Czy moje zimowe opony są łyse?

03 Gru 2017, 21:10

Witam,

Własnie kupiłem Puegota 307 1.4HDI z założonymi już oponami zimowy i tutaj pojawia się moje pytanie czy na podstawie tych zdjęć jesteście w stanie określić czy ten sezon mogę na nich przejeździć czy tylko wymiana na nowe wchodzi w grę.
Dodam, że dzisiaj po 1 opadach sniegu ABS często się załączał. Suwmiarka pokazuje lekko ponad 4mm.
Rok produkcji 2014
andrzej111222
Obserwowany

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 18 03 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Puegeot 307
Silnik: 1.4 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Gru 2017, 21:25

Śnieg jak śnieg, ale droga pewnie bardziej mokra niż zaśnieżona, a Dębice Frigo 2 są bardzo słabe na mokrym. A 4mm w zimówkach to już absolutne minimum. Jeżeli musisz jeździć codziennie, bez względu na pogodę, to radziłbym wymianę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

04 Gru 2017, 21:09

Dokładnie tak jak radzi @yeti65

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę ze dzisiaj z rana to chyba na drogach bardziej był lód miejscami niż śnieg, a w takich warunkach nawet nowe zimówki będą traciły przyczepność. Jednak jak dużo jeździsz i jak dosypie śniegu to na pewno pojawią się problemy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...