Czy można wziąć OC na pół roku?

24 Lis 2013, 23:49

Wiem że taka umowa jest na rok ale w dwóch ratach i mam takie pytanie, zapłacę za pierwszą ratę i będę miał samochód ubezpieczony powiedzmy do 30 maja.

Ale w kwietniu samochód sprzedam (bo być może sprzedam) to czy drugą ratę będę musiał płacić jeżeli umowa sprzedaży zostanie podpisana w kwietniu i nie będzie to już mój samochód?

Czy będę mógł taką umowę np wypowiedzieć czy coś w tym stylu?

Druga sprawa jest taka, że obecne OC w Proamie (po poprzednim właścicielu) mam do środy (teraz jest niedziela), czy muszę wypowiedzieć umowę Proamie by przypadkiem nie przeszła na mnie automatycznie?
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

25 Lis 2013, 14:32

Po zakończeniu okresu ubezpieczenia polisy poprzedniego właściciela, umowa ta nie przedłuża się automatycznie – tak jak to było jeszcze do niedawna. Musisz zawrzeć nową, na kolejne 12 miesięcy.

Nowelizacja ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, która zniosła tzw. automatyzm w przedłużaniu umowy ubezpieczenia weszła w życie niedawno. Najistotniejszą zmianą było wprowadzenie artykułu 28a, którego głównym celem było zlikwidowanie tzw. podwójnego ubezpieczenia czyli sytuacji, w której klient, nie wiedząc, że umowa poprzedniego właściciela przedłuża się automatycznie na kolejne 12 miesięcy, nie wypowiedział jej i zawarł nową umowę – posiadał więc dwa ubezpieczenia OC.
LINK4
Nowicjusz

Auto: różne

26 Lis 2013, 11:40

Nie można ubezpieczyć samochodu w zakresie OC na pół roku.
LINK4
Nowicjusz

Auto: różne

27 Lis 2013, 12:00

Drugą retę bedzie musiał opłacić nowy nabywca, lub dostanie on rekalkulację składki.
MonikaWalas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Skoda Fabia
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

02 Gru 2013, 10:03

LINK4 napisał(a):Nie można ubezpieczyć samochodu w zakresie OC na pół roku.

Jak nie można jak można - zapoznaj się z art. 27 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2015, 12:06

Witam,
jestem nowym właścicielem rozwalającego się samochodu i nie posiadam żadnych zniżek. Zamierzam wykupić OC jednak po 6 miesiącach samochód ten nie będzie mi już potrzebny i chcę go oddać na złom. Czy w tym wypadku muszę wykupić całoroczne ubezpieczenie czy wystarczy opłacić składki tylko za okres 6 miesięcy?
Laranda
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 11 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Twingo
Rok produkcji: 1998

09 Kwi 2015, 12:55

Laranda napisał(a):jestem nowym właścicielem rozwalającego się samochodu i nie posiadam żadnych zniżek. Zamierzam wykupić OC jednak po 6 miesiącach samochód ten nie będzie mi już potrzebny i chcę go oddać na złom. Czy w tym wypadku muszę wykupić całoroczne ubezpieczenie czy wystarczy opłacić składki tylko za okres 6 miesięcy?

Ubezpieczenie OC wykupujesz na cały rok, jednak po zezłomowaniu auta zanosisz zaświadczenie do ubezpieczyciela, a oni zwracają Ci składkę za niewykorzystany okres. Także nic na tym nie stracisz :)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

09 Kwi 2015, 13:10

Jeśli już kupiłeś samochód i nie ma ważnej polisy OC, to wykup ją jak najszybciej.
Tak naprawdę polisę powinieneś mieć od dnia zakupu auta.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40