Czy mozna kupic auto bez OC i przegladu

20 Wrz 2007, 11:08

witam.czy ktos wie czy mozna kupic samochod bez ubezpieczenia i bez przegladu, naprawic i przerobic je w ciagu kilku miesiecy i dopiero wtedy je sprawdzic technicznie i ubezpieczyc?jestem poczatkujacym kierowca i nie chce jeszcze placic ubezpieczenia.mam jeden samochod na ojca ale chce sobie kupic samochod za grosze i stopniowo je naprawiac i przygotowywac do wlasnych potrzeb...jest cos takiego mozliwe bez dodatkowych oplat?jezeli sa jakies dodatkowe oplaty to ile one mniej wiecej wynosza?z gory dzieki za odp.pozdro
tom19870
Nowicjusz

20 Wrz 2007, 22:28

Samochód bez przeglądu można kupić.Natomiast bez ubezpieczenia nie bardzo.Chyba,że kupujesz samochód nowy lub wyzłomowany,czyli wyrejestrowany.Przepisy mówią - każdy zarejestrowany samochód musi być ubezpieczony.Czy się nim jeździ czy nie nie ma to znaczenia.Równierz nie ma znaczenia,czy jest przegląd techniczny czy nie.Tyle tylko,że bez ważnego przeglądu nie możesz nim jeździć.
Tak więc albo zarejestrowany i musi być opłacone OC,albo wyzłomowany.Ale jest jeszcze jeden przepis,który mówi,że samochód nalezy zarejestrować w ciągu 30 dni od daty zakupu.I koło się Ale takie są nasze przepisy - zedrzeć z Polaka kasiurę za byle co.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Wrz 2007, 16:36

a gdybym po zakupie wyrejestrowal samochod i po wszystkich zmianach znowu go zarejestrowal?jezeli jest takie cos mozliwe to jakie mniej wiecej koszta musialbym poniesc?
tom19870
Nowicjusz

22 Wrz 2007, 23:04

Nie da rady wyrejestrować i go trzymać np. na podwórku.Żeby wyrejestrować samochód musisz go albo sprzedać albo wyzłomować na złomie uprawnionym do złomowania samochodów.Jedynym ratunkiem,żeby nic nie płacić,a samochód mieć wyrejestrowany i móc go naprawiać czy remontować,to jest poprostu jego sprzedanie.Komu - nie muszę ci chyba pisać.W tym przypadku nic nie płacisz.Będzie cię kosztowało 170 zł jego zarejestrowanie,jeżeli odkupisz go spowrotem.Dodam,że nie musisz się przed nikim tłumaczyć,komu go sprzedałeś.Nie musisz też sprawdzać,danych osoby kupującej - czy legitymuje się prawdziwym dowodem osobistym.Ciebie to nie interesuje.Ty sprzedałeś i wyrejestrowujesz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Wrz 2007, 23:05

MotoAlbercik napisał(a):Nie da rady wyrejestrować i go trzymać np. na podwórku.Żeby wyrejestrować samochód musisz go albo sprzedać albo wyzłomować na złomie uprawnionym do złomowania samochodów.Jedynym ratunkiem,żeby nic nie płacić,a samochód mieć wyrejestrowany i móc go naprawiać czy remontować,to jest poprostu jego sprzedanie.Komu - nie muszę ci chyba pisać.W tym przypadku nic nie płacisz.Będzie cię kosztowało 170 zł jego zarejestrowanie,jeżeli odkupisz go spowrotem.Dodam,że nie musisz się przed nikim tłumaczyć,komu go sprzedałeś.Nie musisz też sprawdzać,danych osoby kupującej - czy legitymuje się prawdziwym dowodem osobistym.Ciebie to nie interesuje.Ty sprzedałeś i wyrejestrowujesz.

Mam nadzieję,że załapałes o co mi chodzi?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Wrz 2007, 15:46

czyli najlepiej zrobic umowe sprzedarzy samochodu na kogos,wyremontowac go w dlugim czasie i potem dokument zakupu?skoro tak mozna zrobic to warto sie nad tym zastanowic...dzienks za pomoc
tom19870
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Volvo V40 - pięć gwiazdek w Euro NCAP
    Nowe Volvo V40 otrzymało najwyższy wynik pięciu gwiazdek w teście zderzeniowym Euro NCAP. Wynik ogólny jest najlepszym odnotowanym kiedykolwiek przez instytut – 98% ochrony dorosłych pasażerów i 100% ochrony ...

