Czy oc i przegląd jest potrzebny do przejerstrowania

08 Sie 2007, 19:01

Chcialbym kupic wsumie motocykl a nie samochud i nie wiem czy do przejerstrowania jest mi potrzebne oc i przegląd. Prosze o pomoc szukalem po forum i nie znalazlem tego typu tematu.

Edit:
Chodzi mi dokladniej o to: w wypadku jak kupie ten motor a on nie jest oplacony i nie ma waznego przegladu a jest zarejstrowany.Po kupnie chcialbym go przejerestrowac na siebie i teraz mam taka watpliwosc czy do przejerstrowania motoru bede musial miec wazne OC i przeglad wsumie mi sie wydaje ze przeglad czeba miec ale nie wiem co z OC. Prosze o pomoc.
moondu
Nowicjusz

09 Sie 2007, 10:06

Nieważne,czy motor,czy samochód - żeby cokolwiek ubezpieczyć,musisz to najpierw mieć.Prawnie.Czyli najpierw musisz zarejestrować.Co do przeglądu - nie ma znaczenia.Możesz zrobić przegląd zanim motor kupisz i przerejestrujesz.A nawet powinieneś tak zrobić - przynajmniej wiesz,w jakim stanie jest motor i czy opłaca ci się go kupić.Problem jest tylko jeden - jak jest bez przeglądu,to nie wolno ci nim jechać.Tak samo OC.Jak nie masz OC nie wolno ci nim jechać.No i zakłąd ubezpieczeń,żeby ubezpieczyć pojazd potrzebuje jego danych - przedewszystkim numeru tablic rejestracyjnych i na kogo pojazd jest zarejestrowany.Tak więc najpierw rejestracja.
No i jest jeszcze jedna sprawa OC - jeżeli pojazd mechaniczny jest zarejestrowany,to MUSI być opłacone OC.Jak zakład ubezpieczeń podczas weryfikacji swoich dokumentów,dojdzie do tego,że pojazd jest zarejestrowany i nie jest ubezpieczony,(mają bazę informacyjną z wydziałem komunikacji),to nałoży wysoką karę.To samo,może się zdażyć podczas próby ubezpieczenia tego pojazdu.Dopóki poprzednia składka OC nie zostanie opłacona,może nie być możliwości opłacenia innej składki.Tak więc dopóki poprzedni właściciel,na którego był zarejestrowany ten motor nie ureguluje składek za czas kiedy był on zarejestrowny a nie ubezpieczony,ty możesz mić problemy z ubezpieczeniem tego motoruNajlepiej przed kupnem idź do zakładu ubezpieczeń i zapytaj o to,bo co ubezpieczalnia,to inne przepisy.No i jeszcze jedna sprawa OC - kupując pojazd mechaniczny,na który jest oczywiście opłacone ubezpieczenia,nie musisz go na nowo ubezpieczać.Masz 30 dni od daty zakupu na decyzję,czy ubezpieczasz go na siebie,czy jeździsz na OC poprzedniego właściciela.A działa to tak,że jeżeli po 30 dniach zdecydujesz się opłacić składkę,to poprzedni właścicel dostaje zwrot składki.Natomiast jeżeli zdecydujesz,że nie bedziesz płacił składki,tylko będziesz jeździł na OC poprzedniego właściclela,wówczas zakład ubezpieczeń oblicza różnicę między zniżkami składkowymi poprzedniego włascicela a twoimi i ty tylko dopłacasz jakąs tam sumę,która wyniknie z tej róznicy.NP.poprzedni właściciel maiał 50% zniżek,a ty masz 40% zniżek to dopłacasz tylko te 10% różnicy.Oczywiście wynika z tego,że ta wersja bardziej się opłaca.
Tak więc najpier z umową kupna-sprzedaży idziesz do wydziału komunikacji zarejestrować motor,nastepnie idziesz z papierami do zakładu ubezpieczeń(ale masz na to 30 dni).No jeszcze musisz miec przegląd.Albo ryzyko jazdy bez przglądu(może się uda) albo pozostaje laweta.No chyba,że jeszcze jest możliwość,że diagnosta wystawia ci papierek na np. 1 czy 2 dni na dojazd do stacji.Kiedyś tak można było zrobić.Jak jest obecnie to nie wiem.Musisz dowiedzieć się na stacji diagnostycznej.A jeżeli zdecydujesz się na ryzyko jazdy na stację bez przeglądu,to zabierają ci dowód i jak zrobisz przegląd to odbierasz go w wydziale komuniukacji.Czyli dodatkowe problemy.No i mandat oczywiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2007, 10:44

Dziekuje za odpowiedz juz wszystko jest dla mnie jasne. :)
moondu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...