Czy mozna mieszać płyny chłodnicze ?

09 Wrz 2010, 14:47

problem jak w temacie pozdrawiam
maxiol
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

09 Wrz 2010, 15:04

teoretycznie możesz mieszać pod warunkiem że obydwa mają ten sam glikol, w starych samochodach to w zasadzie bez różnicy, ale lepiej wymienić cały płyn na nowy a nie bawić się półśrodkami, zwłaszcza że co 2 lata powinieneś go wymienić normalnie ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2010, 15:36

Teoretycznie tak. Pod warunkiem, że tak jak pisał kolega wyżej będziesz mieszał płyn na bazie glikolu z płynem na bazie glokolu.
W praktyce też można mieszać, ale czy to jest dobre dla silnika? Raczej nie. Oczywiście zalezy dużo od tego, kiedy ten płyn był wymieniany. Powinno się go wymieniać co dwa lata.
Dlaczego nie warto dolewać tylko wymienić? Ponieważ zmieniają się właściwości tego płynu - temp. zamarzania jak i wrzenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2010, 15:53

MotoAlbercik napisał(a):będziesz mieszał płyn na bazie glikolu z płynem na bazie glokolu
no i tu nie do końca, nie wszystkie płyny na bazie glikolu są mieszalne z innymi, obecnie jest na każdym pisane że "mieszalny z wszystkimi płynami" ale to nie jest tak do końca, przykładowo płyny obydwa na bazie glikolu (ale nie tego samego) mogą zareagować i posłać w niebyt pompę wody :mrgreen: kilka już takich autek widziałem, zwłaszcza bym nie mieszał jak to jest VW a silnik ma oznaczenie TDI lub SDI :mrgreen:

zwłaszcza jak płyn jest w cenie 16pln za koncentrat czy 30/40 za gotowy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Wrz 2010, 16:13

Trzeba zwracać uwagę jaki to glikol - czy etylenowy, czy monoetylenowy czy propylenowy...
Dlatego też napisałem " teoretycznie ". Ale " praktycznie " tak jak pisałem lepiej wymienić, ponieważ ciężko jest dojść do tego, na jakim glikolu jest płyn w silniku....
Tym bardziej, że nawet płynu o nazwie Borygo lepiej ze sobą nie mieszać, jak się nie wie, jaki jest wlany do silnika. Dlaczego? - Borygo Nowy produkowany jest na bazie glikolu monoetylenowego, Borygo Eko na bazie glikolu propylenowego. Ale większość płynów jest produkowana na bazie glikolu etylenowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2010, 16:26

dokładnie ;) choć jak mamy auto powiedzmy z początku lat 90 to nic mu się nie stanie do puki nie zrobimy żelu w chłodnicy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana baterii w elektronicznym kluczyku - Toyota
    Dzisiaj przyszedł czas na wymianę baterii w elektronicznym kluczyku. Przed wyłączeniem zapłonu przyciskiem otrzymałem informację o niskim stanie naładowania baterii w kluczyku i na zegarach wyświetliła się kontrolka w kształcie ...
    Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...