Czy muzyka wpływa na styl jazdy?

23 Paź 2014, 10:26

Czy muzyka wpływa na styl jazdy?
W mojej opinii, może wpływać, ale to na pewno nie jedyny czynnik.
W moim wypadku, słuchanie radia, nie ma żadnego wpływu. Rzadko kiedy, w radiu leci coś co faktycznie wpadnie mi w ucho, dlatego skupiony jestem bardziej na jeździe, a w tle po prostu sobie brzdęka.
Sytuacja się zmienia, gdy zmienia się mój nastrój.
Czasami po obudzeniu się, po prostu mam ochotę na muzykę wyrwaną typowo z Fast and Furious. Czuję się jak mistrz kierownicy, nikt mnie nie może zatrzymać, a wszyscy dookoła się wleką... dodatkowo, muzyka która przywołuje wspomnienia i sceny z kultowego filmu dodaje iskry do ognia i zwiększa tą złudną pewność siebie.
Następny dzień, przynosi na przykład nastrój spokojniejszy, wręcz wyluzowany. Wtedy siadam wygodnie w fotel, odpalam auto, opuszczam lekko fotel, włączam reggea i pomału jadę do celu jak Bob Marley w ogórku.
Ruszając w długie podróże, dobrze słucha mi się muzyki z lat 80'tych. To dobry wybór do jazdy, bo ani nie wywołuje agresywności za kierownicą, ani nie rozleniwia. Jedzie się pewnie ale i spokojnie. Jednak ma to też swoje złe strony. Gdy podróż obejmuje jazdę nocą, piosenki typu "What is Love" lub "Nine million bicycles" działa bardzo dobrze jako usypiacz. Takie utwory potrafią tak odprężyć, że aż wzrok odbiega z monotonnej drogi, w stronę gwieździstego nieba.
W takim razie, czego słuchać? Cóż, muzyka nasuwa się sama wraz z nastrojem. Ważne żeby wybierając rodzaj muzyki, wpleść w nie szybsze i wolniejsze utwory. W dzień, wyciszą agresywny nastrój. W nocy, rozbudzą po słynnej piosence Haddaweya.
A co wy sądzicie?
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Paź 2014, 16:46

Jestem bardzo podobnego zdania - były podobno jakieś badania, które wskazywały, że po pierwsze im szybsze tempo muzyki tym jesteśmy skłonni jeździć szybciej a po drugie im mniejszy hałas silnika słyszymy tym jedziemy szybciej. I z moich obserwacji wnika że rzeczywiście, przy głośnej muzyce jeżdżę szybciej.
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Passat

10 Paź 2020, 05:20

Świetnie się dzielisz. Muzyka ma duży wpływ na ludzi, którzy wyjeżdżają na długie podróże, jak ja.
AbrahamDrake
Obserwowany

16 Paź 2020, 14:06

Tak, prawda. Dobieram też muzykę w zależności od nastroju. Zauważyłem, że kiedy jestem w dobrym nastroju i głośno słucham rapu lub rocka, jadę szybciej i agresywniej. Kiedy jestem zmęczony, wolę słuchać spokojnej i relaksującej muzyki. Taka muzyka pomaga mi bezpiecznie prowadzić i skupić się tylko na prowadzeniu.
Podczas długich podróży bardziej lubię słuchać podcastów niż muzyki. Kiedy słucham podcastów, wydaje mi się, że czas leci szybciej.
Vacuum
Nowicjusz

19 Paź 2020, 19:48

Wydaje mi się, że ma wpływ i to duży, ja osobiście lubie słuchać raczej spokojnej muzyki.
malmon3
Aktywny

12 Sie 2023, 11:37

Generalnie niema co dyskutwác na postawione przez zalozyciela tematu, czy muzyka ma wplyw na styl jazdy, bo to zostalo juz dowiedzione naukowo w dodatku wiele lat temu.

W zaleznsci od nastroju, ten mozna " podfrezowac " wlasnie prz. ez odpowiednia muzyke i odwrotnie.

Gdy jest sie pieknym, mlodym i bogatym, nastroj ulega latwiejszemu przestawieniu, z wiekiem troche przechodzi.

W aucie jaki uzywam w zaleznosci zmuszony jestem do sluchania ze zrodel w jakie wyposazyla fabraka. A ze auta mam z roznych epok czasowych wiec i sprzet jaki w nich jest jest rozny.

:wink:
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 222D – sekretna broń Toyoty w WRC
    W 1984 roku Toyota wygrała Rajd Safari Celicą Twincam Turbo. Po zachęcających wynikach fabrycznego zespołu w kilku ostatnich sezonach, Toyota zainwestowała ogromne nakłady czasu, pieniędzy i wysiłku, aby pokazać się z jak ...
    Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...