg jak śnieg, ale droga pewnie bardziej mokra niż zaśnieżona, a Dębice Frigo 2 są bardzo słabe na mokrym. A 4mm w zimówkach to już absolutne minimum. Jeżeli musisz jeździć codziennie, bez względu na pogodę, to radziłbym wymianę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

04 Gru 2017, 21:09

Dokładnie tak jak radzi @yeti65

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę ze dzisiaj z rana to chyba na drogach bardziej był lód miejscami niż śnieg, a w takich warunkach nawet nowe zimówki będą traciły przyczepność. Jednak jak dużo jeździsz i jak dosypie śniegu to na pewno pojawią się problemy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...