25 Paź 2007, 20:58

witam...

ja mam podobne sprawy... otoz kupilem poldka... do wlasnych przerobek... (buda... silnik...)... krotko mowiac... to szykuje go pod KJS i drifting. w sobote konczy mu sie przeglad, OC 2.01.08... kupilem go dnia 19.10.07. 30 dni to czas na przerejestrowanie... to na siebie mam go zarejestrowac 2.01.08 r czy w ciagu miesiaca do kupna... ile bym mniej wiecej placil OC...?? mam 22 (prawie) lata... silnik to 1,5... bez znizek... czy przejdzie auto przeglad ze zmienionym wnetrzem (bez niczego procz foteli prednich... licznika... skrzyni... i pedalow...) :D
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

25 Paź 2007, 23:49

Skoro kupiłeś 19 października,to musisz go zarejestrować do 19 listopada.Do tego czasu musisz się też zdecydować,czy bedziesz jeździł na OC poprzedniego właściciela aż się skończy okres umowy,czy to OC przepiszesz na siebie.Jeżeli nie zmienisz nic,co dotyczy bezpieczeństwa,to przegląd powinieneś zaliczyć.Ostatnio dostałem wykaz,co diagnosta ma obowiązek sprawdzic podczas przeglądu
- dane identyfikacyjne pojazdu(dowód rejestracyjny,tablice rejestracyjne)
- ogumienie
- oświetlenie
- układ hamulcowy
- układ kierowniczy
- urządzenia sygnalizacyjne(kierunkowskazy,kontrolki)
- zawieszenie
- stan nadwozia,podwozia,wyposażenia obowiązkowego
- układ wydechowy
- emisja spalin
Jeżeli to wszystko masz ok,to nie bój żaby.... :)
Za OC zapłacisz około 1000 - 1300 zł w zalezności od ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Paź 2007, 18:41

hej...

dzwoniłem i powiedzieli mi, że zapłacę około 1200 zł. jeżeli się np. ożenię to miałbym około 5 - 10 %... jeżeli z góry opłacę całość to kolejne 10... ale co do ślubu to mi się nie śpieszy ;]... ubezpieczenie będę kontynuował te co jest... potem wezmę go na siebie. mam pytanie odnośnie tego... ze środka samochodu wymontowałem WSZYSTKO co się dało! zostawiłem tylko deskę (półkę), licznik, fajerę, pedały, skrzynię, elektrykę obowiązkowo (tzn. przełączniki wszelkiego rodzaju - kierunki, awaryjki, mgielne itd...). do środka wstawiam niebawem klatkę, silnik z czasem 2,0... silnik pali ze startera (nie kluczyka - włączam zapłon i wciskam starter, odcięcie założone - w razie wypadku lub większej stłuczki odcina zapłon)... to chyba zwiększa bezpieczeństwo :) z zewnątrz nic nie zmienione. jest nieco obniżony, zawias utwardzony, wydech bez ostatniego tłumika. blachy w trakcie remontu. kontrolki i wskaźniki (temperatury oleju, spalin, cieczy chłodzącej; cisnienia oleju, podciśnienia w kolektorze dolotowym... obrotek 5")... założyć mam zamiar kiedyś halogeny dalekosiężne (podłączone pod długie - niezależne od nich tzn długie śiecić mogą bez nich, ale one muszą pod warunkiem, że są włączone długie...). oponki nówki facet założył... dostałem kółka 6" i 8"... hamulce są od jakiegoś nowszego (pasujące do poldka - jak ulał :D). tak jak pisąłem wcześniej... auto szykuję pod KJS i drifting... czy to ma jakiś wzgląd na to? gdzie się zapisać, żeby można było zrobić licencję kierowcy? ale skoro są samochody zrobione pod KJS i DRIFTING i przechodzą przeglądy to widać może być tak. odnośnie przeglądu... skoro kończy mi się on jutro to czy mogę zaprowadzić samochód np za miesiąc (bo wtedy skończę remont, a nie mam kasy np żeby już go skończyć!).

trochę się rozpisałem, ale chcę przedstawić sytuację i moje plany odnośnie tego samochodu. będę wdzięczny za wszelkie uwagi, ostrzeżenia...

pozdrawiam.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka