Czy naprawa auta we własnym zakresie opłaca się?

30 Wrz 2011, 13:18

Dużo napraw przy samochodzie możemy przeprowadzić we własnym zakresie. Przed rozpoczęciem prac warto postawić sobie pytanie - Ile to będzie nas kosztowało? Gdy naprawiamy samochód, musimy kupić sami części, wykonać telefony, pojechać po nowe części do sklepu, a ostatecznie poświęcić czas na naprawę. Często dochodzi do tego koszt zakupu narzędzi.

Co warto zrobić samemu przy aucie!

Jakie jest wasze zdanie?
AutoSwiat
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Nie mam

09 Paź 2011, 09:58

Jakie jest moje zdanie?!Jeśli posiadamy odpowiednie miejsce ,garaż,kanał,klucze,doświadczenie ,to możemy sobie sami dokonywać pewnych wymian części w starszych samochodach.Czasami dostęp do śruby jest tak trudny,że tylko kluczem grzechotką śrubę możemy odkręcić ,posiadając odpowiednio długie przedłużacze.Ja najpierw oceniam trudność skali napraw,patrzę na rodzaj śrub, itd.Czasami w ASO mają problemy z wymianą części(wtryskiwacze CDI lub np.świece żarowe w W210).Mój kuzyn zabrał się za wymianę rozrządu w AUDI 100 2.5TDI,ot tak sobie na zewnątrz domu,przestrzegałem go przed tym.Rozbebeszył auto,uziemiła go tylko jedna śruba, nie może jej odkrecić,auto stoi miesiąc,bez kanału ani rusz,trzeba lawetę,niestety :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Paź 2011, 13:47

ładnie to na papierze wygląda. Idziesz do pracy o 8 wracasz o 16-17. Kiedy czas na naprawę auta?
Poza tym nawet głupia wymiana oleju nie zawsze jest taka łatwa - a co zrobić ze zużytym, wylać do ścieków? Takie artykuły to niech sobie darują.
Polska to piękny kraj.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

26 Paź 2011, 17:47

Jeżeli ma się warunki i umiejętności to tak.Na pewno nie naprawiałbym usterek zagrażających bezpieczeństwu podróżowania.Układ hamulcowy nie ,wydechowy tak.
Marek99
Początkujący

06 Lis 2011, 12:23

jeśli się umie coś samemu zrobić, to jak najbardziej sie opłaca. zawsze zaoszczędzisz pare stówek, a i jedna stówka dobra.
Manollo
Nowicjusz

Miejscowość: Stara Błotnica

27 Lis 2011, 14:51

Wszystko jest kwestią tego ile czasu zajmie nam naprawa, nie warto tracić całego dnia na to co mechanikowi zajmie 2-3 godz. Części tak czy siak trzeba kopić. Prawda że mechanik zazwyczaj ma znajomości i znajdzie tańsze, ale to wcale nie znaczy, że od nas zażąda mniej pieniędzy. :)
ar1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manewr skrętu na skrzyżowaniu
    Manewr skrętu – kierowcy często nieprawidłowo wykonują ten manewr, nie dostosowują prędkości, nie biorą pod uwagę warunków pogodowych i zapominają o zatrzymaniu się, gdy skręt jest warunkowy. "Po pierwsze, przed ...

02 Gru 2011, 13:50

Chyba nikt nie wziął pod uwagę, że istnieją w Polsce warsztaty samoobsługowe. W nich możemy wynająć miejsce i naprawić auto w kulturalnych warunkach: Na głowę nie pada, w ręce nie zimno. Można też skorzystać z narzędzi jeśli nie mamy własnych, które umożliwią nam prace.
Na terenie Warszawy są 3 warsztaty więc każdy znajdzie coś dla siebie
Jest np. QUALITY w Ursusie, jest AutoHobby na instalatorów i warsztat na Katarynki

Co do takich spraw jak wymiana oleju, złom itp. Można zostawić w firmie i ona zajmie się recyklingiem dalej. Co do złomu również. Lepiej zostawić nawet 5 kilo złomu, bo na skupie dostaniemy za niego 5*0,50zł czyli około 2,50 a za paliwo na skup zapłacimy koło 2 litrów paliwa którego cena się zmienia bardzo dynamicznie.

Zawsze też w takich serwisach samoobsługowych są ludzie, którzy podpowiedzą albo dadzą numer do jakiegoś mechanika, by pomógł zaradzić problem.

Jeśli mamy znanego mechanika to możemy nawet jemu dać zarobić, on po godzinach pracy zrobi nam coś taniej nawet jeśli wliczymy koszt wynajmu stanowiska w warsztacie samoobsługowym, niż byśmy mieli oddać auto do przeciętnego warsztatu, nie mówiąc nic o ASO.
quality
Nowicjusz

Auto: dacia logan 1,4 mpi

21 Gru 2011, 23:55

Mysle, ze czasem drobne rzeczy można wymienic we własnym zakresie, choć trochę nie lubię grzebać się w smarze, chyba ze chodzi o jakieś drobnostki typu wycieraczki czy uzupelnianie plynow to wiadomo, że każdy sam działa:)

@quality ja zawsze wybieram aso (mogę polecić forda na sokratesa w wawie), gdy chodzi o cos powazniejszego w samochodzie to wolę to zrobić u mechaników, którzy rzeczywiście znają się na rzeczy:)
mocny27
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Gru 2011, 20:37

A ja tam zazwyczaj działam sam nawet jeśli nie wiem czy jestem w stanie samemu to zrobić czasami i cały weekend schodzi ale zazwyczaj się udaje a jeśli jest coś czego nie zrobię z takich czy innych powodów to wtedy mechanik. A druga sprawa to zadowolenie i satysfakcja :D
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Gru 2011, 21:45

wszystko robie sam ogarniam temat tylko sprawy gdzie trzeba podłączyć komputer odpuszczam,sama wymiana rozrządu robocizna za wymianę u mechanika daje mi darmowe części w cenie robocizny ,jak dam mechanikowi zrobić to i tak muszę kupić pasek rolke i pompe wody , lub wymiana sprzęgła to się liczy się w setkach złotych,klucze jak się kupi raz to są na zawsze,ale jak ktoś niema żadnego pojęcia niech lepiej się za nic nie zabiera może tylko szkód narobić ,co prawda w internecie jak ktoś poszuka jest wszystko opisane z obrazkami łącznie
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

30 Gru 2011, 13:48

Dokładnie, jak ma się pojęcie co się robi to się opłaca. Inna sprawa jak zabieramy się do roboty bez doświadczenia i sprzętu, wtedy można narobić więcej szkód niż korzyści ;p
twistet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1995
Auto: Audi A4

07 Sty 2012, 21:39

sądzę że mało kto ze zmotoryzowanych (jeśli ma olej w głowie) bierze się za coś czego nie potrafi. sam naprawiam i zawsze jestem do przodu, plus bezcenne doświadczenie
az
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Sty 2012, 23:50

Nawet jeśli robi się coś pierwszy raz to wszystkiego można się nauczyć. Ja naprawy wykonuję sam od zeszłego roku bo wiem jak wiele można zaoszczędzić. Posiadam garaż, kanał, w rodzinie mam mechanika który prowadzi warsztat i wszystkie części biorę w Inter Carsie na niego z bardzo dużym rabatem bo on miesięcznie zostawia u nich ok 30tys zł. Jakby trzeba było podnośnika to też do niego jeżdżę za darmo ale rzadko z tego korzystam. W zeszłym roku wymieniałem sobie sam poduszkę amortyzatora. Godzinka roboty ale robiłem to pierwszy raz sam. Mechanik chciał ode mnie 50zł. Sam wymieniłem sobie tarcze, klocki i płyn hamulcowy. Żadna filozofia a samochód jeździ do dziś. W sieci nawet do niektórych marek i modeli można znaleźć foto manuale i dokładnymi opisami. Jak tak policzyłem zeszło roczne naprawy to tak bardzo delikatnie licząc 5 stówek w kieszeni zostało spokojnie a to jest sporo. Dlatego ja jestem zdania że jeżeli posiada się sprzęt, garaż, kanał/podnośnik i odrobinę zdolności manualnych i chęci to naprawa samochodu we własnym zakresie jest jak najbardziej opłacalna i można sporo zaoszczędzić. I uprzedzając komentarze że za pewnie mam jakiegoś starego grata skoro sam przy nim wszystko robię, nie, nie mam starego grata bo mam samochód który w marcu w tym roku skończy 4 lata więc stary nie jest,.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

27 Sty 2012, 11:19

Na pewno warto najpierw znaleźć dobry warsztat np. w katalogach, porównac ceny a potem zdecydować.
MaciejSTOP
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 02 1984

27 Mar 2012, 13:48

PrezesArtek napisał(a):A ja tam zazwyczaj działam sam nawet jeśli nie wiem czy jestem w stanie samemu to zrobić czasami i cały weekend schodzi ale zazwyczaj się udaje a jeśli jest coś czego nie zrobię z takich czy innych powodów to wtedy mechanik. A druga sprawa to zadowolenie i satysfakcja :D

Nie znam takiego :D :D
Marek99
Początkujący